Această vitamină îți protejează...
Un studiu prezentat ieri, la cel de-al 28-lea congres al Academiei Europene de Dermatologie și Vererologie EADV de la Madrid arată, pentru prima dată, că expunerea la poluanții obișnuiți ai aerului cunoscuți sub numele de particule de materie (PM) este legată de căderea părului la oameni.
Cercetarea prezentată la EADV 2019 Madrid a fost realizată prin expunerea celulelor de la scalpul uman de la baza foliculilor de păr, cunoscute sub numele de foliculi papile dermice umane (HFDPCs), la diferite concentrații de praf și particule diesel similare cu PM10. După 24 de ore, cercetătorii au efectuat un proces științific, cunoscut sub numele de „western blotting", pentru a detecta nivelurile de proteine specifice din celule. Rezultatele au arătat că prezența PM10 și a particulelor de motorină a scăzut nivelul de β-catenină, proteina responsabilă de creșterea părului și de morfogeneză.
Studiul a relevat, de asemenea, că nivelurile altor trei proteine (ciclina D1, ciclina E și CDK2), care sunt responsabile pentru creșterea și retenția părului, au fost reduse cu praf și particule diesel asemănătoare PM10 într-o manieră dependentă de doză, ceea ce înseamnă că cu cât nivelul de poluanți este mai mare, cu atât scăderea proteinelor este mai mare.
Particulele de materie (PM) este termenul folosit pentru a descrie un amestec de particule solide și picături găsite în aer. PM este împărțit în două categorii; PM10 care sunt particule cu diametrul de 10 micrometri sau mai mic și PM2.5 care au un diametru de 2,5 micrometri sau mai mici. Ambele, PM10 și PM2.5, sunt considerate poluanți majori și sunt legate de diverse afecțiuni grave de sănătate, cum ar fi boli de inimă și plămâni, cancer și probleme respiratorii. În total, se estimează că poluarea aerului înconjurător va ucide 4,2 milioane de oameni în fiecare an, dar efectele asupra pielii și părului nu erau cunoscute.
Sursele de PM includ arderea combustibililor fosili, inclusiv benzină, motorină și alte combustibili solizi, cum ar fi cărbune, petrol și biomasă, precum și alte activități industriale, cum ar fi construcția, exploatarea minieră și fabricarea de materiale de construcție precum ciment, ceramică și cărămizi.
Cercetător principal, Hyuk Chul Kwon de la Centrul de cercetare științifică viitoare din Republica Coreea, a comentat: „În timp ce legătura dintre poluarea aerului și bolile grave, precum cancerul, BPOC și VHC sunt bine stabilite, nu există nicio cercetare asupra efectului expunerii materiei speciale asupra pielii umane și în special a părului. Cercetările noastre explică modul de acțiune a poluanților din aer asupra celulelor papile dermice ale foliculului uman, arătând modul în care cei mai comuni poluanți ai aerului duc la pierderea părului".
Congresul EADV 2019 de la Madrid a început ieri și se va încheia pe 13 octombrie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...