Pupilele dilatate, cauze și tratament. Cum îți trădează ochii emoțiile pe care le simți și bolile de care suferi

pupilele dilatate - FOTO: Freepik@YuriArcursPeopleimages
Pupilele dilatate sunt atunci când centrul negru al ochilor este mai mare decât în mod normal. Pupile se pot modifica și din cauza emoțiilor.

Pupilele dilatate, denumite medical miadriză, pot fi cauzate de dilatarea picăturilor oftalmologice de la un examen oftalmologic, efectele secundare ale unui medicament/medicament sau leziuni traumatice. Pupilele se dilată în mod natural din cauza schimbărilor de lumină și a evenimentelor emoționale, dar dilatarea neobișnuită a pupilelor ar putea fi rezultatul unei afecțiuni medicale.

Dacă pupilele dumneavoastră sunt dilatate înseamnă că centrul negru al ochilor este mai mare decât de obicei. Pupilele sunt de obicei de aceeași dimensiune în ambii ochi.

Pupilele se schimbă în dimensiune pentru a controla câtă lumină intră în ochi. Partea colorată a ochiului (irisului) controlează dimensiunea pupilei cu mușchi mici. În lumină puternică, pupilele dumneavoastră vor deveni mai mici pentru a preveni pătrunderea luminii. În întuneric, pupilele devin mai mari pentru a permite mai multă lumină. Aceste modificări se numesc răspunsuri directe.

De asemenea, pupilele se micșorează atunci când te concentrezi pe un obiect apropiat. Acest lucru se numește un răspuns acomodativ. Dacă o pupilă nu se micșorează în lumină puternică sau nu se extinde în întuneric, aceasta nu funcționează normal, arată Cleveland Clinic

Vezi și: Hărțuirea stradală, fenomen în România. Georgiana Năstase și Dragoș Dado, manifest creativ "STOP hărțuire", PALMĂ pentru societate: Doar pretindem că suntem evoluați! 5 oameni din 150 mii au înțeles

Ce este midriaza

Midriaza este atunci când pupila este dilatată și nu răspunde la lumină. Un alt termen pentru midriază este "pupilă fixă".

Care este dimensiunea normală a pupilelor

Dimensiunea normală a unei pupile este de 2 până la 4 milimetri în lumină puternică și de 4 până la 8 milimetri în lumină slabă (dilatată).

Cum arată pupilele dilatate

Pupilele sunt dilatate atunci când porțiunea neagră centrală a ochilor ocupă mai mult spațiu decât porțiunea colorată a ochilor (irisului).

Pupilele dilatate, când există un motiv de îngrijorare

Pupilele ar trebui să se dilate în condiții normale din cauza schimbărilor de lumină și a variabilelor emoționale. De cele mai multe ori, pupilele dilatate vor reveni singure la dimensiunea normală. Dacă pupilele se dilată brusc, apar după o leziune traumatică sau provoacă dureri de cap și confuzie, solicitați imediat asistență medicală.

Vezi și: Mandarinele, conținut de vitamine și minerale esențiale. Pot ajuta să elimini pietrele de la rinichi

Poate fi o pupilă mai dilatată decât cealaltă?

Da, atunci când o pupilă este mai dilatată decât celălaltă, afecțiunea se numește anisocoria. Această afecțiune comună apare atunci când ambele pupile reacționează normal la lumină, dar variază în dimensiune cu mai mult de o jumătate de milimetru. Anisocoria afectează aproximativ 20% din populație.

Pupilele dilatate, cauze frecvente

Cele mai frecvente cauze ale pupilelor dilatate sunt:

- Un examen oftalmologic (picături de ochi utilizate pentru a examina nervii și retina).

- O reacție la medicamente.

- O leziune cerebrală.

- Utilizarea drogurilor recreative.

- Excitare sexuală (creșterea producției de hormon oxitocină).

- Adrenalină.

- Pupilele dilatate și efectul medicamentelor

Vezi și: Cum să îți sufli nasul corect. Ce se întâmplă dacă te forțezi

Anumite medicamente pot face ca pupilele să se dilate.

- Antidepresive.

- Antihistaminice.

+ Medicamente anti-greață.

- Atropină.

- Toxina botulinică.

- Medicamente pentru boala Parkinson.

Pupilele dilatate, bolile de care ai putea suferi

Unele afecțiuni sau leziuni medicale dilatează, de asemenea, pupilele. Este vorba despre:

- Pupila lui Adie (răspuns anormal a pupilei la lumină la un ochi).

- Anisocoria (ambele pupile au dimensiuni diferite).

- Leziuni oculare.

- Traumatism cranian.

- Paralizia nervului cranian microvascular (fluxul sanguin către nervi este blocat).

- Migrenă.

- Migrenă oculară (un ochi poate experimenta o serie bruscă de modificări, similar cu cei care suferă de migrenă fără dureri de cap.)

Vezi și: Grelina, ce este și cum acționează. Alungulesei: Se află în stomac. Acolo trebuie să te pregătești

Pupilele dilatate pot durea?

Adesea, pupilele dilatate vor provoca simptome în funcție de modul în care lumina ajunge la ochi. Acestea includ:

- Vedere încețoșată.

- Dureri.

- Sensibilitate la lumină.

Pupilele dilatate, tratament

De cele mai multe ori, pupilele dilatate vor reveni la normal pe cont propriu fără tratament, mai ales dacă sunt rezultatul picăturilor oftalmice. Pentru cazurile mai grave de midriază, este necesar un tratament suplimentar, inclusiv:

- Purtarea ochelarilor de soare pentru a reduce sensibilitatea la lumina soarelui (lentile fotocromice, lentile polarizate).

- Lentile de contact protetice (pentru a îmbunătăți aspectul ochilor că urmare a dimensiunii diferite a pupilei cauzate de traume).

- Chirurgie (pentru a repara leziuni oculare).

- Reabilitarea abuzului de substanțe.

Vezi și: Boala Alzheimer, asociată cu o infecție bacteriană. Cercetător: Avem dovezi solide care fac legătura

Pupilele dilatate, răspuns la factorii emoționali

Dilatarea pupilei care este o reacție la un factor emoțional (adrenalină, atracție, stres) ar putea avea o durată mai scurtă, iar pupila ar putea reveni la dimensiunea normală în doar două-trei minute.

Deși este normal ca dilatarea să apară pe baza schimbărilor de lumină, midriaza ar putea fi un semn al unei leziuni oculare sau al unei probleme în creier, cum ar fi un traumatism cranian, tumoare său accident vascular cerebral. Contactați furnizorul de servicii medicale dacă vă confruntați cu oricare dintre următoarele:

- Amețeli, dureri de cap sau confuzie (semne ale unui accident vascular cerebral).

- Dilatarea bruscă a pupilei care nu este cauzată de schimbarea luminii.

- Pupilele nu se schimbă atunci când lumina se schimbă.

- O pupilă este mai mare decât celălaltă.

- Dilatarea persistă pentru perioade lungi de timp.

Vezi și: Durerea de cap, factori banali care o pot declanșa. La unii nici nu te-ai fi așteptat

Pupilele dilatate și cum îți trădează ochii sentimetele

Dilatarea pupilei poate fi atribuită unei creșteri a hormonului și neurotransmițătorului oxitocină, care acționează ca un mesager chimic în timpul excitații sexuale. Oxitocina joacă, de asemenea, un rol în controlul aspectelor cheie ale sistemului reproducător, inclusiv transportul și producția de spermatozoizi, nașterea și alăptarea.

Pupilele dilatate și anxietatea

În unele cazuri, anxietatea poate determina dilatarea pupilelor ca urmare a adrenalinei. Hormonii și substanțele chimice eliberate din glandele suprarenale trimit impulsuri nervoase organelor, determinând organismul să reacționeze într-un mod de "luptă sau zbor". Stresul poate stimula reacţia hormonilor adrenalina, rezultând pupile dilatate, creşterea ritmului cardiac, hipertensiune arterială şi transpiraţie excesivă.

Similar cu modul în care corpul tău reacţionează într-o situaţie de adrenalină "lupta sau zbor", minciună poate provoca hormoni şi substanţe chimice asociate cu stresul pentru a declanşa dilatarea ochilor.

Pupilele ar trebui să se schimbe în dimensiune ca reacție la evenimentele ușoare și normale din viața ta. Intervalul de timp în care pupilele se dilată variază pentru fiecare persoană, dar majoritatea cazurilor vor reveni la normal pe cont propriu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel