Pigmentarea pielii, consecință a expunerii la soare. Medic: Poate trăda îmbătrânirea cutanată și se poate asocia cu alte probleme

pigmentarea pielii - FOTO: Freepick@ Alessandro_Grandini
Pigmentarea pielii afectează din ce în ce mai multe persoane. Femeile sunt mai predispuse la această afecțiune dermatologică.

Pigmentarea pielii apare din cauza excesului de melanină. Principalul factor care determină pigmentarea pielii îl constituie expunerea prelungită la soare. În cazul femeilor, modificările hormonale, dar și consumul de anticoncepționale poate face ca pielea să devină pigmentată. Medicul dermatolog Gabriel Balcangiu Stroescu a explicat în cadrul emisiunii Vorbește Lumea de la Pro TV cum ne afectează toți acești factori. 

”Pigmentare este o acumulare în exces de melanină, pigmentul nostru fiziologic. Petele pigmentare sunt spoturi care apar ca urmare a stimulării de către soare, de către radiațiile ultraviolete de tip B și A, care apar după o acumulare a acestor radiații. Apar după o expunere cronică la soare. 

Nu doar soarele poate produce aceste pete. Sunt și cauze hormonale și cea mai cunoscută hiperpigmentare este melasma sau plasma, care apar la femeile însărcinate sau la femeile care iau anticoncepționale, terapii hormonale. 

Mai este hiperpigmentarea post-inflamatorie, când avem o traumă la nivelul pielii, o arsură de la soare sau o arsură termică, pielea noastră răspunde hiperpigmentându-se în exces, în zona respectivă”, a explicat medicul. 

Vezi și: Munca în tura de noapte, risc crescut de cancer. Ce se petrece în organism

Prevenție

Pigmentarea pielii poate fi evitată în anumite cazuri, în special când vorbim de expunerea prelungită la soare. 

”Trebuie să evităm expunerea cronică la soare și agresiunea acestuia. Trebuie să ne expunem la soare, dar limitat, cu cremă de protecție și într-un interval orar potrivit.

În timp, petele pigmentare pot trăda îmbătrânirea cutanată determinată de soare și se pot asocia cu alte probleme care sunt cauzate de expunerea cronică la soare sau la radiații. Vorbim de cancerul de piele, elastoza cutanată - distrugerea elastinei și a colagenului, și îmbătrânire precoce”, a mai explicat medicul. 

Cine este mai expus

Persoanele cu pielea deschisă la culoare sunt mai expuse să se hiperpigmenteze.

”Pielea mai deschisă la culoare este mult mai sensibilă. Niciodată nu se bronzează, se arde în principal. După ce trece arsura, pot apărea hiperpigmentări. Este din ce în ce mai frecventă pentru că soarele este mai puternic, s-a redus stratul de ozon, avem obiceiul de a sta mai mult timp la soare, sunt tulburări hormonale la majoritatea femeilor și există un risc mai mare de hiperpigmentări”, a mai spus medicul dermatolog. 

Vezi și: Brânza, înlocuitorul cărnii. Combinația perfectă ar fi...Bilic: Prin această asociere, face diferența. Are efect antidepresiv

Petele pigmentare - tratament

Există tratament pentru petele pigmentare. Odată apărute petele respective medicul dermatolog poate recomanda un tratament cu laser pentru îndepărtarea lor. Efectele secundare sunt minime, roşeaţa pielii poate dura câteva săptămâni.

Odată ce înlăturați ceea ce cauzează petele întunecate pe piele, recuperarea poate dura ceva timp. Un loc care are câteva nuanțe mai întunecate decât restul pielii va dispărea de obicei în decurs de 6 până la 12 luni. În cazul în care pigmentarea este adânc în piele, decolorarea poate dura ani. Tratamentul prescris de dermatologi poate accelera vindecarea lor.

”Sunt tratamente speciale, medicale, de la lasere, care țintesc melanina și o îndepărtează, până la peelingurile chimice. Cremele pe bază de acizi din fructe pot să ajute. Scrub-ul ne ajută să îndepărtăm pielea moartă, dar petele sunt mai profunde și atunci scrub-ul nu este suficient”, a mai explicat medicul. 

Vezi și: Privitul la televizor, factor de risc pentru demență. Cercetător: Asocieri diferențiate între două tipuri de comportament sedentar

Consecințe grave

Apariția cancerului de piele este cea mai gravă consecință a petelor pigmentare. 

Riscurile cele mai grave sunt cele cauzate de expunerea cronică și de predispoziția genetică și anume apariția unui cancer de piele. Este cea mai gravă consecință posibilă, a mai subliniat dr. Gabriel Balcangiu Stroescu.

Expunerea solară ne afectează pielea în măsura în care aceasta este una expunere excesivă, cu efecte imediate, prin arsurile solare, respectiv cu efecte care apar după mai multă vreme și care se poate concretiza în diferite forme de cancer de piele.

”Dintre efectele imediate, cel mai frecvent întâlnit este arsura solară, pe care, într-o formă mai ușoară sau mai severă am trăit-o mulți dintre noi.

Severitatea ei poate să varieze de la simpla înroșire a pielii, până la o arsură severă, cu bășici, iar unele, în funcție de profunzimea lo se pot solda cu semne/cicatrici semnificative.

A doua consecință imediată ține de pigmentarea excesivă a unor zone care au fost ușor inflamate. Adică ne bronzăm în general, dar zonele care au fost inflamate se pigmentează în plus.

Pigmentarea aceea nu este definitivă, dar poate să dureze extrem de mult și, firește, are un impact estetic negativ”, a explicat dr. conf. Cătălin Popescu, medic primar dermato-venerologie, la ”Vorbește lumea” de la Pro TV.

De atfel, acesta susține că mult mai importante sunt efectele pe termen lung, concret, fotoîmbătrânirea cutanată, ”adică îmbătrânirea cutanată legată de expunerea la soare”, respectiv, creșterea riscului de cancer.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție
Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel