Pericolele singurătății. Patru riscuri majore pentru sănătate

Singurătatea poate prezenta riscuri majore pentru sănătate.

Depresie

Singurătatea a fost asociată cu simptome depresive.

Cercetătorii au descoperit că izolarea socială este un factor de risc unic pentru singurătate, care poate suce la simptone deresive, potrivit unui studiu din ianuarie 2020, publicat în Lancet. De asemenea, studiul a arătat și că persoanele cu depresie au fost, de asemenea, mai predispuse să se simtă singure.

 

Inflamație

Se pare că există o legătură între singurătate și inflamație, potrivit unui studiu din decembrie 2015, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences. Cercetările sugerează că singurătatea poate slăbi răspunsul imunitar al organismului și poate provoca mai multe inflamații, care pot crește riscul de boală cronică.

Un raport din iulie 2020, publicat în „Perspectives on Psychology Science” a constatat că stresorii interpersonali, cum ar fi singurătatea, aduc un risc crescut de boli, inclusiv virusuri respiratorii, evocând posibilitatea unei vulnerabilități mai mari și  la SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID- 19.


Boli de inimă


Singurătatea poate crește riscul de a dezvolta probleme cardiace. Un studiu din mai 2016, publicat în Heart, a descoperit cu aproximativ 30% mai multe șanse de accident vascular cerebral sau boli de inimă în rândul persoanelor care aveau relații sociale slabe.

 

Cercetătorii atribuie această legătură la o varietate de factori comportamentali, biologici și psihologici, cum ar fi fumatul sau inactivitatea fizică, care sunt mai frecvente la persoanele care sunt singure.

 

Hipertensiune arteriala

Oamenii care se confruntă cu singurătatea pot fi mai predispuși la hipertensiune arterială, potrivit unui prim studiu din martie 2010, publicat în jurnalul medical Psihologie și îmbătrânire

Mecanismul din spatele acestei legături nu este înțeles complet, dar indică modul în care singurătatea poate fi asociată cu modificări anterioare sau mai dramatice ale arterelor.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel