Pietrele la rinichi, de ce nu trebuie să consumi lichide în colica renală. Urolog: Problemele apar când migrează

pietrele la rinichi de ce nu trebuie sa consumi lichide. FOTO: Freepik @natali_ploskaya
Pietrele la rinichi sunt cauzate de o dietă nesănătoasă, dar și de un consum prea mic de lichide. Care sunt semnele ce vă trimit la medic.

Pietrele la rinichi sunt formațiuni alcătuite dintr-un amestec chimic de minerale sau săruri care se găsesc printre substanțele din urină la nivelul rinichilor. Această afecțiune se dobândește de-a lungul vieții și ține foarte mult de stilul de viață pe care îl au oamenii, printre cei mai afectați fiind bărbații, ponderea acestora este de trei ori mai mare decât cea a femeilor.

Dr. Constantin Niță, medic primar urolog a explicat care sunt cauzele care duc la apariția pietrelor la rinichi, dar și cum acestea pot fi eliminate prin metode minim invazive.

”Este o afecțiune des întâlnită odată cu industrializarea. Pietrele se formează din cauza precipitării sărurilor minerale conținute de urină. Urina este un mediu în care o mulțime de toxine din mediu sunt eliminate și atunci aceste săruri minerale se pot precipita și pot duce la formarea pietrelor”, a explicat dr. Gheorghe Niță, medic primar urolog, la Neatza cu Răzvan și Dani.

Vezi și: Roșiile cherry, ce se întâmplă când le mănânci. Cele 3 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să le mai cumperi

Pietrele la rinichi, cauze și simptome

Principalele cauze care duc la formarea pietrelor sunt reprezentate de:

- consumul inadecvat de apă, iar în acest fel urina va fi mai concentrată. ”Sărurile minerale sunt mai concentrate și se pot forma mai repede pietrele”, spune medicul.

- consumul în exces din anumite alimente sau anumite substanțe, care se vor elimina prin urină și în felul acesta concentrația lor acolo va fi foarte mare, iar în felul acesta vor duce la formarea pietrelor

- anumiți factori anatomici, ce împiedică evacuarea urinei. ”Staza urinară predispune la formarea pietrelor”, mai spune medicul.

Potrivit medicului, o piatră care stă în rinichi este asimptomatică, și nu dă niciun fel de problemă.

”De cele mai multe ori probleme apar când migrează, când pleacă din rinichi. Pot pleca pietre de până într-un centimetru, pot pleca din rinichi și pot bloca acest canar urinar, ureter, și care face legătura dintre rinichi și vezica urinară, iar în felul acesta presiunea din rinichi crește foarte mult și atunci apare așa numita colică renală: durere bruscă, lombară, în spate, apărută în plină sănătate, care agită foarte mult pacientul, nu-și găsește locul, nu are nicio poziție care să îl calmeze și care este o durere de intensitate mare, de multe ori comparată cu durerile de naștere și care, de regulă, aduce imediat pacientul către noi”, a mai spus medicul.

Veiz și: SIBO, cauze și tratament. Boala Parkinson, printre factorii de risc

Pietrele la rinichi, tratament

Tratamentul pietrelor la rinichi are două obiective principale, calmarea durerii provocate de acestea (efectul) și eliminarea pietrelor la rinichi (cauza).

În cazul colicii renale, susține urologul, nu este recomandat consumul de apă, având în vedere faptul că la nivelul rinichiului este deja creată presiune. Recomandarea este însă doar pentru perioada dinaintea prezentării la serviciul de urgență. ”În felul acesta rinichiul nu va mai produce urină, iar presiunea din interiorul rinichiului va mai scădea, deci și durerea”, a mai spus medicul. De asemenea acesta a recomandat administrarea unui antiinflamator dar și o baie caldă, în măsura în care se poate.

Vezi și: Sucul de mere și sfeclă, complex de vitamine. Te menține în formă și plin de energie

Legat de eliminarea pietrelor la rinichi, acum se realizează prin metode minim invazive. ”Dacă cu ceva timp în urmă pietrele, uneori de foarte mici dimensiuni, aveau nevoie de o incizie mare pentru a ajunge la ele și să le extirpi,  acum practic nu mai există aceastsă chirurgie deschisă, totul se realizează prin interiorul canalului urinar, există instrumente miniaturizate și cu ajutorul unor lasere speciale pot fi distruse pietrele, indiferent de localizarea lor”, a mai spus medicul.

Pietrele la rinichi, prevenție

La fel ca la multe alte boli, și apariția pietrelor la rinichi poate fi prevenită adoptarea unui stil de viață sănătos, cu o dietă echilibra, hidratare corespunzătoare și menținerea unei greutăți normale.

De asemenea se pot consuma sucuri (lămâie, busuioc, țelină, rodie) și ceaiuri care să prevină apariția pietrelor la rinichi.

Infecțiile urinare, frecvente în rândul femeilor. Medic: 50-60% dintre femei suferă. Pot avea și cauze emoționale

nfecțiile urinare sunt infecții cate pot afecta vezica urinară și/sau rinichii și se împart în cistite, infecțiile de la nivelul vezicii urinare, mai frecvente la femei, prostatite, care îi afectează pe bărbați și uretrite, care afectează în egală măsură atât femeile, cât și bărbații.

”Infecțiile urinare sunt frecvente și de cele mai multe ori pacientele ajung la mine nu la prima infecție, simplă, necomplicată, ci după ce s-au tratat prost, de mai multe ori, neurmând indicațiile medicului care le tratează, inițial, alopat.

Trebuie să știți că între 50-60% dintre femei suferă de o infecție urinară, cam 10% au recăderi, ceea ce înseamnă că au infecții urinare mai mult de o dată”, a declarat dr. Cătălina Crețu, medic de familie cu competențe în apifitoterapie și acupunctură, la Digi 24.

Infecțiile urinare, factori de risc și simptome

Infecțiile urinare sunt cauzate de o serie de factori cum ar fi:

- frigul

- igiena incorectă

- premenopauza și postmenopauza

- sarcina și alăptarea

- raporturile sexuale frecvente

- slăbirea sistemului imunitar

- stresul și somnul insuficient. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Merișoarele, efecte uimitoare împotriva cancerului, E.coli, H.pylori și infecțiilor urinare: Un consum zilnic, timp de 3 săptămâni

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel