Placenta mamei nu protejează fătul de poluarea din aer

S-au descoperit noi dovezi care susţin că particulele de poluare din aer pot pătrunde în placenta unei mame și până la făt, în pântec, crescând astfel riscurile unor probleme de sănătate.

Cercetătorii au descoperit că atunci când femeile însărcinate respiră aer poluat cu carbon negru - creat prin arderea combustibililor fosili, cum ar fi în mașinile pe motorină sau arderea cărbunelui - particulele nocive pot ajunge de la plămâni la placentă, afectând fetuşii direct, notează CNN

Aerul poluat a fost anterior legat de riscul de avorturi sporite, nașteri premature și greutăți mici la naștere în rândul sugarilor, ca urmare a efectelor nocive asupra mamei.

Cu toate acestea, placenta - un organ care se atașează de pântec în timpul sarcinii, permițând trecerea oxigenului și a substanțelor nutritive de la sângele mamei la făt prin cordonul ombilical - a fost crezută anterior ca fiind o „barieră impenetrabilă".
Un studiu de anul trecut a fost primul care a sugerat că acest lucru nu este adevărat, după ce poluanții au fost găsiți în placentele a cinci femei însărcinate din Regatul Unit.

Noi cercetări ale oamenilor de știință de la Universitatea Hasselt și publicate marți în jurnalul Nature Communications au examinat 25 de femei nefumătoare care născuseră în orașul belgian Hasselt. Imediat după naștere, cercetătorii au colectat placentele femeilor pentru a studia partea cu fața spre făt - unde au descoperit că se acumulase carbon negru.
Cu cât au fost expuse mai mult carbon negru în timpul sarcinii, cu atât mai mult carbon negru a fost găsit în placenta.

Particulele negre de carbon provin dintr-o serie de surse, precum mașini și centrale electrice - sobe de cărbune din gospodării, lămpi cu kerosină și arderea terenurilor agricole.
Studiul avertizează că este nevoie de mai multe cercetări pentru a arăta dacă o dată intrate în interiorul placentei, particulele pot călători direct la făt, dar rezultatele demonstrează că placentele permit, de fapt, să treacă particule precum carbonul negru, oferind „dovezi convingătoare" pentru această teorie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel