Urmărește dezbaterea live

Radioterapia, de două tipuri. Când îi este recomandată pacientului oncologic. Matei Bâră: Reduce durerea. Radioterapie paliativă la nivelul metastazelor

radioterapia - FOTO: Freepik
Radioterapia este un tratament împotriva cancerului care utilizează doze mari de radiații pentru a distruge celulele canceroase și a micșora tumorile. Ce efect are asupra pacientului oncologic și când este recomandată.

La doze mari, radioterapia ucide celulele canceroase sau le încetinește creșterea prin deteriorarea ADN-ului acestora. Celulele canceroase al căror ADN este deteriorat iremediabil se opresc din diviziune sau mor. Atunci când celulele deteriorate mor, ele sunt descompuse și eliminate de către organism.

Radioterapia nu ucide imediat celulele canceroase. Este nevoie de zile sau săptămâni de tratament înainte ca ADN-ul să fie deteriorat suficient pentru ca celulele canceroase să moară. Apoi, celulele canceroase continuă să moară timp de săptămâni sau luni după ce se termină radioterapia.

Radioterapia, două tipuri

Dr. Matei Bâră, medic specialist radioterapie a explicat ce rolul are radioterapia.

”Radioterapia are două scopuri: 

- rol curativ

- rol paliativ

În situația în care vorbim de un rol paliativ, de obicei, nu avem o viză de curabilitate. Avem o viză de paliere. Palierea înseamnă palierea simptomatologiei locale. De cele mai multe ori, formațiunile tumorale ori anumite metastaze cresc destul de mult și dau anumite simptome pe care trebuie să le tratăm cu un tratament local, tocmai pentru a crește calitatea vieții pacientului și a reduce volumum tumoral din zona pe care o tratăm. 

Sunt mai multe situații urgente în care avem indicație de ratioterapie. Cele mai frecvente sunt sângerările active când avem o tumoră primară sau anumite metastaze care dau sângerări active care nu pot fi rezolvate și chirurgical. 

Vezi și: Boala Lyme: primul vaccin a intrat în teste. Carmen Dorobăț: Sperăm să vină cât mai repede. Boala determină sechele, complicații

Mai avem sindromul de venă cavă atunci când avem blocuri adenopace sau tumori primare pulmonare care invadează micile vase din zona inimii. Sindromul de venă cavă mai poate să fie acompaniat și de insuficiență respiratorie care și aceasta este o urgență sau când avem anumite metastaze osoase care invadează canalul medular pe unde trece măduva spinării.

Dacă neurochirurgul nu poate interveni în acea zonă, se efectuează radioterapie urgentă pentru a reduce invazia la acel nivel și a reduce riscul ca pacientul să dezvolte paralizie sau pareză parțială pe anumit membru al corpului. 

Radioterapia paliativă are foarte multe roluri. Vorbim de radioterapie paliativă la nivelul metastazelor osoase când nu avem invazie în canalul medular și, de cele mai multe ori, metastazele osoase sunt foarte dureroase. Putem să ajutăm destul de mult pacientul în a reduce durerea locală din acea zonă. 

Vorbim de radioterapie ganglionară când avem blocuri adenopace destul de mari dimensiuni sau radioterapie pulmonară, hepatică. Mai sunt și alte două situații care trebuie menționate. 

La ora actuală avem situații destul de frecvente. Una este când avem o anumită formațiune tumorală cu număr redus de metastaze în restul corpului și atunci putem vorbi de un tratament mai agresiv tot cu intenție paliativă, dar cu doze mai mari de tratament. Vorbim de radioterapie sterotaxică care este puțin diferită față de radioterapia convențională.

Mai avem situații în care după anumit timp avem o recidivă în zona respectivă, în zona care am tratat-o inițial, și atunci vorbim de reiradiezi. Aceste două situații sunt mai rare și trebuie evaluate exact”, a explicat dr. Matei Bâră, medic specialist radioterapie, la Digi24. 

