Paracetamolul, efecte secundare grave. Duce la complicații. Unele pot fi mortale

paracetamolul - FOTO: Freepik@yanalya
Paracetamolul poate avea efecte secundare grave. Acest analgezic folosit la scară largă poate duce la complicații gravă.

Paracetamolul poate provoca hemoză, un efect secundar vizibil în urina pacientului. Culoarea urinei tale ar putea indica un efect secundar sever legat de utilizarea paracetamolului. Considerat unul dintre cele mai sigure analgezice de pe piață, paracetamolul se regăsește în trusa de cu medicamente din orice casă.

Cu toate acestea, acest popular medicament pentru ameliorarea durerii vine cu avertismentul privind potențialele efecte nedorite, la fel ca oricare alt medicament. De fapt, un semn serios care apare în urina ta ar putea indica necesitatea de a vedea un medic de familie "fără întârziere", conform unui medic.

De la durerile de cap persistente la durerile de perioadă persistente, paracetamolul este un analgezic de bază pentru a combate diverse dureri și dureri.

Deși potrivit NHS, paracetamolul "rar" provoacă efecte secundare atâta timp cât te menții la doza corectă, medicamentul nu este complet infailibil.

Vezi și: Combinația fatală care duce la demență. Crește riscul cu 72%

Ce este hematuria, efectul secundar produs de paracetamol

Unul dintre problemele mai grave este cunoscut sub numele de hematuria - sânge în urină. Dr. Deborah Lee de la Dr Fox Online Pharmacy a atras atenția asupra dozei corecte de paracetamol.

Hematuria este un termen medical care se referă la prezența sângelui în urină. Acest lucru poate fi observat vizual, când urina este de culoare roșu închis sau maro, sau poate fi detectat doar la nivel microscopic, fără a avea un aspect diferit al urinei.

Hematuria poate fi cauzată de o varietate de condiții și probleme de sănătate, inclusiv infecții ale tractului urinar, pietre la rinichi, leziuni ale vezicii urinare sau a tractului urinar, inflamații, boli renale, sau, în unele cazuri, poate fi un semn al unei condiții mai grave, cum ar fi cancerul de rinichi sau de vezică.

"Supradozarea de paracetamol poate provoca hematurie. Aproximativ 100.000 de oameni sunt văzuți în departamentul de urgență în fiecare an în Marea Britanie cu o supradoză de paracetamol, și aproximativ jumătate dintre aceștia au nevoie de spitalizare.

Supradozarea de paracetamol provoacă insuficiență hepatică, cu greață, vărsături și icter (pielea galbenă). Insuficiența hepatică apare prima dată, dar aceștia ar putea dezvolta și insuficiență renală.

Chiar și luarea a doar câteva tablete în plus față de doza recomandată în prezent poate duce la insuficiență hepatică și renală", potrivit dr. Deborah Lee, potrivit Mirror.

Vezi și: Obiceiurile care ne cresc tensiunea arterială. Macină inima din temelii

Supradozajul de paracetamol, consecințe grave

De aceea, este crucial să te menții la doza recomandată, iar NHS avertizează și împotriva cantităților mai mari, deoarece supradozarea poate avea consecințe "grave".

Serviciul de sănătate explică faptul că ar trebui să rezisteți tentației de a lua mai multe tablete chiar dacă durerea este "foarte puternică". Porția standard care trebuie respectată este una sau două tablete de paracetamol de 500 mg luate până la patru ori într-un interval de 24 de ore.

Cu toate acestea, dacă luați mai mult și observați hemoză, este important să vorbiți cu un medic. Dr. Lee a făcut un avertisment.

"Dacă vedeți sânge în urina dumneavoastră - sau arată roșu - ar trebui să vedeți medicul de familie fără întârziere.

Paracetamolul ar trebui întrerupt imediat ce este suspectată diagnosticarea. Veți fi monitorizat atent. Este important să rămâneți bine hidratat", a mai spus medicul.

Vezi și: Când și cum se bea, de fapt, cafeaua. Acesta e secretul unui creier sănătos! Vlad Ciurea: Este o plăcere, relaxare

Urina, indicator important al sănătății

În afară de abuzul de paracetamol, sângele în urina ta ar putea semnala și alte probleme grave, precum cancerul sau infecția tractului urinar, astfel că asistența medicală este obligatorie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel