Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Parteneri cuplu: ce efect are prezența lui, atunci când simți durere
23 aug, 17:49
Prezența partenerului de cuplu poate îmbunătăți rezistența la durere, cel puțin asta reiese dintr-un mic studiu al cercetătorilor. 
Parteneri cuplu

Cercetătorii de la Universitatea de Științe ale Sănătății, Informatică Medicală și Tehnologie (UMIT, Hall, Austria) și Universitatea Insulelor Baleare (Palma de Mallorca, Spania) au confirmat efectele analgezice ale sprijinului social - chiar și fără contact verbal sau fizic.

Autorii au evaluat sensibilitatea la durerea sub presiune în 48 de cupluri heterosexuale cu fiecare participant testat singur și în prezența pasivă a partenerului. Empatia dispozițională a fost cuantificată printr-un chestionar.

În prezența partenerului, atât bărbații, cât și femeile, au prezentat praguri de durere mai mari și toleranță mai mare la durere, precum și scăderi ale sensibilității la durere, precunm și rată de durere mai mică la stimuli de presiune constantă. Empatia partenerului a fost asociată pozitiv cu toleranța la durere și invers asociată cu experiența senzorială a durerii.

Prezența partenerului crește rezistența la durere

„În mod repetat, discuțiile și atingerile s-au dovedit a reduce durerea, dar cercetările noastre arată că chiar și prezența pasivă a unui partener romantic o poate reduce și că empatia partenerului poate îmbunătăți rezistența în timpul expunerii la durerere”, a spus profesorul Ștefan Dușchek de la UMIT, vorbind în numele autorilor.

Scurta comunicare, intitulată „Empatia dispozițională este asociată cu reducerea experimentală a durerii în timpul furnizării de sprijin social de către partenerii romantici”, de Stefan Duschek, Lena Nassauer, Casandra I. Montoro, Angela Bair și Pedro Montoya, a fost publicată recent în Jurnalul Scandinav de Durere.


Ştiri Recomandate

Simptomele deficitului de magneziu la femei
Merișoarele, beneficii nebănuite pentru sănătate
REZIDENȚIAT 2019, protestele continuă. Mesajul oficial al Mediciniștilor
Decese premature: aproximativ 400.000, cauzate de aerul poluat
În stradă, pentru prevenirea violenței asupra femeilor
Seniorii, întâlnire pe tema problemelor medicale specifice vârstei
REZIDENȚIAT 2019. Iași, Craiova și Cluj: Sute de candidați, la PROTESTE
Comentarii