Vezi și: Sângerare nazală: 10 probleme pe care le poți avea. Ce să faci când îți curge sânge din nas și cum oprești sângerarea. De ce poziția pe spate e greșită

Radioterapia, cum se desfășoară

”Radioterapia paliativă are același flux de tratament ca și radioterapia cu viză curativă. Primul lucru, un consult de radioterapie este necesar pentru a vedea dacă pacientul are indicație de radioterapie, indiferent de viza de tratament.

Apoi, cazul se discută în comisia oncologică, se efectuează CT-ul de plan de tratament, etapa de conturaj efectuată de către medicul radioterapeut, dozimetria efectuată de fizician și apoi dacă aceste lucruri sunt în regulă, se inițiază radioterapia”, a mai spus dr. Matei Bâră. 

Vezi și: Cele trei semne care îți arată că intestinul tău nu este sănătos. Apar chiar și pe piele. La ce să mai fii atent

Radioterapia, de ce este necesară

Radioterapia este utilizată pentru a trata cancerul și pentru a atenua simptomele acestuia. Atunci când este utilizată pentru a trata cancerul, radioterapia poate vindeca cancerul, poate preveni reapariția acestuia sau poate opri sau încetini creșterea sa.

Atunci când tratamentele sunt utilizate pentru a ușura simptomele, acestea sunt cunoscute sub numele de tratamente paliative. Radiațiile externe pot micșora tumorile pentru a trata durerea și alte probleme cauzate de tumoare, cum ar fi probleme de respirație sau pierderea controlului intestinului și al vezicii urinare.

Durerea provocată de cancerul care s-a răspândit la oase poate fi tratată cu medicamente de radioterapie sistemică numite radiofarmaceutice, notează Cancer.

Tipuri de cancer care sunt tratate cu radioterapie

Radioterapia cu fascicule externe este utilizată pentru a trata multe tipuri de cancer. Brahiterapia este cel mai des utilizată pentru a trata cancerele de cap și gât, de sân, de col uterin, de prostată și de ochi.

O radioterapie sistemică numită iod radioactiv, sau I-131, este cel mai adesea utilizată pentru a trata anumite tipuri de cancer tiroidian.

Un alt tip de radioterapie sistemică, numită radioterapie cu radionuclizi țintiți, este utilizată pentru a trata unii pacienți care au cancer de prostată avansat sau tumori neuroendocrine gastroenteropancreatice (GEP-NET). Acest tip de tratament poate fi denumit, de asemenea, radioterapie moleculară.

Vezi și: Parureza, vezica timidă, afecțiune comună. Ce este și ce complicații pot să apară

Cum se utilizează radiațiile împreună cu alte tratamente pentru cancer

Pentru unele persoane, radiațiile pot fi singurul tratament de care aveți nevoie. Dar, cel mai adesea, veți face radioterapie împreună cu alte tratamente împotriva cancerului, cum ar fi chirurgia, chimioterapia și imunoterapia. Radioterapia poate fi administrată înainte, în timpul sau după aceste alte tratamente pentru a îmbunătăți șansele ca tratamentul să funcționeze.

Momentul în care se administrează radioterapia depinde de tipul de cancer tratat și dacă scopul radioterapiei este de a trata cancerul sau de a ameliora simptomele.

Atunci când radioterapia este combinată cu o intervenție chirurgicală, aceasta poate fi administrată:

- Înainte de operație, pentru a micșora dimensiunea cancerului, astfel încât acesta să poată fi îndepărtat prin operație și să fie mai puțin probabil să revină.

- În timpul intervenției chirurgicale, pentru ca aceasta să ajungă direct la cancer fără a trece prin piele. Radioterapia utilizată în acest mod se numește radioterapie intraoperatorie. Cu această tehnică, medicii pot proteja mai ușor țesuturile normale din apropiere de radiații.

- După operație, pentru a ucide orice celule canceroase care rămân.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel