Hidratarea este un obicei esențial...
Vezi și: Ceaiul negru, eficient în cazul diabetului. Reduce inflamația și scade glicemia
Când vine vorba de mâncare, alegerile pe care le facem pot dezvălui mult mai mult decât simple gusturi, ele pot reflecta și trăsăturile noastre psihologice. De la preparate sofisticate la gusturi simple, fiecare alegere culinară este un indiciu al modului în care percepem lumea din jurul nostru.
În cadrul emisiunii "Ultrapsihologie", difuzată la DC MEDICAL și DC News, psihologul Radu Leca a adus în discuție o legătură surprinzătoare între preferințele culinare și tipologiile psihologice ale oamenilor.
Psihologul a subliniat că persoanele care aleg savarinele pot fi caracterizate ca fiind cei care aspiră să conducă, dar întâmpină dificultăți în a-și asuma acest rol. Aceștia sunt adesea consultați, însă opiniile lor nu sunt valorificate, iar ideile lor sunt adesea preluate și utilizate fără a le fi recunoscut meritul.
"Ce fel de dulce îți place ție să mănânci? O savarină. Lactat, cu zahăr și pandișpan. Spunem în felul următor: ce tipologie ai tu? Cel care își dorește să conducă, dar nu poate conduce, cel care este întrebat, dar nu este luat în seamă, cel ale cărui idei sunt preluate și înlocuit ca persoană. De la o savarină", a explicat psihologul Radu Leca, în cadrul emisiunii Ultrapsihologie, de la DC MEDICAL și DC News.
Însă, preferințele nu se opresc aici. De la savarină, psihologul Radu Leca a transferat discuția către amandină, asociind-o cu un profil demografic specific.
"Du-te către amandină, iar la amandină ești așa: 35-38-40, femeie, brunetă, ochii închiși la culoare. Cele cu ochii deschiși la culoare nu vor mânca amandine sub nicio formă.
Vor mânca cele care au cel puțin o relație distrusă în interiorul familiei, cu unul din copii sau o soră mai mică sau mai mare, probleme evidente de comunicare", a explicat psihologul Radu Leca, în cadrul emisiunii Ultrapsihologie, de la DC MEDICAL și DC News.
Psihonutriția - FOTO: Freepik@MacGFXStudio
Psihonutriția este un domeniu interdisciplinar în expansiune care explorează mecanismele fundamentale ale interconexiunilor dintre dietă și procesele, experiențele și rezultatele psihologice, comportamentale, cognitive, senzorial-perceptuale, interoceptive, sociale și neurodezvoltative ale oamenilor.
Psihonutriția sintetizează perspective din disciplinele psihologiei, științelor comportamentale și sociale, științei nutriției, neuroștiinței, biochimiei, fiziologiei și psihiatriei. Valorificarea acestor discipline diverse facilitează dezvoltarea unor limbaje, concepte și metodologii inovatoare care se integrează perfect în domeniul mai amplu al științelor psihologice, potrivit Nutritional Psychology.
Fiecare disciplină considerată în cadrul psihonutriției este analizată prin prisma relației dietă-sănătate mintală, un termen umbrelă. Aceasta implică examinarea constatărilor din fiecare disciplină pentru a informa înțelegerea noastră despre modul în care dieta influențează toate aspectele funcționării psihologice, proceselor, experiențelor și rezultatelor, modelând modul în care gândim, simțim, acționăm, percepem și experimentăm lumea din jurul nostru.
Psihonutriția constituie o sinteză complexă a disciplinelor esențiale. Prin integrarea componentelor psihologice, comportamentale și sociale, alături de domeniile iluminatoare ale neuroștiinței, fiziologiei, psihiatriei, biochimiei, științelor nutriției și nutriției holistice, acest domeniu multidimensional își propune să descifreze conexiunile care interconectează alegerile noastre dietetice cu bunăstarea noastră mentală.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Hidratarea este un obicei esențial...
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Ingredientul cheie care îți menține sănătatea la vârsta a doua și...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Radiografiile și radiațiile din...
De ce să apelezi la medicamente...