Răceală sau gripă, simptomele fac diferența

Bronșiolita
Când vă treziți strănutând, tușind și cu dureri și febră, ba chiar nu puteți mișca un mușchi, cum știți dacă aveți simptome de răceală sau de gripă?

Este important să cunoașteți diferența dintre gripă și răceală. Răceala este o boală respiratorie mai ușoară decât gripa. În timp ce simptomele ei vă pot face să vă simțiți rău pentru câteva zile, simptomele gripei vă pot face să vă simțiți rău până la câteva săptămâni. Gripa poate provoca, de asemenea, probleme grave de sănătate, cum ar fi pneumonia, în unele cazuri e necesară spitalizarea. În plus, pentru categoriile de risc, cu comorbidități, ea poate fi fatală!

Care sunt simptomele răcelii?

Simptomele răcelii încep de obicei cu o durere în gât, care de obicei dispare după o zi sau două. Simptomele nazale, nasul curge și e congestionat, urmează, împreună cu o tuse în a patra și a cincea zi. Febră este mai puțin frecventă la adulți, dar este posibilă o ușoară febră. Copiii au mai multe șanse de a avea febră cu frisoane.

Simptomele nazale presupun secreții apoase pentru primele zile. Ulterior, acestea devin mai groase și mai întunecate. Mucusul întunecat este natural și nu înseamnă, de obicei, că ați dezvoltat o infecție bacteriană, cum ar fi o infecție a sinusurilor.

Câteva sute de viruși diferiți pot provoca simptomele răcelii, atrag atenția medicii de la WebMD.com.

Cât durează simptomele răcelii?

Simptomele durează, de obicei, aproximativ o săptămână. În primele trei zile în care aveți simptome sunteți contagioși. Aceasta înseamnă că puteți da răceala și altora, deci rămâneți acasă și odiniți-vă, e necesar.

Dacă simptomele răcelii nu par să se îmbunătățească după o săptămână, este posibil să aveți o infecție bacteriană, ceea ce înseamnă că este posibil să aveți nevoie de antibiotice.

Uneori puteți confunda simptomele răcelii pentru rinita alergică (febra fânului) sau o infecție a sinusurilor. Dacă simptomele încep rapid și se îmbunătățesc după o săptămână, atunci este de obicei o răceală, nu o alergie. Dacă simptomele nu par să se îmbunătățească după o săptămână, adresați-vă medicului dumneavoastră pentru a vedea dacă ați dezvoltat o alergie sau sinuzită.

Care sunt simptomele comune ale gripei?

Simptomele de gripă sunt de obicei mai grave decât cele ale răcelii și se declanșează rapid. Simptomele gripei includ dureri în gât, febră, cefalee, dureri musculare și durere generală, congestie și tuse. Gripa poreclită „porcină”, în special, este asociată cu vărsături și diaree.

Cele mai multe simptome de gripă se îmbunătățesc treptat după două până la cinci zile, dar nu este neobișnuit să te simți rupt pentru o săptămână sau mai mult. O complicație obișnuită a gripei este pneumonia, în special la tineri, vârstnici sau la persoane cu probleme pulmonare ori cardiace. Dacă observați dificultăți de respirație, informați medicul. Un alt semn comun al pneumoniei este febra care se întoarce după ce a trecut o zi sau două.

La fel ca virusurile răcelii, și cele gripale intră în corp prin mucoasele nasului, ochilor sau gurii. De fiecare dată când atngeți cu mâna una din aceste zone, vă puteți infecta cu un virus, ceea ce face foarte importantă menținerea mâinilor curate, prin spălare frecventă, pentru a elimina germenii și preveni atât simptomele gripei, cât și le răcelii.

Este gripă sau răceală?

De unde știți dacă aveți simptome de gripă sau de răceală? Luați-vă temperatura, arată mulți experți. Simptomele de gripă adesea simulează simptomele răcelii, cu congestie nazală, tuse, dureri și stare de rău. Dar un simptom comun rar este febră de 38,5 grade. Cu simptome de gripă, probabil că veți avea febră inițial și vă veți simți mizerabil. Durerile musculare sunt, de asemenea, mai frecvente la gripă.

Apoi, contează și sezonul! Sezonul de gripă standard începe din toamnă și dureazp până în primăvara anului viitor.

Când chem medicul sau salvarea?

Dacă aveți deja simptome de gripă sau de răceală, este important să vă adresați medicului dumneavoastră din start dacă aveți oricare dintre următoarele simptome severe:

Febră persistentă: o febră care durează mai mult de trei zile poate fi un semn al unei alte infecții bacteriene care ar trebui tratată!

Înghițirea dureroasă: Deși o durere în gât dintr-o răceală sau gripă poate provoca disconfort ușor, durerea severă ar putea însemna infecție streptococică în gat, care necesită tratament dat de medic.

Tuse persistentă: Când o tuse nu se termină după două sau trei săptămâni, ar putea fi bronșită, care poate avea nevoie de tratament cu antibiotic. Drenarea postnaszală sau sinuzita poate duce, de asemenea, la o tuse persistentă. În plus, astmul este o altă cauză a tusei persistente.

Congestie persistentă și dureri de cap: Când răcelile și alergiile provoacă aglomerări și blocări ale sinusurilor, ele pot duce la o infecție sinusală (sinuzită). Dacă aveți dureri în jurul ochilor și vă confruntați cu o descărcare nazală groasă după o săptămână, este posibil să aveți o infecție bacteriană și, eventual, aveți nevoie de un antibiotic. Majoritatea infecțiilor sinusale, cu toate acestea, nu au nevoie du un antibiotic.

În unele cazuri, poate ați putea avea nevoie de asistență medicală de urgență. La adulți, semnele unei crize includ:

- Durere toracică severă,

- Dureri de cap severe,

- Dificultăți de respirație,

- Ameţeală,

- Confuzie,

- Vărsături persistente,

La copii, semnele suplimentare de urgență sunt:

- Dificultate de respirație sau respirație rapidă,

- Culoarea pielii albastră,

- Nu consumă suficiente lichide,

- Letargia și eșecul de a interacționa în mod normal,

- Extreme: iritabilitate sau durere,

- Simptomele care s-au îmbunătățit și apoi s-au înrăutățit brusc.

- Febră cu erupție cutanată.

Pot preveni gripa sau răceala?

Cea mai importantă măsură de prevenire pentru răceală și gripă este spălarea frecventă a mâinilor. Spălarea mâinilor prin frecarea lor cu apă caldă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde ajută la eliminarea germenilor de pe piele.

În plus față de spălarea mâinilor pentru prevenirea simptomelor de gripă sau răceală, puteți face un vaccin antigripal! Acesta are nevoie de două săptămâni ca să devină eficient prin activarea anticorpilor, care se dezvoltă în organism și asigură protecție împotriva gripei. Copiii care fac vaccinul pentru prima dată au nevoie de două administrate la o lună distanță, spun specialiștii americani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel