Radiografiile, între riscuri și beneficii. Manolescu: Este un subiect mereu discutat. Ne întâlnim zilnic cu radiații

radiografiile - FOTO: Freepik@macrovector
Radiografiile sunt teste imagistice care ajută la diagnosticarea unor boli. Care sunt riscurile acestora.

Radiografiile sunt teste imagistice obișnuite care sunt folosite de zeci de ani. Acestea îl poate ajuta pe medicul dumneavoastră să vizualizeze interiorul corpului dumneavoastră fără a fi nevoie să facă o incizie. Acest lucru îl poate ajuta să diagnosticheze, să monitorizeze și să trateze multe afecțiuni medicale.

Radiografiile, ce sunt

Conf univ dr. Diana Manolescu - medic primar radiologie și imagistică medicală, a explicat pe pagina de Facebook a Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara ce sunt radiațiile folosite pentru a efectua radiografiile.

”Radiația poate fi descrisă, cel mai simplu, ca o energie emisă de o sursă și transmisă în spațiu sub formă de unde sau particule. În viața de zi cu zi, ne întâlnim atât cu radiații ionizante, cât și neionizante. Radio-ul, TV-ul, cuptorul cu microunde, aparatul radar, aparatele de iluminat sau dispozitivul cu senzori infraroșii sunt radiații neionizante. Radiațiile X, ultravioletele și radiațiile gamma sunt considerate radiații ionizante”, a explicat conf. univ. dr. Diana Manolescu. 

Vezi și: Durerea, semn al unei probleme. De câte feluri este. Locurile care îți indică o urgență medicală

Care este doza de radiații acceptată

”O persoană se expune pe an la o doză medie de 2,4 mSv (Sievert este o unitate de măsură derivată a sistemului SI, folosită în măsurarea diferitelor doze echivalente de radiații absorbite. Sievertul este utilizat pentru evaluarea cantitativă a impactului biologic, ce rezultă prin expunerea organismelor vii la radiații ionizante).

Peste 80% din această doză este cauzată de expunerea la surse naturale, constituind fondul natural de radiaţii. Astfel, omul este permanent expus la radiații cosmice și terestre. Una dintre sursele naturale importante de radiații este radonul din sol sau apă, iar această concentrație poate avea variații geografice însemnate. Aprecierea riscului de expunere la radiații X în timpul diagnosticării imagistice sau a procedurilor terapeutice este un subiect mereu discutat.

Riscul asociat cu o singură sau cu mai multe examene CT este redus, iar beneficiul este întotdeauna mult mai mare decat cel mai mic risc potențial.

- Osteodensitometrie DEXA(1 segment) – 0,001 mSv

- Radiografie dentară – 0,005 mSv

- Radiografie pulmonară – 0,1 mSv

- Mamografie - 0,7 mSvCT la cap – 2 mSv

- CT pulmonar – 7 mSV

- CT abdominal - 10 mSv

În cazul copiilor care sunt supuși acestor investigații, doza poate fi de până la 5 ori mai mică. De asemenea, datorită speranței de viață mai mare și pentru a reduce riscul cumulat la radiații, se recomandă pentru această categorie, utilizarea metodelor de diagnostic imagistic non-iradiant, cum ar fi ecografia sau examenul RMN.

O bună cunoaștere a spectrului de radiații, a raportului dintre beneficiul unui diagnostic de calitate și începerea tratamentului vs. riscul expunerii, utilizarea adecvată și monitorizarea dozei fac ca aceste investigații imagistice să fie sigure pentru orice persoană”, a mai explicat conf. univ. dr. Diana Manolescu. 

Vezi și: Baza pentru mâncăruri, riscuri pentru sănătate. Conțin ingrediente novice. Ce este Sindromul restaurantului chinezesc și cum te afectează

Care sunt potențialele efecte secundare ale unei radiografii

Razele X utilizează cantități mici de radiații pentru a crea imagini ale corpului dumneavoastră. Nivelul de expunere la radiații este considerat sigur pentru majoritatea adulților, dar nu și pentru un copil în curs de dezvoltare. Dacă sunteți însărcinată sau credeți că ați putea fi însărcinată, spuneți-i medicului dumneavoastră înainte de a vă face o radiografie. Acesta vă poate sugera o altă metodă de imagistică, cum ar fi un RMN.

Dacă vi se face o radiografie pentru a ajuta la diagnosticarea sau gestionarea unei afecțiuni dureroase, cum ar fi un os rupt, este posibil să aveți dureri sau disconfort în timpul testului. Va trebui să vă țineți corpul în anumite poziții în timp ce se fac imaginile. Acest lucru vă poate provoca durere sau disconfort. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda să luați în prealabil medicamente pentru durere.

Vezi și: Mâncare contaminată cu substanțe care cauzează cancer. Ce sunt nitrozaminele. Stoica: Potențial cancerigen ridicat. Balonarea, gastrita, refluxul nu sunt normale

Dacă ingerați o substanță de contrast înainte de radiografie, acesta poate provoca efecte secundare. Acestea includ:

- urticarie

- mâncărimi

- greață

- amețeală

- un gust metalic în gură

În cazuri foarte rare, colorantul poate provoca o reacție severă, cum ar fi șoc anafilactic, tensiune arterială foarte scăzută sau stop cardiac. Dacă suspectați că aveți o reacție severă, contactați imediat medicul dumneavoastră, notează Healthline.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel