Prostatita acută: care sunt primele semnale de alarmă

Prostatită acută
Prostatita acută este cauzată de o infecție a prostatei, care poate avea diferite cauze. Care sunt acestea, care sunt simptomele sau tratamentul, aflați din materialul următor.

Prostata este o glandă de mărimea unei nuci, care se află sub vezică la bărbați. Această glandă produce un fluid care se amestecă cu sperma pentru a forma material seminal. Deoarece prostata înconjoară uretra (tubul care transporta urina din vezica urinara), afecțiunile care determină umflarea sau mărirea prostatei pot apăsa pe uretra și pot provoca dureri sau probleme la urinare.

Prostatita este inflamația prostatei, iar inflamația glandei prostatei care duce la apariția bruscă a simptomelor, arată health.harvard.edu. Prostatita acută este cauzată de o infecție, de obicei de bacterii care intră în prostată călătorind în uretra. Unele dintre aceste bacterii sunt germenii normali care trăiesc pe și în interiorul corpului. Alte infecții se transmit prin contact sexual.

Majoritatea bărbaților care vor dezvolta prostatită au o glandă prostatică normală, deși infecția poate fi mai frecventă la bărbații mai în vârstă, deoarece glanda crește odată cu înaintarea în vârstă. Nu există o legătură cunoscută între prostatită și cancerul de prostată.

Simptomele tipice ale prostatitei acute

Arsuri sau dificultăți la urinare
Dificultăți de a începe fluxul de urină sau incapacitate totală de a urina
Urină tulbure sau sânge în urină
Durere deasupra penisului, în sau sub scrot, în spate sau în rect
Febra și frisoane
Simptome asemănătoare gripei, inclusiv dureri musculare și slăbiciune generală 

Durată preconizată

Dacă este tratată prompt, simptomele prostatitei încep de obicei să se amelioreze în 24 până la 48 de ore. În cazurile mai severe, simptomele infecției pot persista mai mult de o săptămână.

Profilaxie

Majoritatea cazurilor de prostatită nu pot fi prevenite. Cu toate acestea, dacă o infecție este descoperită devreme, este mai probabil să răspundă rapid la tratament. În plus, unele cazuri de prostatită sunt cauzate de bacterii cu transmitere sexuală. Multe dintre aceste infecții pot fi prevenite prin practicarea sexului protejat.

Tratament

Prostatita acută este tratată cu antibiotice. În cazurile severe, antibioticele vor fi administrate intravenos (într-o venă). În cazurile mai puțin severe, antibioticele pot fi administrate pe cale orală. Deoarece antibioticelor le este dificil să ajungă din sânge în prostată, aceste medicamente sunt deseori prescrise timp de trei sau mai multe săptămâni.

Dacă sunteți grav bolnav de prostatită, medicul dumneavoastră vă poate admite la spital pentru a vă administra antibiotice intravenoase și pentru a vă asigura că semnele vitale rămân stabile. De obicei, este nevoie de o ședere de doar câteva zile. Dacă prostata este foarte umflată, poate fi necesară introducerea unui cateter pentru a permite scurgerea urinei. Este posibil ca acest cateter să fie lăsat timp de până la o săptămână, dar, deoarece infecția intră sub control, ar trebui să puteți urina din nou normal.

Întârzierea tratamentului poate permite răspândirea infecției. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel