Tipul de alcool pe care îl consumi ar...
Vezi și: Medicamentul pentru refluxul acid, legat de apariția scorbutului. Duce la deficiență de Vitamina C
Pensionarea poate aduce cu sine provocări neprevăzute, iar lipsa unui loc de muncă și a unui program zilnic structurat poate duce la un "con de umbră mental" pentru multe persoane.
Fără activități fizice, mese regulate sau socializare, riscurile pentru sănătatea neuronală sunt semnificative, iar degradarea cerebrală poate fi accentuată. În acest context, este esențial ca pensionarii să înțeleagă importanța menținerii unui stil de viață activ, pentru a preveni aceste efecte.
Psihologul Radu Leca a explicat, în exclusivitate pentru DC Medical, de ce oamenii se degradează după ce ies la pensie. Care sunt motivele care stau în spatele acestei prăbușiri multiple.
"Lipsa unui loc de muncă și a unui program real, lipsa sportului și a meselor regulate, lipsa socializării și a numărului de prieteni clari, te face pe tine, ca pensionar, să intri într-un con de umbră mental. Atunci, degradarea neuronală va fi extraordinară.
Țin minte povestea doctorului ce avea, într-o lună și 6000 de vizite, el neavând sâmbătă și duminică liberă, respectiv 20 de pacienți pe zi. În ziua în care s-a pensionat, s-a autoizolat, timp de 30 de zile ca să poată să se reconecteze cu sinele.
A înțeles o reconectare, în lipsa pacienților, cu sinele îi va lua mult timp și va trebui să își creeze un program nou, fizic care să conțină sport, psihonutriție și psihoterapie, mai mult de 30 de zile", a explicat psihologul Radu Leca, în exclusivitate pentru DC Medical.
Pensionarea - FOTO: Freepik
Psihologul Radu Leca subliniază că pensionarii trebuie să înțeleagă că rostul lor continuă și după retragerea din activitatea profesională. Esențial este ca aceștia să nu abandoneze sportul, să participe activ în viața socială și să își protejeze structura cerebrală hormonală. Doar prin menținerea unui stil de viață activ și echilibrat, pensionarii pot preveni efectele negative ale îmbătrânirii mentale și fizice.
"Atunci, le spun tututor celor care astăzi ies la pensie la 70 de ani. Avem nevoie să înțelegem că rostul nostru este și după pensionare. Trebuie doar să nu scoatem sportul din viața noastră și să avem rezultate pozitive în așa fel încât structura cerebrală hormonală să nu fie afectată și noi să ne topim pe picioare.
În ceea ce privește elementele de provincie sau orașele mici aflate lângă orașele mari, există la nivel de orașe mari, tot ceea ce înseamnă cluburile pentru seniori. Poți accesa un club de seniori în orașele din apropiere. De asemenea, tot acolo se pot dezvolta prietenii.
Poți lua numerele de telefon și vorbi. Cluburile de seniori se desfășoară și online pentru că cei de 60 de ani iubesc foarte tare internetul", a explicat psihologul Radu Leca, în exclusivitate pentru DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Tipul de alcool pe care îl consumi ar...
Odată cu pensionare multe persoane se...
Acest medicament comun pentru stomac...
Acesta este trucul care te ajută să...
Balonarea: ce este și care sunt...
Un medic chirurg ne-a vorbit despre...
Această vitamină scade glicemia și...
De ce recidivează cancerul. Ce se...