Pietre la rinichi: din ce cauză apar și ce alimente le favorizează

Urologie, nefrologie, rinichi
Există mai multe tipuri diferite de pietre la rinichi și se formează dintr-o varietate de motive. Alimentele, însă, pot favoriza formarea celei mai frecvente forme de pietre la rinichi.

Pietrele la rinichi se pot forma din mai multe cauze, însă unele alimente pot favoriza apariția acestora. Astfel, pentru a preveni formarea acestor pietre, medicii pot recomanda să evitați unele alimente bogate în oxalați.
În general, puteți ajuta la prevenirea calculilor renali, consumând multe lichide și evitând deshidratarea.

Acest lucru vă diluează urina și scade șansa ca substanțele chimice să se combine pentru a forma pietre.
Puteți preveni pietrele de oxalat de calciu consumând produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi și alte alimente bogate în calciu.

Totuși, administrarea de suplimente de calciu poate crește riscul formării de pietre.
Persoanele care excretă prea mult oxalat în urină ar trebui să evite consumul de alimente bogate în oxalat. 
Aceste alimente includ sfeclă, spanac, bietă și rubarbă. Ceaiul, cafeaua, cola, ciocolata și nucile conțin, de asemenea, oxalat, dar acestea pot fi utilizate cu moderare. Consumul de sare și carne poate provoca mai multe pietre la rinichi.

Din ce cauză apar

Pietrele la rinichi sunt grupate în patru familii diferite, pe baza compoziției lor chimice:

Pietre cu oxalat de calciu - Aceste pietre reprezintă majoritatea pietrelor la rinichi. Mai mulți factori măresc riscul formării de pietre de oxalat de calciu la rinichi:
Volum urinar redus
Concentrații mari de calciu în urină
Concentrații mari de oxalat în urină
Cantități mici de citrat în urină (citratul acționează pentru a inhiba formarea pietrei)
Condițiile medicale care cresc riscul apariției calculilor renali cu oxalat de calciu precum: hormon paratiroidian suplimentar (hiperparatiroidism), niveluri ridicate de acid uric în sânge (ca la persoanele care au gută), boli ale intestinului, operații pentru obezitate sau probleme la rinichi.

Pietre de struvit - Aceste pietre sunt formate din magneziu și amoniac (un produs rezidual). Acestea sunt legate de infecțiile tractului urinar cauzate de anumite bacterii. Pietrele cu struvită sunt mai puțin frecvente acum, când infecțiile tractului urinar sunt mai ușor de diagnosticat și tratat. Pietrele struvite sunt mai frecvente la femei decât la bărbați și se dezvoltă frecvent la persoanele care au catetere ale vezicii urinare pe termen lung.

Calculi de acid uric - calculii de acid uric se formează din cauza unei concentrații anormal de ridicate de acid uric în urină. Este mai probabil să apară la persoanele care au gută din cauza unei supraproducții de acid uric. Guta este o tulburare în care acidul uric se acumulează în sânge și se depune în articulații.

Pietre cu cistină - Aceste pietre rare sunt cel mai puțin frecvent tip de pietre la rinichi. Acestea sunt compuse din aminoacidul cistină. Cistina este un bloc de proteine. Pietrele cu cistină sunt cauzate de un defect moștenit.

Simptomele pietrelor la rinichi sunt ușor de distins pentru că sunt foarte dureroase. Uneori, când sunt foarte mici, pot trece din corp în urină fără a provoca simptome. Atunci când sunt mai mari, pot rămâne prinse în ureterul îngust. Acest lucru poate provoca:
Durere severă în spate sau lateral
Greață și vărsături
Sânge în urină (urina poate părea roz, roșie sau maro)
Localizarea durerii se poate deplasa în jos, mai aproape de inghină. Acest lucru indică de obicei că piatra s-a deplasat în jos în ureter și este acum mai aproape de vezică, notează Harvard Medical School. 

Pe măsură ce piatra se apropie de vezică, puteți simți un impuls mai puternic de a urina, sau senzație de arsură la urinare. Când pietrele ies din corp în urină, este posibil să le vedeți ieșind.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel