Pierderi de sarcină, ce legătură au avorturile spontane cu sperma defectuoasă

Teste pentru depistarea depresiei ar trebui făcute femeilor în timpul sarcinii, dar și după ce nasc
Pierderile de sarcină au fost asociate până acum cu probleme de sănătate ale mamei. Se pare însă că și tații au un rol. Potrivit unui studiu recent, sperma defectuoasă are legătură cu avorturile spontane.

Studiul, efectuat de cercetătorii de la Colegiul Imperial din Londra, a investigat calitatea spermei a 50 de bărbați ale căror partenere au suferit trei sau mai multe întreruperi de sarcină consecutive. S-a observant că în comparație cu bărbații ale căror partenere nu suferiseră pierderi de sarcină, sperma celor implicați în studiu a avut un nivel mai ridicat de leziuni ale ADN-ului.

Echipa de studiu speră că aceste descoperiri ar putea deschide noi modalități de a găsi tratamente pentru a reduce riscul de avort spontan. ,,Pierderea de sarcină recurentă afectează în jur de unul din 50 de cupluri din Regatul Unit și este definită ca pierderea consecutivă a trei sau mai multe sarcini înainte de 20 de săptămâni de gestație. Până recent, avortul spontan a fost considerat a fi cauzat de probleme de sănătate ale mamei, cum ar fi infecții sau probleme imunitare.

Acum însă medicii realizează că sănătatea spermei poate juca un rol. Medicii tradiționali și-au concentrat atenția asupra femeilor atunci când au căutat cauzele unor avorturi recurente. Sănătatea spermatozoizilor nu a fost analizată. Cu toate acestea, cercetarea sugerează că sperma are un rol important în formarea placentei, ceea ce este crucial pentru furnizarea oxigenului și a nutrienților fătului", a explicat dr. Channa Jayasena, autorul principal al cercetării, de la Departamentul de Medicină al Colegiului Imperial.

Cei 50 de bărbați implicați în studiu au fost paciențiii Spitalul St Mary din Londra, parte a Colegiului Imperial. Sperma acestora a fost comparată cu sperma a 60 de voluntari de sex masculin ale căror partenere nu au suferiseră avort spontan. Analiza a arătat că sperma bărbaților a căror partenere care pierduseră sarcinile a avut de două ori mai multe daune ADN comparativ cu grupul de control și o creștere de patru ori a cantității de specii reactive de oxigen în comparație cu grupul de control. Echipa de cercetare investighează acum ce poate declanșa un nivel ridicat al acestor specii reactive de oxigen.

,,Deși niciunul dintre bărbații din studiu nu a avut nici o infecție în curs de desfășurare, cum ar fi chlamydia - despre care noi știm că poate afecta sănătatea spermei - este posibil să existe și alte bacterii din infecțiile anterioare care persistă în glanda prostatică, ceea ce poate duce la un nivel constant ridicat de specii reactive de oxigen”, a declarat dr. Jayasena.

 Potrivit cercetătorilor, obezitatea poate duce la scăderea sănătății spermatozoizilor - probabil din cauza faptului că nivelurile ridicate de grăsime din organism pot declanșa o creștere a speciilor de oxigen reactiv. Prin urmare, echipa analizează starea de sănătate metabolică a celor 50 de bărbați din studiu și evaluează nivelurile de greutate și colesterol.

Bărbații ale căror parteneri au suferit avort spontan au fost, de asemenea, puțin mai în vârstă decât grupul de control - cu o vârstă medie de 37 ani față de 30 ani și au fost puțin mai supraponderali. Echipa investighează acum dacă acești factori s-ar putea să fi influențat nivelurile de specii reactive de oxigen.

,,Desi acesta este un studiu mic, ne dă indicii de urmat. Dacă vom confirma în continuare că nivelurile ridicate de specii reactive de oxigen din materialul seminal cresc riscul de avort spontan, am putea încerca să dezvoltăm tratamente care să le reducă nivelurile și vom  crește șansa unei sarcini sănătoase. Acum realizăm că ambii parteneri contribuie la avortul repetat, sperăm să obținem o imagine mai clară a problemei și începem să căutăm modalități de a ne asigura de cât mai multe sarcini duse la capăt și de-a avea copii sănătoși”, sunt de părere oamenii de știință britanici, după cum informează Medicalxpress.com.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel