Premieră la SJU Baia Mare: Histerectomie totală, operată laparoscopic

Chirurgie laparoscopică     Foto: SJU Baia Mare
O operație în premieră a avut loc la SJU Baia Mare. Este vorba despre o intervenție chirurgicală de extirpare a uterului, colului uterin și ovarelor, laparoscopic.

Intervenția a avut loc în urmă cu două zile la Spitalul Județean de Urgență “Dr Constantin Opriș” din Baia Mare (SJUBM), unde s-a realizat, în premieră pentru unitatea medicală, o intervenție chirurgicală laparoscopică de histerectomie totală cu anexectomie bilaterală (procedura prin care se realizează extirparea uterului, a colului uterin, precum și a ambelor ovare), în cazul unei paciente de 55 de ani, diagnosticată cu hiperplazie de endometru cu atipii (aceasta reprezentând o stare precanceroasă).

Evoluția postoperatorie a fost foarte bună, pacienta fiind externată după doar două zile, fără complicații.
Intervenția, care a durat aproape trei ore, a fost realizată de către dr. Radu Mariana – medic specialist obstetrică - ginecologie, aflată la supraspecializare în chirurgia laparoscopică și oncologie genito-mamară în Franța, dr. Timiș Gavrilă – medic șef secție obstetrică - ginecologie din cadrul SJUBM, dr. Pop Ștefan – medic primar ATI în cadrul SJUBM și asistent medical instrumentar Dunca Maria, se arată într-un comunicat de presă al unității medicale.

“Acest tip de intervenție, realizată laparoscopic, are foarte multe avantaje, comparativ cu intervenția chirurgicală clasică. Este vorba despre durerea minimă resimțită post operator, traumatismul chirurgical minim, lipsa complicațiilor de plagă, recuperare rapidă, reducerea numărului de zile de spitalizare, reintegrarea rapidă în activitatea cotidiană și costuri minime pentru spitalizare”, a precizat dr. Timiș Gavrilă, medic șef secție obstetrică-ginecologie în cadrul Spitalul Județean de Urgență “Dr Constantin Opriș” din Baia Mare (SJUBM).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel