Proteina care influențează îmbătrânirea

Celulele umane. FOTO: pexels.com
Oameni de știință germani au descoperit o proteină care activează și oprește gene care afectează activitatea mitocondriilor.

Cercetători de la Institutul Max Planck pentru Biologie a Îmbătrânirii din Köln au analizat cum funcția mitocondriilor, sursele de energie din celule, se diminuează odată cu vârsta. Lipsa energiei sau a mobilității pe măsură ce oamenii îmbătrânesc a fost pusă de specialiști pe seama unei scăderi a mitocondriilor, proces încă necunoscut în totalitate de experți.

Aceștia au descoperit că modul de comunicare dintre mitocondrii și alte părți ale celulei joacă un rol cheie în procesul de îmbătrânire. La această concluzie au ajuns studiind viermele Caenorhabditis elegans, care are mai bine de jumătate dintre gene similare cu cele întâlnite la om. Astfel au dat peste o proteină numită NFYB-1 care pornește și oprește gene care afectează activitatea mitocondrială. Ei au sesizat că NFYB-1 conduce activitatea mitocondriilor printr-o altă parte a celulei numită lizozom, un loc în care moleculele de bază sunt descompuse și reciclate ca nutrienți.

Autorii studiului susțin că lizozomul "discută" cu mitocondriile prin grăsimi speciale, esențiale în activitatea mitocondriilor. Despre acele grăsimi - cardiolipine și ceramide – se știe că sunt esențiale pentru mitocondriile umane.

Studiul integral, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel