Știai că data și grosimea primei...
Un nou raport publicat de OMS Europa scoate la iveală o problemă foarte gravă, cu consecințe severe: utilizarea metodelor de protecție în rândul adolescenților activi din punct de vedere intim a scăzut semnificativ din 2014, punând astfel în pericol sănătatea și siguranța tinerilor.
Studiul, parte a cercetării internaționale Health Behavious in School-aged Children (HBSC), a analizat comportamentele a peste 242.000 de tineri de 15 ani din 42 de țări și regiuni, între 2014 și 2022.
Raportul subliniază faptul că o proporție semnificativă a adolescenților activi au evita utilizarea metodelor de protecție, fapt care poate duce la consecințe serioase precum sarcini neplanificate, avorturi nesigure și o creștere a riscului de infecții cu transmitere pe cale intimă.
Datele prezentate reflectă lacune importante în educația pentru sănătate destinată tinerilor, mai ales în ceea ce privește accesul la metode contraceptive sigure și informații corecte.
Comparativ cu anul 2014, datele arată o scădere semnificativă a utilizării prezervativului în rândul adolescenților europeni. Această tendință este prezentă în mai multe țări, unele regiuni raportând scăderi mai dramatice decât altele. Deși în multe locuri folosirea pastilelor contraceptive a rămas stabilă, lipsa protecției complete este un motiv de îngrijorare majoră.
Specialiștii subliniază importanța educației care nu doar informează tinerii, ci le oferă și abilități esențiale pentru a lua decizii corecte și responsabile.
"Ca adolescenți, accesul la informații exacte despre sănătatea sexuală este vital. Avem nevoie de educație care să acopere totul, de la consimțământ la contracepție, astfel încât să putem lua decizii în cunoștință de cauză și să ne protejăm”, a declarat Éabha, o tânără de 16 ani din Irlanda.
"Educația sexuală cuprinzătoare este esențială pentru a elimina aceste decalaje și pentru a le permite tuturor tinerilor să ia decizii în cunoștință de cauză cu privire la sex într-un moment deosebit de vulnerabil al vieții lor, pe măsură ce trec de la adolescență la vârsta adultă. Dar educația trebuie să meargă dincolo de simpla furnizare de informații.
Tinerii au nevoie de spații sigure pentru a discuta probleme precum consimțământul, relațiile intime, identitatea de gen și orientarea sexuală, iar noi - guvernele, autoritățile din domeniul sănătății și al educației, precum și organizațiile societății civile - ar trebui să îi ajutăm să își dezvolte abilități esențiale pentru viață, inclusiv comunicarea transparentă, fără prejudecăți și luarea deciziilor.”, a declarat Dr. András Költő de la Universitatea din Galway, principalul autor al raportului.
Raportul OMS aduce în atenție o realitate îngrijorătoare, dar oferă și soluții clare pentru îmbunătățirea sănătății tinerilor. Politicile de educație și sănătate trebuie adaptate urgent la nevoile actuale ale adolescenților pentru a preveni riscurile la care aceștia sunt expuși.
"Deși constatările raportului sunt consternante, ele nu sunt surprinzătoare. Educația sexuală cuprinzătoare adecvată vârstei rămâne neglijată în multe țări, iar acolo unde este disponibilă, aceasta a fost din ce în ce mai mult atacată în ultimii ani pe baza premisei false că încurajează comportamentul sexual, când adevărul este că echiparea tinerilor cu cunoștințele potrivite la momentul potrivit conduce la rezultate optime de sănătate legate de comportamentul și alegerile responsabile.
Culegem roadele amare ale acestor eforturi reacționare și va fi și mai rău, dacă guvernele, autoritățile din domeniul sănătății, sectorul educației și alte părți interesate esențiale nu recunosc cu adevărat cauzele profunde ale situației actuale și nu iau măsuri pentru a o corecta.
Avem nevoie de o acțiune imediată și susținută, susținută de date și dovezi, pentru a opri această cascadă de rezultate negative, inclusiv probabilitatea unor rate mai ridicate ale ITS, creșterea costurilor asistenței medicale și - nu în ultimul rând - întreruperea educației și a carierei tinerilor care nu primesc la timp informațiile și sprijinul de care au nevoie”, a remarcat Dr. Hans Henri P. Kluge, director regional al OMS pentru Europa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Știai că data și grosimea primei...
A început sezonul accidentelor pe...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările alimentare pot fi un...
Aerul pe care îl inspirăm, deși...