Primele simptome ale cancerului colorectal la femei

Cancer de col uterin
Cancerul colorectal este al doilea cel mai frecvent cancer la femei, chiar după cancerul de sân. Detectat într-un stadiu incipient, acest cancer poate fi vindecat în 90% din cazuri. Dar, din păcate, o treime dintre pacienți așteaptă mai mult de 6 luni după apariția simptomelor înainte de a consulta un medic. 

Cancerul colorectal este o boală care se dezvoltă treptat în interiorul colonului sau rectului. Apare în mucoasa colonică unde se formează leziuni mici numite polipi. La început,  acești polipi sunt benigni, dar se pot dezvolta în polipi canceroși. Când cancerul colorectal este detectat devreme, pacientul are șanse mari să fie vindecat. Numai atunci când cancerul se răspândește la ganglionii limfatici din apropiere sau afectează alte organe, șansele de recuperare și rata de supraviețuire scad dramatic.

Dr. Mathilde Soule, chirurg gastroenterolog la Hôpital des Peupliers din Paris, evidențiază primele 5 simptome ale cancerului colorectal la femei.

1. Prezența sângelui în scaun 

Se știe că forma și culoarea scaunului pot indica informații despre starea de sănătate a unei persoane. În timp ce la început se formează un polip în mucoasa digestivă fără a provoca simptome, de-a lungul anilor se poate transforma într-un adenom canceros. Astfel, apar sângerări. Această sângerare poate fi roșu deschis sau roșu foarte închis.

„Prezența sângelui în scaun este un semn de avertizare și ar trebui să te ducă la un medic.”, spune specialistul. În plus, dr. Soule explică faptul că, după menopauză, femeile nu mai au menstruație, dar se pot confrunta cu sângerări neobișnuite. Acesta poate fi un simptom al cancerului colorectal. 

2. Durerea abdominală

Durerea de stomac este cauzată de inflamația locală a mucoasei digestive. Cu toate acestea, durerea abdominală este un simptom care poate fi găsit în multe patologii, dar orice durere care persistă și se manifestă fără motiv ar trebui să determine consultul medicului. Datorită unei evaluări complete, a unei ecografii abdominale sau a unei tomografii, medicul poate pune un diagnostic și poate opta pentru un tratament adecvat.

3. Modificarea tranzitului intestinal 

Diareea persistentă sau constipația prelungită ar trebui să te determine să consulți un medic. Cancerul colorectal poate fi însoțit de o colopatie funcțională, numită și sindromul intestinului iritabil sau alte tulburări intestinale funcționale. 

4. Pierderea în greutate 

Cancerul colorectal poate accelera procesul de digestie și poate duce la diaree. Scaunele apose duc uneori la pierderea a câtorva kilograme.  

5. Oboseala cronică 

Cancerul colorectal poate afecta starea generală a unei persoane. Dacă te simți tot timpul obosită, chiar dacă te-ai odihnit, este semn că trebuie să mergi la medic.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel