Radioterapia, rol în tratamentul cancerului. Dr. Matei Bâră: Aduce un beneficiu foarte mare pe partea de supraviețuire, control local

radioterapia - FOTO: Freepik
EXCLUSIV
Radioterapia este o componentă crucială în tratamentul oncologic, fiind folosită fie ca terapie principală în absența opțiunii chirurgicale, fie ca parte dintr-o strategie complexă pentru reducerea tumorilor înainte de intervenția chirurgicală.

Radioterapia, un pilon esențial în tratamentul oncologic, este adesea utilizată atunci când intervenția chirurgicală nu este indicată sau ca parte a unei secvențe terapeutice mai complexe. 

Radioterapia, cunoscută și sub denumirile de radioterapie sau iradiere, este una dintre cele mai frecvente metode utilizate pentru a combate cancerul. Acest tratament folosește particule sau unde de energie înaltă, precum razele X, razele gamma, fasciculele de electroni sau protoni, pentru a ținti și distruge celulele canceroase.

Scopul principal este de a deteriora ADN-ul celulelor canceroase, împiedicându-le să se dezvolte și să se dividă, ceea ce duce în cele din urmă la moartea acestora. Deși celulele sănătoase din apropiere pot fi, de asemenea, afectate, ele se recuperează de obicei, spre deosebire de celulele canceroase, potrivit American Cancer Society.

Radioterapia, când este indicată

Dr. Matei Bâră, șeful Departamentului de Radioterapie la Centrul Oncologic SANADOR, a subliniat, în exclusivitate la DC MEDICAL și DC News, importanța radioterapiei preoperatorii, care poate reduce volumul tumoral, facilitând intervenția chirurgicală și crescând șansele de supraviețuire ale pacientului printr-o rezecție cu margini de siguranță.

"În anumite situații putem vorbi doar de radioterapie când nu avem indicație de intervenție chirurgicală. În alte situații, radioterapia face parte dintr-o secvență terapeutică, de cele mai multe ori înainte de intervenția chirurgicală tocmai pentru a reduce volumul tumoral și atunci chirurgul, în etapa de intervenție chirurgicală să poată rezeca cu margine de rezercție liberă, care aduce un beneficiu foarte mare pe partea de supraviețuire, control local", a explicat dr. Matei Bâră, șeful Departamentului de Radioterapie la Centrul Oncologic SANADOR, în exclusivitate la DC MEDICAL și DC News.

Radioterapia - FOTO: Freepik

Radioterapia, cum funcționează

În tratamentul cancerului, radioterapia este adesea utilizată împreună cu alte metode, cum ar fi intervenția chirurgicală și chimioterapia, pentru a-i maximiza eficiența. Datorită capacității sale de țintire precisă și tehnologiei avansate, aceasta reprezintă o opțiune esențială pentru milioane de pacienți din întreaga lume.

Deși eficientă în majoritatea cazurilor de tumori primare, există tipuri de cancer, cum ar fi cel ovarian, în care radioterapia nu este indicată pentru tumora primară, fiind utilizată în principal pentru tratarea metastazelor osoase, pulmonare sau hepatice.

"Radioterapia funcționează cam în marea majoritate a tumorilor primare, sunt anumite tumori primare care nu au indicație de radioterapie primară, adică pe formațiunea tumorală primară, cum este cancerul ovarian.

În cancerul ovarian când avem multiple metastaze, cum sunt cele osoase sau pulmonare, hepatice, câteodată avem indicație de radioterapie, dar în situația în care tratăm boala metastatică", a mai explicat dr. Matei Bâră, șeful Departamentului de Radioterapie la Centrul Oncologic SANADOR, în exclusivitate la DC MEDICAL și DC News.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel