Paradox: incidența depresiei și a anxietății, mai mică în 2020 față de 2019. Medicul Daciana Toma explică

EXCLUSIV
Incidența depresiei și a anxietății a fost mai mică cu aproximativ 10-15 procente în 2020, față de 2019. Medicul de familie Daciana Toma a explicat de ce a apărut acest paradox, în condițiile în care anul pandemic a avut creșteri ale afecțiunilor de acest fel, în mai toată lumea.

În mod paradoxal, incidența depresiei și anxietății a fost mai mică în 2020, față de 2019. Medicul de familie Daciana Toma, secretar al Societății Naționale pentru Medicina Familiei, la Interviurile DC News și DC Medical spune că aceste cifre se datorează în primul rând accesului limitat la medici de diferite specialități, din anul trecut.

„Conform protocoalelor de prescriere, pot să dau tratament unui pacient pe rețetă simplă. Dacă eu știu că întrunește anumite criterii și îi stabilesc un anumit diagnostic de anxietate sau de depresie, pot să fac acest lucru. Dar, de fapt, diagnosticul pentru patologia psihiatrică nu poate să-l pună decât medicul psiholog sau psihiatru. Poate că acesta este unul dinte motivele pentru care, dacă ne uităm la datele din buletinul informativ al INSP, incidența (la depresie și anxietate, n.r.) este scăzută în 2020 față de 2019, cu vreo 15-20%, dar accesul a fost mai greu la medic.

A fost o perioadă în care nu au avut unde să se ducă, apoi o perioadă în care s-au temut, la toată poveste asta vorbim și despre accesul limitat la medici din anumite specialități - și aici ne încadrăm când vorbim de psihiatri, de neurologi. Când vorbim la nivel de lară, accesul este limitat. Sunt zone întregi unde primul neurolog sau primul medic psihiatru poate să fie între 50-100 de km și are probabil pacienți cu sutele”, a spus ea.

Aflați alte detalii în materialul video atașat

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel