Periuța de dinți și dușul, habitatul perfect pentru virusuri. Cât de periculoase sunt

periuta de dinti si dusul - FOTO: Freepik@Drazen Zigic@sameerapriyasanka89
Periuța de dinți și dușul sunt habitatul perfect pentru virusuri. Descoperirile recente ale cercetătorilor de la Universitatea Northwestern dezvăluie că aceste virusuri uneori periculoase, trăiesc în locurile cele mai intime ale casei noastre, transformându-ne rutina de igienă într-o veritabilă aventură.

Vezi și: Telefonul, instrumentul care poate ajuta la depistarea demenței. Comportamentul care semnalează degradarea creierului

Vezi și: Pelerinajul politicienilor la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Radu Leca: Orice gest cât de mic, îți aduce un vot mic, mic

Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea Northwestern a descoperit o varietate "absolut nebunească" de virusuri care trăiesc în două locuri pe care le folosim zilnic: periuțele de dinți și capetele dușurilor noastre. În mod uimitor, unele dintre aceste microorganisme sunt complet noi pentru știință. Deși această descoperire poate părea alarmantă, studiul subliniază faptul că prezența virusurilor în aceste medii nu este neapărat un motiv de panică.

Microbii sunt peste tot

Microorganismele, bacterii, ciuperci și virusuri, se găsesc peste tot în mediile construite de oameni. Chiar și după ce curățăm suprafețele, microbii revin inevitabil, locuind în locuri umede, cum ar fi periuțele de dinți și capetele dușurilor.

Deși acest lucru poate suna ca o problemă de igienă, este, de fapt, o parte normală a vieții. Studiul subliniază că este important să curățăm regulat pentru a preveni creșterea necontrolată a comunităților microbiene, dar eliminarea lor completă este imposibilă.

Vezi și: Pupatul moaștelor: de le pupăm și ce înseamnă dacă facem asta. Radu Leca: E un gest disperat. Acolo e speranța și tăria lor

Vezi și: Cine și când decide oprirea tratamentului unui pacient. Dr. Gabriel Oniscu: Din punct de vedere al unei morți cu demnitate, fără suferință

Virusuri - FOTO: Freepik@Nottenaj

Noi descoperiri

Deși majoritatea oamenilor știu că bacteriile sunt peste tot, mai puțină atenție a fost acordată virusurilor de pe suprafețe. Echipa de la Northwestern a analizat inițial bacteriile de pe capetele de duș și periuțele de dinți, dar curiozitatea lor s-a îndreptat apoi spre virusuri

"Am găsit multe virusuri despre care știm foarte puțin și mulți alții pe care nu i-am mai văzut niciodată. Este uimitor cât de multă biodiversitate neexplorată există în jurul nostru", a explicat Erica Hartmann, microbiolog implicat în cercetare, potrivit ScienceAlert.

Diversitate în duș vs. periuța de dinți

Interesant este că comunitățile virale, sau viromurile, de pe periuțele de dinți și capetele de duș arătau foarte diferit. Studiul a identificat bacteriofagi, virusuri care infectează bacteriile, prezente pe ambele suprafețe.

Cu toate acestea, virusurile de pe periuțele de dinți erau mai diversificate, probabil deoarece bacteriile pe care le infectează provin din gurile noastre, în timp ce bacteriile de pe capetele de duș provin adesea din sursa de apă și din mediul înconjurător.

Vezi și: Fosforilcolina, biomarkerul pentru evaluarea riscului cardiovascular. Anticorpul PC care protejează inima femeilor

Vezi și: Superalimentul care reduce grăsimea abdominală și tensiunea arterială. Este plin de nutrienți

Implicații pentru sănătate

Deși unele dintre virusurile descoperite în studiu ar putea fi potențial periculoase dacă se înmulțesc, Hartmann avertizează împotriva reacțiilor exagerate. Majoritatea acestor microbi sunt inofensivi. Cu toate acestea, interacțiunile dintre virusuri și bacterii ar putea avea implicații mai largi, cum ar fi contribuția la rezistența antimicrobiană, un subiect despre care cercetătorii spun că necesită studii suplimentare.

Dezinfectează, dar nu exagera

Hartmann avertizează, de asemenea, împotriva utilizării excesive a dezinfectanților, care pot încuraja rezistența microbiană.

"Microbii sunt peste tot și marea majoritate a lor nu ne vor îmbolnăvi," explică ea, recomandând moderație în eforturile de curățenie.

Descoperirile, publicate în Frontiers in Microbiomes, oferă o privire asupra lumii microbiene ascunse din casele noastre—dovedind că chiar și cele mai banale spații, cum ar fi băile, pot fi pline de surprize.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel