Prea mult somn ar putea duce la demență: persoanele care dorm nouă ore pe noapte sunt mai expuse riscului

O listă lungă de studii din ultimii ani arată că este o legătură între boala Alzheimer și lipsa somnului. Însă și prea mult somn poate crește riscul unei tulburări ale memoriei, potrivit cercetărilor.  

Oamenii de știință au descoperit că persoanele care au dormit timp de nouă ore sau mai mult pe noapte au arătat o scădere semnificativă a abilităților de memorie și limbaj, markeri timpurii ai demenței. Pe de altă parte, cei care au obținut mai puțin de șase ore au fost, de asemenea, expuși riscului, cercetătorii afirmând că timpul potrivit de somn este de șapte până la opt ore, notează DailyMail. 

Experții nu sunt siguri de ce o cantitate prea mare de somn poate provoca demență, dar spun că persoanele cu risc de tulburare au perturbări în creier care promovează somnul mai lung

Echipa de universitari de la Universitatea din Miami Miller School au studiat 5.247 hispanici de peste șapte ani. Participanții, cu vârste cuprinse între 45 și 75 de ani, au făcut parte din Studiul / Studiul de sănătate al Comunității Hispanice la nivel național. A inclus latini din diverse medii din Chicago, Miami, San Diego și Bronx în New York.

Participanților li s-a oferit un test neurocognitiv la începutul și la sfârșitul studiului. Cercetătorii au evaluat atenția, memoria, limbajul, timpul de reacție și percepția pentru a oferi o imagine a sănătății creierului lor. Voluntarii au fost, de asemenea, solicitați să completeze chestionare săptămânale despre obiceiurile lor de somn în ultimele șapte zile.

Au fost întrebați la ce oră merg în mod normal la culcare, la ce oră se trezesc de obicei și dacă au tras un pui de somn în orice moment al zilei. Cincisprezece la sută dintre participanți au dormit în medie nouă ore în fiecare noapte. La sfârșitul celor șapte ani, acest grup a văzut că performanțele cognitive pe toate domeniile scădeau. Abilitățile lor de învățare au scăzut cu 22%, fluența cuvintelor a scăzut cu 20% și memoria a scăzut cu 13%.

Oamenii de știință spun că prea mult somn a fost legat de leziunile din creier cunoscute sub denumirea de hiperintensități ale substanței albe. Ele apar ca pete albe pe o scanare RMN și cresc riscul de declin cognitiv, demență și accident vascular cerebral. Se crede că leziunile sunt cauzate de scăderea fluxului de sânge către creier.

Dr. Ramos, neurolog și expert în somn la Universitatea din Miami, a declarat: „Insomnia și durata somnului prelungit par a fi legate de o scădere a funcționării neurocognitive care poate preceda debutul bolii Alzheimer sau al altor demențe. Am observat că perioadele prelungite de somn și simptomele de insomnie cronică au dus la scăderi ale memoriei, funcției executive și vitezei de procesare. Aceste masuri pot preceda dezvoltarea de deficienta cognitiva usoara si boala Alzheimer.

Dr. Ramos a spus că rezultatele, publicate în The Journal of Alzheimer Association, oferă o perspectivă nouă despre cât de mult poate fi legat somnul de boală, în special la pacienții hispanici.

„Am putea, de asemenea, să putem identifica pacienții cu risc care pot beneficia de intervenție timpurie pentru a preveni sau reduce riscul de demență", a spus el.

Studiile anterioare au arătat că Alzheimer este mai răspândit la persoanele negre și hispanice, deși motivul nu este clar.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel