Pierderea în greutate: la limita dintre normal și PATOLOGIC

pierderea in greutate FOTO: Pexels @total shape
Pierzi în greutate fără motiv? Există numeroase boli care sunt însoțite de slăbire.

Pierderea în greutate este un obiectiv pe care mulți oameni și-l stabilesc, dar există situații când aceasta se întâmplă fără să ne propunem și poate anunța prezența unor boli. Slăbirea bruscă nu trebuie neglijată și este un semnal de alarmă.

Hipertiroidismul

Afectarea funcției tiroidiene poate determina pierderi în greutate semnificative. Glanda tiroidă controlează metabolismul, iar în cazul în care aceasta funcționează în exces, activitatea metabolică se intensifică și consumă din depozitele de grăsime. Vezi și: Hipertiroidismul: simptome și tratament

Artrita reumatoidă

Artrita reumatoidă este o boală autoimună și o tulburare inflamatorie cronică care afectează articulațiile și provoacă eroziuni osoase. Aceasta este o afecțiune dureroasă, iar unul dintre simptomele sale este scăderea în greutate. Cauza bolii este necunoscută.

Diabetul

Diabetul zaharat determină o scădere bruscă în greutate. Persoanele care suferă de diabet zaharat prezintă o creștere a senzației de sete, au un apetit crescut și urinează frecvent. 

Cancerul

Tumorile, în principal procesele maligne din corp sunt cauze frecvente ale pierderilor în greutate. Bolnavii nu au poftă de mâncare, se simt obosiți constant și slăbesc.

Depresia

Afecțiunile psihiatrice cauzează pierderi în greutate. Depresia este una dintre cele mai diagnosticate tulburări psihice și se caracterizează printr-o stare de tristețe accentuată, pierderea interesului pentru viață și tulburări ale somnului.

Ulcerul gastric

Afecțiunile stomacului, în special cele dureroase, determină lipsa poftei de mâncare și, implicit, pierderi în greutate. Persoanele care suferă de ulcer gastric vor mânca mai puțin din cauza afectării mucoasei gastrice care cauzează durere.

Alte afecțiuni digestive care sunt însoțite de scădere în greutate sunt: sindromul colonului iritabil, gastrita și sindromul diareic.

Când este normală scăderea în greutate

Kilogramele în minus sunt normale atunci când ne propunem și avem o serie de obiective și activități de care ne ținem pentru a slăbi. De asemenea, în perioada creșterii sau a pubertății, tinerii pierd în greutate în mod normal. 

Vezi și: Cortizolul, hormonul STRESULUI. Ce BOLI ascunde, cauze și tratament: Cote maxime dimineața

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel