Trei factori de risc majori duc la...
Prof. univ. dr. Călin Giurcăneanu, doctor în științe medicale și membru al Academiei de Știinte Medicale, a explicat la Academia de Sănătate, EXCLUSIV la DC MEDICAL, care sunt bolile dermatologice care afectează din ce în ce mai mulți oameni. La unele dintre ele, numărul cazurilor a crescut și de 4 ori, ceea ce e alarmant!
„Spre exemplu, această rozacee a crescut foarte mult în ultimul timp. Ea este legată de infecția cu helicobacter pylori, care și asta a crescut foarte mult în ultimul tip, sau că este legată de alte afecțiuni gastrointestinale. V-aș mai da ca exemplu maladiile buloase dermatologice (...) foarte severe, cum ar fi pemfigusul vulgar, cum ar fi pemfigoidul bulos, sunt afecțiuni imunologice care afectează homeostazia întregului organism. Pemfigusul se consideră că în ultimii circa 40 de ani a crescut de aproximativ 3 ori (studiul din 1982-1985 din SUA - reluat în 2011-2012 arată o creștere de 3 ori a acestei afecțiuni buloase severe a organismului). Pemfigoidul bulos, o afecțiune care aparent nu este foarte severă, dar se leagă totuși de anumite cancere interne, se poate lega de anumite boli neurologice și cardiovasculare, la o persoană de 80 de ani, ei bine pemfigoidul bulos a crescut de 2,5 ori în ultimii 35 de ani, studii făcute în diverse țări ale lumii. Vorbesc de o serie întreagă de boli alergice cutanate, cum ar fi urticariile, tot legate în mare parte de alimentație, de factorii de mediu, de poluare, de toate chestiunile astea", arată profesorul.
Dar cel mai grav e că a crescut numărul cancererelor de piele. În cazul acestui tip de cancere, câteodată evoluția bolii este mult prea rapidă pentru a mai fi oprită. Melanomul, cea mai agresivă și, din păcate, cea mai răspâdită formă de cancer de piele, ucide și în jumătate de an!
„În ce privește cancerele cutanate, aceste au crescut, sunt statistici făcute în multe țări europene și acum avem Registrul Național din 2015 și noi, în România, de cancere de piele, ca și Registrul de Psoriazis, de boli venoase cronice, de alergii, se dovedește clar că aceste cancere de piele și, în mod special, cancerul produs de melanocite – melanomul – care este una dintre cele mai grave forme de cancer, a crescut de 4 ori față de anii 80. Și celelalte cancere de piele, cu celule scuamoase, ale epiteliului de suprafață, cancere spinocelulare și cancere bazocelulare, și acestea au crescut de 2-3 ori. Dar, foarte grav este că a crescut acest melanom", arată Prof. univ. dr. Călin Giurcăneanu.
Cancerele, la fel ca și celelalte boli de piele, pot fi însă prevenite. Primul pas ar fi să ne schimbăm acele obiceiuri care sunt extrem de nocive.
„Evident, pentru o bună prevenție trebuie să ținem cont și de anumite obiceiuri, habitaturi, trebuie să schimbăm ceva din obiceiurile pe care le are individul. În bolile de piele contează foarte mult fumatul, contează foarte mult consumul de alcool. Contează foarte mult dacă mâncați grăsimi multe, a fi obez . Obezitatea se leagă de enorm de multe boli dermatologice, psoriazis, lichenul plan etc. Deci, schimbări în aceste obceiuri ar fi foarte bune pentru piele", explică dermatologul.
Al doilea pas în direcția unei bune prevenții pentru bolile de piele ar fi să învățăm când soarele e bun pentru noi și când nu. Specialistul ne atrage atenția că de la ora 11.00 până seara la 17.00 – 18.00 nu avem ce căuta la plajă! Și nu, nu contează că suntem în vacanță și că toată lumea în jurul nostru se perpelește pe nisip.
„Constat, cu stupoate, că și în țări unde s-a făcut demult o educație anti cancer de piele, anti-melanom, (...) în Spania, Italia, Franța, se expun la soare începând după ora 11.00, stau la plajă până seara la 17.00, la 18.00, plajele sunt pline. Deci, nici acolo educația nu e bună. Evident, că o prevenție foarte bună în acest sens, repet – melanomul, care este cea mai gravă formă de cancer de piele, de care se moare, cu metastaze rapide, intrat în stadiul final terminal în 6 luni de zile din momentul în care ai constatat leziunea, deci sunt situații foarte grele, prevenția mai ales la acest tip de cancer este să știm cum să ne protejăm de soare, să nu ne expunem la anumite ore, să dăm cu creme de fotoprotecție, să purtăm îmbrăcăminte de protecție și cea mai bună este asta, fizică, haine, pălării cu boruri largi".
Expunerea la soare la ore nepotrivit poate duce și la apariția altor boli de piele. Din păcate, sunt oameni care nu au cum să se ferească.
„Sunt oameni care lucrează în soare, oameni care n-au ce face, (...) și care fac o serie întreagă de afecțiuni fără vina lor. Cu ghilimelele de rigoare „fără vina lor", pentru că asta este meseria lor, de acolo își câștigă banii. Sunt agricultori, sunt muncitori pe linii de înaltă tensiune, (....) trebuie să se îmbrace bine, să se păzească. Și nu numai de melanom. Sunt o serie întreagă de boli produse de radiația ultravioletă. Porfiria cutanată tardivă, o maladie buloasă cu tulburarea metabolismului porfirinelor, asta înseamnă o afecțiune destul de severă, declanșată de radiația ultravioletă. Lupusul eritematos, o serie întreagă de boli autoimune sunt declanșate de expunerea la ultraviolete. Dermatomiozita, alergii solare, urticarii solare, erupții polimorfe, deci iată că prevenția este foarte, foarte bună în multe afecțiuni".
Dar în apariția bolilor de piele, nu contează doar factorii externi, ci și cei interni! Contează, așadar, și ce mâncăm, dar și cum ne funcționează restul organismului.
„În alte boli cutanate determinate, cum spuneam, de mediul intern, cum e o boală gastrointestinală, sau de alte afecțiuni, dar tractul gastrointestnal este foarte important pentru tot ce se întâmplă pe piele. În această situație, prevenția ar putea însemna o anume alimentație, un anume regim alimentar, este și motivul pentru care personal, când am situații de acest gen, eu apelez la un foarte bun coleg gastroenterolog, care știe ce sfaturi să-i dea pacientului, știe ce să găsească, ce ar putea să determine apariția pe piele, la anumite alimente, a unor leziuni și așa mai departe. Am un pacient cu psoriazis, am mai mulți colegi buni reumatologi la care pot trimite pacienții pentru artrita psoriazică. Sau am multe leziuni de acnee la tinere, trimit întotdeauna la un foarte bun endocrinolog să îi facă un profil hormonal, să-i facă un profil al androgenilor ovarieni, suprarenal și așa mai departe și în felul acesta, eu, dermatolog, voi trata mai bine afecțiunea".
Ce tratamente sunt la dispoziția pacienților români pentru cancerele de piele și celelalte boli dermatologice, aflați din video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Trei factori de risc majori duc la...
Conf. univ. dr. Viorica Rădoi, coordonator al Departamentului de...
Acestea sunt cele mai importante...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...