Acest tratament învinge cancerul și...
Litiaza renală sau litiaza urinară este o afecțiune prevalentă, de origine incertă, care provoacă probleme de sănătate prin afectarea potențială a sistemului urinar, a parenchimului renal sau a organismului în ansamblu, cu o tendință frecventă de recidivă.
Potrivit PubMed, din punct de vedere istoric, calculii urinari au fost studiați și tratați ca o boală izolată, dar în prezent știm mai multe despre legătura lor cu alte entități patologice. La un procent mic de pacienți, boli precum hiperparatiroidismul primar, acidoza tubulară renală, boala inflamatorie intestinală sau chirurgia bariatrică au o legătură fiziopatologică destul de bine studiată cu calculii renali.
Cu toate acestea, au fost publicate recent lucrări care descriu conexiuni între boli prevalente, cum ar fi bolile osoase sau sindromul metabolic și nefrolitiaza.
Încercările de a preveni sau de a trata aceste afecțiuni pot influența eventual prevalența celeilalte, deoarece tendința lor de creștere este clară în țările occidentale.
"Endourologia a început încet, încet să depășească anumite limite. De exemplu în litiază.
Litiaza era, până nu demult, o problemă pentru noi, pentru urologi, dar acum, metode precum ureteroscopia, această metodă prin care poți să ajungi la nivelul rinichiului și acolo, dacă ai o piatră, să poți să o rezolvi în condiții cu totul remarcabile și tehnologia modernă ne-a permis acest lucru. Este o indicație din ce în ce mai răspândită.
La litiaza renală este un lucru foarte interesant. Vedeți, litiaza renală este, în general, foarte frecventă în România. România este o țară litogenă, cam 1 din 10 bolnavi au piatră la rinichi", a declarat Petrișor Geavlete, șeful Clinicii de Urologie de la Spitalul Sfântul Ioan, al Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, în exclusivitate pentru DC Medical, în emisiunea Academia de Sănătate.
"Iată cum arată un calcul din mijlocul rinichiului și iată ce se poate face la acest calcul. Se poate fragmenta cu laserul. Un lucru impresionant este că la acest bolnav poți să distrugi calculul până la nivel de fragmente foarte mici", a mai spus medicul.
Calcul renal, piatră la rinichi - Foto: Academia de Sănătate, DC Medical
"Un calcul care înainte era o mare problemă pentru noi se poate rezolva endoscopic, cu laserul, cu metode care îți permit această abordare și care, în final, dacă ne uităm la finalul acestei proceduri, iată cum se fragmentează și ajunge la fragmente extrem de mici acest tip de litiază.
Sunt impresionat de noua tehnologie. În urma intervenției cu laser rămân niște fragmente extrem de fine, un nisip care rezolvă bolnavul", a continuat medicul Petrișor Geavlete.
Fragmentarea pietrei la rinichi - Foto: Academia de Sănătate, DC Medical
"Lumea trebuie să știe că, astăzi, litiază renală are în principal rezolvare endoscopică, rezolvare fie de tipul ureteroscopia, dar și de alte procedee minim-invazive", a mai spus medicul.
"Litotriția extracorporeală încă are indicații. E primul lucru care se face la mulți bolnavi care au calculi renali sau uretreali și este o metodă ușor practicabilă, bolnavul vine la centru, i se practică procedura și apoi, după-amiaza este acasă.
Care este necazul?
Necazul este că nu toți calculii se pot sparge. Majoritatea dintre ei, din păcate, au o structură care nu permite spargerea perfectă a calculilor, iar fragmentele nu le poți controla. Atunci, unele fragmente, mai mărișoare, e posibil să coboare pe calea urinară și să blocheze. Atunci bolnavul intră în colică renală.
Această procedură este cu indicații clare pentru litiază. Toată lumea o preferă, este fără niciun fel de problemă în principiu. Când se abordează un calcul, trebuie să ai grijă, pentru că omul are mișcări respiratorii, deci și calculul se mișcă. Atunci când există această procedură trebuie să fie foarte mare atenție, pentru că uneori lovește rinichiul și poate să apară hematuria", a conchis medicul Petrișor Geavlete.
O piatră la rinichi este un obiect dur care se formează din substanțele chimice din urină. Există patru tipuri de pietre la rinichi: oxalat de calciu, acid uric, struvită și cistină.
Simptomele comune includ dureri puternice în partea inferioară a spatelui, sânge în urină, greață, vărsături, febră și frisoane sau urină care miroase urât sau are un aspect tulbure.
Urina are diverse deșeuri dizolvate în ea. Atunci când există prea multe deșeuri în prea puțin lichid, încep să se formeze cristale. Cristalele atrag alte elemente și se unesc pentru a forma un solid care se va mări dacă nu este eliminat din organism odată cu urina. De obicei, aceste substanțe chimice sunt eliminate în urină de către rinichi.
La majoritatea oamenilor, faptul de a avea suficient lichid îi spală sau alte substanțe chimice din urină împiedică formarea unui calcul. Substanțele chimice care formează pietre sunt calciul, oxalatul, uratul, cistina, xantina și fosfatul.
După ce se formează, calculul poate rămâne în rinichi sau se poate deplasa în josul tractului urinar în ureter. Uneori, pietrele minuscule se deplasează în afara corpului prin urină, fără a provoca prea multă durere. Dar pietrele care nu se deplasează pot provoca un reflux de urină în rinichi, ureter, vezica urinară sau uretră. Aceasta este ceea ce provoacă durerea.
Unele pietre la rinichi sunt la fel de mici ca un grăunte de nisip. Alții sunt la fel de mari ca o pietricică. Câteva sunt la fel de mari ca o minge de golf! Ca regulă generală, cu cât piatra este mai mare, cu atât mai vizibile sunt simptomele.
Simptomele ar putea fi unul sau mai multe dintre următoarele:
- durere severă de o parte și de alta a spatelui
- durere mai vagă sau durere de stomac care nu dispare
- sânge în urină
- greață sau vărsături
- febră și frisoane
- urină care miroase urât sau are un aspect tulbure
Calculul renal începe să doară atunci când provoacă iritații sau blocaje. Aceasta se acumulează rapid până la durere extremă. În cele mai multe cazuri, pietrele la rinichi trec fără a provoca daune, dar, de obicei, nu fără a provoca multă durere. Analgezicele pot fi singurul tratament necesar pentru pietrele mici. Ar putea fi necesar și un alt tratament, în special pentru acele pietre care provoacă simptome de durată sau alte complicații. În cazurile grave, însă, poate fi necesară o intervenție chirurgicală.
Piatră la rinichi, cauze
Printre cauzele posibile se numără:
- consumul de prea puțină apă,
- exercițiile fizice (prea mult sau prea puțin),
- obezitatea,
- operațiile de slăbire
- consumul de alimente cu prea multă sare sau zahăr
Infecțiile și istoricul familial ar putea fi importante la unele persoane. Consumul de prea multă fructoză se corelează cu creșterea riscului de a dezvolta o piatră la rinichi. Fructoza poate fi găsită în zahărul de masă și în siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest tratament învinge cancerul și...
Conf. univ. dr. Viorica Rădoi, coordonator al Departamentului de...
Trei factori de risc majori duc la...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Acestea sunt cele mai importante...
Zgomotul alimentar, o preocupare...