Primul caz de COVID-19 nu a fost în Wuhan. Noi studii arată că virusul circula din toamna lui 2019

Coronavirus   Foto: Pixabay
Primul caz de Covid este posibil să fi apărut mai devreme decît se crede. Unele studii arată că este posibil ca în toamna lui 2019 deja să fi fost primele cazuri, în China.

Imaginile din satelit ale parcărilor spitalelor din Wuhan și interogările cu motoarele de căutare din orașul chinez sugerează că focarul COVID-19 a început mult mai devreme decât se credea anterior, potrivit cercetărilor de la Harvard Medical School.

Cercetătorii au folosit peste 110 imagini din satelit cu șase spitale situate în Wuhan în perioada ianuarie 2018 - aprilie 2020, precum și date zilnice pentru căutări legate de simptome, cum ar fi „tuse” și „diaree”, pe motorul de căutare chinez Baidu din Wuhan din aprilie 2017 până în Mai 2020. Ei au descoperit că „traficul spitalicesc și datele de căutare a simptomelor din Wuhan au precedat momentul declanșării oficiale a pandemiei SARS-CoV-2 în decembrie 2019”.

Aceștia au menționat, de exemplu, că o „creștere bruscă” a gradului de ocupare a spitalului, măsurată prin procurarea volumului parcării, a fost observată pentru prima dată în august 2019, culminând cu un vârf în decembrie 2019.

De asemenea, în august s-a înregistrat „o creștere unică a căutărilor de diaree care nu a fost nici văzută în anotimpurile anterioare de gripă, nici reflectată în datele de căutare a tusei”.

Interogările motoarelor de căutare cu privire la „tuse” ale simptomelor respiratorii prezintă fluctuații sezoniere care coincid cu anotimpurile anuale de gripă, dar „diareea” este un simptom mai specific COVID-19 și arată doar o asociere cu epidemia actuală, au subliniat cercetătorii. Studiul, care nu a fost încă evaluat de către colegi, admite limitări precum faptul că multe dintre imaginile din satelit primite nu erau utilizabile deoarece acoperirea cu nori, umbra clădirilor sau construcția a făcut imposibilă stabilirea cu precizie a numărului de mașini din parcare.

Datele motorului de căutare sunt, de asemenea, „vulnerabile la fluctuațiile legate de evenimente de care s-ar putea să nu fim conștienți” și depind de penetrarea internetului care „poate fi foarte variabilă” în China, au spus cercetătorii. Dar au susținut că „deși nu putem confirma dacă volumul crescut a fost direct legat de noul virus, dovezile noastre susțin alte lucrări recente care arată că apariția a avut loc înainte de identificarea pe piața Huanan Seafood”. „Aceste constatări confirmă, de asemenea, ipoteza că virusul a apărut în mod natural în sudul Chinei și este posibil să fi circulat deja când a fst dientificat la Wuhan”, notează euronews.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel