Pancreatita acută, pericolele ascunse ale exceselor alimentare în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Pune viața în pericol

pancreatita acuta - FOTO: Freepik
EXCLUSIV
Această boală te poate ucide repede. Sunt câteva simptome banale, puse pe seama faptului că ai mâncat prea mult. 

Vezi și: Cardiacii, expuși riscurilor în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Insuficiențele cardiace se acutizează. Se agravează

În perioada sărbătorilor de iarnă, când mesele îmbelșugate și obiceiurile culinare sunt la ordinea zilei, sănătatea poate fi pusă la încercare. Dr. Cristian Pandrea, coordonator al Departamentului de Primiri-Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, atrage atenția asupra riscurilor asociate consumului alimentar excesiv și impactul acestuia asupra sănătății, în special în ceea ce privește afecțiunile digestive acute.

"În această perioadă poate exista debutul unor afecțiuni acute. Nu știi că erai bolnav. Afecțiunile mai des întâlnite sunt puseele ulceroase sau gastritice, în condițiile unui exces alimentar. Pancreatita acuta care e o boală redutabilă și care poate pune viața în pericol.

Determinismul pancreatitei nu este numai alimentar. Poate fi un colecist. Dacă ai condițiile favorizante pentru așa ceva, un asemenea heirup, în perioada sărbătorilor, poate să fie factorul favorizant decisiv", a spus dr. Cristian Pandrea, coordonator al Departamentului de Primiri-Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.

În aceste cazuri, perioada sărbătorilor, caracterizată prin abundență alimentară și un stil de viață mai puțin regulat, poate deveni un factor favorizant decisiv pentru apariția acestor afecțiuni.

Ficatul, importanță în sistemul digestiv

De asemenea, dr. Cristian Pandrea atrage atenția asupra importanței ficatului în procesul digestiv. Este esențial ca, în fața unor simptome noi sau neînțelese, să se efectueze o investigație amănunțită.

"Ficatul secretă un lichid plini de factori care produc digestia, disfuncția pe traseul acestui fluid, oriunde ar fi, că e la nivelul căilor biliare, că e la nivelul colectistului vezicii biliare, poate provoca tulburări de digestie. De aici apar și simptomele: durerile, greața, migrene. Sunt suficiente pentru a-ți curma veselia.

Investigarea unei situații noi apărute, despre care omul nu știe, se impune. Administrarea empirică a unor medicamente poate produce neplăceri mai mari", a spus dr. Cristian Pandrea, coordonator al Departamentului de Primiri-Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.

Vezi și: Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra

Pancreatita acută - FOTO: Freepik@faahadkhan

Pancreatita acută, ce este

Pancreatita acută este o inflamație bruscă și severă a pancreasului, o glandă situată în partea superioară a abdomenului, care joacă un rol esențial în procesul de digestie prin secreția de enzime digestive și insulină. Această afecțiune poate varia de la forme ușoare, care se rezolvă rapid cu tratament, până la forme severe, care pot pune viața în pericol.

Cauzele pancreatitei acute pot include:

Consum excesiv de alcool – Este una dintre cele mai frecvente cauze de pancreatită acută.

Calculi biliari – Pietrele care se formează în vezica biliară pot bloca ductele biliare și pancreatice, provocând inflamație.

Exces alimentar – Mesele bogate în grăsimi sau cantități mari de alimente pot suprasolicita pancreasul.

Leziuni fizice ale abdomenului – Traumele pot afecta pancreasul.

Infecții sau medicamente – Unele medicamente și infecțiile virale pot declanșa pancreatita.

Factorii genetici – Unele persoane pot avea o predispoziție genetică la această afecțiune, potrivit NHS.

Simptomele pancreatitei acute includ dureri abdominale intense (de obicei în partea superioară a abdomenului), greață, vărsături, febră, bătăi rapide ale inimii și un abdomen sensibil la palpare. În cazurile severe, pot apărea complicații precum insuficiență organica și șoc.

Tratamentul pancreatitei acute depinde de severitatea acesteia. În formele ușoare, tratamentele includ repausul digestiv (evitarea alimentelor și băuturilor), hidratare intravenoasă și, în unele cazuri, medicamente pentru a reduce durerea. În cazurile severe, poate fi necesar tratament în spital, intervenții chirurgicale sau alte proceduri pentru a gestiona complicațiile.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Alertă de fum la Spitalul Marie Curie din București

Crossuri externe

pixel