Pacienți, acces liber la dosarele medicale. Lege promulgată
27 dec 2018, 20:00

DEzbaterea a avut ca tema digitalziarea sistemului medical
Modificare la legea pacientului promulgată astăzi de președintele Klaus Iohannis. După publicarea noului act normativ în Monitorul oficial, un pacient va avea dreptul să desemneze o persoană care să aibă acces la dosarul său medical inclusiv după deces. Inițiatorul legii explică: 

Președintele Klaus Iohannis a semnat astăzi Decret privind promulgarea Legii pentru completarea art. 24 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003 (Pl-x 164/13.04.2016). Noul act nnormativ devine Legea nr.347/2018 și va fi publicat, în curând în Monitorul Oficial. 

Noua lege are un articol unic care prevede că, după alineatul (1) al articolului 24 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 51 din 29 ianuarie 2003, cu modificările ulterioare, se introduce un nou alineat, alin. (2), cu următorul cuprins:

„(2) Pacientul are dreptul de a desemna, printr-un acord consemnat în anexa la foaia de observaţie clinică generală, o persoană care să aibă acces deplin, atât în timpul vieţii pacientului cât şi după decesul pacientului, la informaţiile cu caracter confidenţial din foaia de observaţie.”

Ce înseamnă asta pentru pacienți

„Toți pacienții vor beneficia de noi drepturi. Legea adoptată de Camera Deputaților (decizională) pe 28 noiembrie prevede: acces facil și nerestricționat la o altă opinie medicală (chiar și atunci când este vorba de pacienți internați) iar cazurile de malpraxis vor fi mai ușor de soluționar", explică dr. Tudor Ciuhodaru, deputat PSD, unul dintre cei 27 de deputați și senatori inițiatori ai legii.

Concret, explică Tudor Ciuhodaru, noul act normativ însemană că:

1. Pacienții vor putea desemna direct în foaia de observație o persoană care să aibă acces la toate informațiile lor medicale.

2. Desemnarea e gratuită și nu presupune alte acte suplimentare (acte notariale).

3. În baza actelor medicale, persoana desemnată poate cere și o altă opinie medicală (în țară sau străinătate).

4. Pacienții vor putea alege cel mai bun tratament.

5. Și se poate dovedi malpraxisul (chiar și după decesul pacientului).

Tudor Ciuhadaru arată și că „motivele demersului meu legislativ sunt clare:

1. Actuala lege a malpraxisului apără mai mult societățile de asigurare și spitale în detrimentul pacienților.

2. Sub diferite pretexte spitalele refuză (mai ales în caz de deces) accesul la foaia de observație/date medicale (cazul Toni Tecuceanu e celebru și e în discuția forurilor judiciare internaționale) a oricărei rude/persoane dacă nu există alte acte/precizări legale. Până azi malpraxisul se îngropa împreună cu pacientul!

De acum va fi un pic mai bine pentru toți pacienții".

Legea intră în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?