Provocarea celor 10 zile de detoxifiere digitală. Metode inedite pentru a te deconecta de la rețelele sociale

retele sociale Foto: Freepik @benzoix
Află ce poți să faci pentru a-ți recâștiga bunăstarea mentală și pentru a redescoperi conexiunile autentice în afara rețelelor sociale.

Un sondaj recent a arătat că 25% dintre respondenți consideră că social media are un impact negativ asupra bunăstării lor psihice, iar 53% dintre ei consideră că reducerea utilizării ar putea fi de ajutor. Acest număr este mai mare în rândul celor cu afecțiuni psihice care s-au agravat în timpul pandemiei. 

În plus, 29% dintre respondenți au nevoie de cel puțin câteva zile de pauză pentru a beneficia de o pauză de social media, în timp ce 46% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani au nevoie de o pauză. Pentru a aborda această problemă, sondajul îi încurajează pe cititori să arunce o privire introspectivă asupra comportamentului lor în social media și să creeze o relație sănătoasă cu aceasta. 

Concentrându-se pe o relație fericită și sănătoasă cu social media, persoanele își pot gestiona mai bine sănătatea mintală și pot menține o relație sănătoasă cu lumea din jurul lor.

Vezi și: 10 întinderi care te scapă de durerile de gât, ceafă și umeri cauzate de statul la birou. Exerciții de făcut acasă sau la muncă

Cum afectează social media sănătatea mintală

Ce concluzii poți trage din studiile privind modul în care social media îți afectează sănătatea și fericirea? Majoritatea cercetărilor nu arată rezultate foarte pozitive, ceea ce s-ar putea să vă surprindă. Creierul tău ar putea să beneficieze dacă o lași mai moale cu scroll-ul pe rețelele sociale

Potrivit unei cercetări din 2015, elevii din Regatul Unit care au utilizat rețelele de socializare timp de trei ore sau mai mult în timpul zilei de școală au fost de două ori mai predispuși să aibă un rating ridicat sau foarte ridicat pentru boli mintale.

Un scurt studiu din 2018 a descoperit o corelație clară între reducerea utilizării social media și ameliorarea singurătății și a tristeții.

Potrivit a 86% dintr-un eșantion de 1.500 de apersoane chestionate de ExpressVPN în 2021, social media are o influență negativă directă asupra fericirii și imaginii de sine a oamenilor. Între 79 și 83% au raportat un impact negativ asupra tristeții, singurătății și anxietății.

Potrivit unui studiu online transnațional realizat în 2022 în SUA, Marea Britanie, Australia și Norvegia, cei cu o sănătate mintală mai proastă în timpul epidemiei au utilizat social media pentru a se distra sau pentru a reduce singurătatea.

Vezi și: 10 alimente bogate în leucină. De ce este esențială pentru refacerea și menținerea masei musculare

A existat o legătură între un timp zilnic mai mare petrecut pe rețelele sociale și o sănătate mintală mai proastă în general, chiar dacă utilizarea rețelelor sociale pentru interacțiunea personală și menținerea relațiilor a fost legată de o sănătate mintală mai bună.

Cu toate acestea, o cercetare din 2021, care a inclus 68 de studenți, a descoperit că majoritatea dintre ei au avut un somn mai bun, mai puțină anxietate și o dispoziție mai fericită în timpul și imediat după ce și-au luat o vacanță de la social media.

Informația pare să fie destul de clară. S-ar putea să iei în considerare posibilitatea de a face unele ajustări în ceea ce privește utilizarea social media dacă dorești să eviți să te confrunți cu o stimă de sine scăzută, anxietate, disperare, singurătate și chiar nopți neliniștite.

Foto: Freepik

Lucruri de făcut în loc de social media

Sănătatea ta mentală este mai importantă decât estetica ta de pe Instagram. Ce poți face atunci ca alternativă la navigare și curatoriat? În funcție de nevoile tale, există nenumărate posibilități atunci când treci de pe ecran în mediul tridimensional.

Poți redirecționa această tentație de a te conecta la conturile de social media în mai multe moduri, după ce ai determinat de ce se întâmplă cu adevărat

Dacă folosești social media pentru a te relaxa

În loc să te bazezi pe telefon atunci când ai timp liber, gândește-te să încorporezi lucruri precum mersul pe jos, ascultarea muzicii, cititul, meșteșugul, coacerea, joaca cu animalele de companie, yoga sau meditația, savurarea unei băuturi liniștitoare sau retrăirea unor fotografii vechi.

Dacă folosești social media pentru a relaționa

Pentru a combate nevoia de a-ți verifica feed-ul și de a tânji după o conexiune umană, ia în considerare implicarea în activități precum sunarea prietenilor, invitarea cuiva la cină sau la un bar, coacerea și oferirea de bunătăți vecinilor, organizarea de activități de weekend, alăturarea la grupuri de persoane care gândesc la fel ca tine, voluntariatul, cursuri de yoga, aderarea la grupuri comunitare sau participarea la o clasă de exerciții aerobice. Potrivit Healthline, angajarea în aceste activități poate favoriza relațiile interpersonale și un sentiment de comunitate, ceea ce va face ca, în cele din urmă, viața ta să fie mai fericită și mai satisfăcătoare.

Dacă folosești social media pentru divertisment

În loc să te bazezi pe meme-uri și videoclipuri scurte, consideră să te implici în activități din viața reală, cum ar fi concerte live, jocuri arcade, ateliere de olărit, învățarea unui instrument, cursuri de dans sau de arte marțiale, drumeții, vizite la muzee, grădinărit, ascultarea de podcast-uri, citirea de cărți sau jocuri de societate cu prietenii sau familia.

Cum să îți stabilești limite sănătoase în social media

Pentru a minimiza efectele negative ale social media, este esențial să fii realist în ceea ce privește utilizarea acestora. Blochează conturile care au un impact negativ asupra stării de spirit sau a imaginii de sine, elimină fotografiile care declanșează judecata de sine, șterge mesajele negative și dezarhivați postările care încurajează comparațiile. 

Dă un exemplu de postare conștientă și autentică, prezentându-te pe tine însuți, postând fotografii ale momentelor "dezordonate" și postând comentarii încurajatoare la postările altora. Postează despre cum să iei pauze pentru a le reaminti celorlalți că pot face același lucru.

Social media, la bine și la rău, face parte din viața multora dintre noi. Cu toate acestea, putem să o folosim într-un mod care să acorde prioritate binelui în detrimentul răului pentru noi înșine și pentru ceilalți.

Social media poate fi un instrument benefic pentru exprimarea de sine și conectare dacă este folosit cu atenție, dacă este utilizat ocazional și dacă este echilibrat cu alte activități.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel