Trei factori de risc majori duc la...
La vârsta de 60 de ani, jumătate dintre bărbați au prostată mărită, o afecțiune cunoscută și sub numele de hiperplazie prostatică benignă sau BPH. Până la 85 de ani, proporția atinge 90%.
Deși BPH nu crește riscul de apariție a cancerului de prostată sau a unor probleme sexuale, poate afecta calitatea vieții, în special prin provocarea unor probleme urinare enervante și jenante.
Deoarece mărirea prostatei se întâmpla treptat, bărbații cred că nevoia frecventă de a merge la baie este o parte naturală a îmbătrânirii, spune Dr. Howard LeWine, redactor medical la Harvard Health Publishing și un profesor asistent de medicină la Brigham and Women's Hospital. Dar un pic de medicație poate ajuta la ameliorarea simptomelor, ceea ce înseamnă mai puțină urgență de a urina și mai puține treziri nocturne pentru a folosi baia.
Pe măsură ce îmbătrâniți, prostata poate crește de la mărimea unei nuci până la mărimea unei lamâi. Nu este clar de ce prostata crește așa, dar se crede că anumiți hormoni masculini cum ar fi dihidrotestosteronul au tendința de a acționa mai puternic asupra glandei prostate mai târziu în viață.
Deoarece prostata este localizata chiar sub vezica urinară, atunci când devine mai mare, poate pune presiune asupra uretrei, a tubului care transportă urina din vezică prin penis și afară din corp. Acest lucru poate duce la o varietate de probleme de urinare.
De exemplu, este posibil să aveți probleme în a începe să urinați, să continuați jetul după aceea și să simțiți că nu v-ați golit complet vezica urinară. Urina care nu se elimină și se colectează în vezică poate crește riscul de infecție, ceea ce, la rândul său, face urinarea dureroasă și cauzează chiar mai multe ieșiri la baie și pierderea potențialului de control al vezicii urinare. Infecțiile tractului urinar (sau vezicii urinare) pot duce, de asemenea, la o infecție a rinichilor.
Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă aveți oricare dintre aceste probleme. Un examen digital rectal poate confirma adesea o prostată mărită, iar medicul dumneavoastră poate lua un eșantion de urină pentru a verifica o infecție a vezicii urinare care poate fi tratată cu antibiotice.
În cazul în care prostata produce simptome, medicul dumneavoastră vă va oferi probabil medicamente pentru a le reduce și a îmbunătăți situația. Se utilizează două clase principale de medicamente: blocantele alfa și inhibitorii 5-alfa-reductazei (5-ARI). Medicul dumneavoastră vă poate prescrie unul sau ambele tipuri, în funcție de simptomele dumneavoastră și de dimensiunea glandei prostatei.
Alfa-blocantele sunt medicamente care relaxează mușchii din jurul prostatei și deschiderea vezicii urinare, astfel încât urina poate curge mai ușor. Simptomele frecvente ale BPH se îmbunătățesc adesea în două zile. Acestea sunt cele mai eficiente pentru bărbații cu prostata normală, sau o creștere până la moderat. Medicamentele prescrise în această clasă includ alfuzosin, doxazosin, silodosin, tamsulosin și terazosin.
5-ARIS sunt medicamente care micșorează încet prostata, așa că nu mai apasă pe uretra. Tratamentul reduce adesea dimensiunea prostatei cu un sfert după șase luni până la un an. Cele două medicamente comune sunt finasterida și dutasterida.
Bărbații ar putea opta pentru intervenții chirurgicale pentru a elimina excesul de țesuturi din prostată, dacă medicamentele nu ameliorează suficient simptomele sau produc efecte secundare nedorite, ori dacă există complicații cum ar fi retenția urinară sau infecții recurente ale tractului urinar, adauga Dr. LeWine.
Pentru bărbații care au atât disfuncție erectilă, cât și simptome de BPH, este o altă opțiune o doză zilnică mică de tadalafil (Cialis).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Trei factori de risc majori duc la...
Conf. univ. dr. Viorica Rădoi, coordonator al Departamentului de...
Acestea sunt cele mai importante...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...