Osteodensitometria, standarul de aur pentru depistarea osteoporozei. Diana Manonescu: Durează câteva minute. Rezultate precise

osteodensitometria - FOTO: Freepik@allbestfitnessishere
Osteodensitometria este testul care îți arată dacă ai osteoporoză. Acesta durează doar câteva minute și are o precizie mare.

Testul care îți arată dacă ai osteoporoză se efectuează în cabinetele medicale. Osteodensitometria este cea mai modernă şi mai precisă tehnică de măsurare a densităţii osoase. Cu ajutorul acesteia se poate stabili gradul de osteopenie sau de osteoporoza. 

Un test de densitate osoasă este utilizat pentru a măsura conținutul și densitatea minerală osoasă. Acesta poate fi efectuat cu ajutorul razelor X, al absorbțiometriei cu raze X cu dublă energie (DEXA sau DXA) sau al unei tomografii computerizate speciale care utilizează un software pentru a determina densitatea osoasă a șoldului sau a coloanei vertebrale. Din diverse motive, scanarea DEXA este considerată "standardul de aur" sau cel mai precis test.

Această măsurătoare îi spune furnizorului de asistență medicală dacă există o scădere a masei osoase. Aceasta este o afecțiune în care oasele sunt mai fragile și predispuse să se rupă sau să se fractureze cu ușurință.

Un test de densitate osoasă este utilizat în principal pentru a diagnostica osteopenia și osteoporoza . Este, de asemenea, utilizat pentru a determina riscul de fracturi viitoare. Procedura de testare măsoară de obicei densitatea osoasă a oaselor coloanei vertebrale, a brațului și a șoldului. Testarea portabilă poate folosi radiusul (1 din cele 2 oase ale brațului inferior), încheietura mâinii, degetele sau călcâiul pentru testare, dar nu este la fel de precisă ca metodele neportabile, deoarece este testat doar un singur situs osos.

Radiografiile standard pot arăta oase slăbite. Dar în momentul în care slăbiciunea osoasă poate fi observată pe radiografiile standard, aceasta poate fi prea avansată pentru a fi tratată. Testarea prin densitometrie osoasă poate descoperi scăderea densității și rezistenței osoase într-un stadiu mult mai timpuriu, când tratamentul poate fi benefic, potrivit Hopkins Medicine.

Vezi și: Cancerul care în câteva luni ajunge din stadiul 1 în stadiul 3. Ucigașul instantaneu. Evoluție fulminantă. Balonarea și creșterea abdomenului, semnale de alarmă

Ostopenia, ce este

”Osteopenia reprezintă o afecţiune asimptomatică, care arata scăderea densităţii minerale a oaselor fiind premergătoare apariţiei osteoporozei. Aceasta din urmă e o afecţiune cronică ce determina scăderea rezistenţei osoase. Rezultatul este apariţia unui risc major de fracturi. 

Osteodensitometria (DEXA) osoasă este indicată tuturor persoanelor care risca să dezvolte osteoporoza. În această categorie intră femeile aflate la menopauza, femeile cu vârsta de peste 65 de ani şi bărbaţii de peste 70 de ani, adulţii cu boli cronice, ce primesc tratament coticosteroid pe o perioadă îndelungată, persoanele care fac abuz de alcool, fumătorii şi persoanele sedentare.

Se recomandă, de asemenea, efectuarea unei investigaţii DEXA în cazul femeilor care au antecedente în familie, al celor care au o rudă de gradul 1 cu o fractură nontraumatica, persoanelor care au cantităţi reduse de calciu sau vitamina D în dieta, celor cu indice de masă corporală scăzut (BMI), celor cu boli endocrine sau afecţiuni digestive şi în cazul celor care suferă de artrită reumatoida, mielom multiplu, BPOC, hipercalciurie idiopatică

La nivelul organismului uman, există un proces fiziologic de înnoire permanentă a osului prin mecanisme de resorbţie şi producţie de os nou. Osteoporoza apare atunci când există un dezechilibru şi distrugerea osoasă este mai însemnată decât refacerea acestuia.

Investigaţia durează câteva minute, este nedureroasă şi nu implică o pregătire deosebită. În timpul examinării, este analizată articulaţia şoldului (coxo-femurala), analiza putându-se extinde însă şi la coloană lombară sau antebraţ”, arată conf. dr. Diana Manolescu - medic primar radiologie și imagistică medicală, pe pagina de Facebook a Spitalului Victor Babeș din Timișoara. 

Vezi și: Trei rețete tibetane pentru o viață lungă și sănătoasă

Care sunt rezultatele normale

”Aparatul foloseşte două fascicule de raxe X ce permit diferenţierea densităţii osoase de ţesutul moale din jur şi măsurarea densităţii minerale osose (bone mineral density), cu aprecierea valorilor obţinute comparativ de cele normale.

Criteriile OMS de clasificare a densităţii minerale osoase în funcţie de scorul T (Templeton) sunt:

- Normal: scor T ≥ -1,0 DS

- Osteopenie: scor T între –1,0 şi –2,5 DS

- Osteoporoza: scor T ≤ –2,5 DS

- Osteoporoza severă: scor T ≤ –2,5 DS şi fractură de fragilitate.

Repetarea testării DEXA se face la un an după iniţierea terapiei medicamentoase, în cazul osteoporozei, pentru a aprecia statusul (staţionar sau de ameliorare a scorului DEXA). De asemenea, se recomandă folosirea aceluiaşi aparat pentru evaluarea densităţii minerale osoase”, mai notează conf. dr. Diana Manolescu - medic primar radiologie și imagistică medicală.

Vezi și: Retenția de apă, problemă obișnuită sau semn al unei boli. Ce trebuie să știi. Ce complicații grave poate avea

Osteoporoza, ce este

Osteoporoza face ca oasele să devină slabe și fragile - atât de fragile încât o căzătură sau chiar și un stres ușor, cum ar fi aplecarea sau tusea, pot provoca o fractură. Fracturile legate de osteoporoză apar cel mai frecvent la nivelul șoldului, al încheieturii mâinii sau al coloanei vertebrale.

Osul este un țesut viu care este în mod constant descompus și înlocuit. Osteoporoza apare atunci când crearea de os nou nu ține pasul cu pierderea de os vechi.

Osteoporoza afectează bărbații și femeile de toate rasele. Dar femeile albe și asiatice, în special femeile în vârstă care au trecut de menopauză, prezintă cel mai mare risc. Medicamentele, o dietă sănătoasă și exercițiile fizice cu greutate pot ajuta la prevenirea pierderii de os sau la întărirea oaselor deja slăbite, notează Mayo Clinic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel