Ora administrării medicamentelor antihipertensive, fără impact asupra efectului acestora

hipertensiunea arteriala - FOTO: Freepik@ itsnaeem
Ce trebuie să știi despre medicamentele pentru hipertensiune. Care este momentul ideal pentru a le lua pentru a avea efectul scontat.

Vezi și: Paracetamolul în combinație cu alte medicamente, riscuri uriașe. Poate duce la sângerări

Două studii recente au adus claritate asupra momentului administrării medicamentelor antihipertensive, arătând că ora din zi nu afectează rezultatele pentru pacienți. Studiile BedMed și BedMed-Frail, prezentate la Congresul Societății Europene de Cardiologie (ESC), nu au relevat nicio diferență semnificativă în ceea ce privește decesul sau evenimentele cardiovasculare între cei care își iau medicamentele seara și cei care le iau dimineața.

Reanalizarea rezultatelor anterioare

Controversa privind momentul optim pentru administrarea medicamentelor antihipertensive a apărut din studii anterioare, în special studiul MAPEC din 2010 și studiul Hygia Chronotherapy din 2019.

Aceste studii spaniole au raportat reduceri semnificative ale evenimentelor cardiovasculare atunci când medicamentele erau administrate la culcare, în loc de dimineața. Pentru a valida aceste constatări, au fost efectuate studii suplimentare.

Studiul TIME din 2022, care a examinat momentul administrării medicamentelor antihipertensive, nu a găsit nicio diferență în rezultate între administrarea dimineața și cea seara. Noile studii BedMed confirmă aceste constatări, conducând experții la concluzia că momentul administrării medicamentelor antihipertensive nu afectează semnificativ eficacitatea sau siguranța acestora, potrivit Medscape.

Vezi și: Tolebrutinib, rezultate controversate în tratamentul sclerozei multiple

Medicamente pentru hipertensiune - FOTO: Freepik@julia-buz

Alt studiu

Studiul BedMed a implicat 3.357 de pacienți hipertensivi din Canada, alocați aleatoriu pentru a lua medicamentele fie seara, fie dimineața. Majoritatea participanților erau tratați cu unul (54%) sau două (33%) medicamente antihipertensive administrate o dată pe zi. Studiul BedMed-Frail, care a inclus 776 de pacienți din căminele de îngrijire din Alberta, a urmat un design similar, dar a exclus pacienții cu istoric de glaucom.

Rezultatele ambelor studii au arătat că nu există un avantaj în administrarea medicamentelor seara în comparație cu administrarea dimineața. În studiul BedMed, un procent mai mare de pacienți din grupul care a luat medicamentele seara a experimentat evenimentele primare (9,7% vs 10,3%; raport de hazard [HR], 0,96).

Studiul BedMed-Frail a arătat rate similare ale evenimentelor primare pentru ambele grupuri (40,6% vs 41,9%; HR, 0,88). Evenimentele de siguranță, inclusiv hipotensiunea posturală și căderile, au fost de asemenea comparabile între cele două momente de administrare.

Vezi și: Colesterolul și riscurile cardiovasculare. Dr. Sorin Băilă: Pe locul 1 este infarctul de miocard, pe locul 3 accidentul vascular cerebral ischemic. La mijloc sunt neoplaziile

Recomandările experților

Scott Garrison, MD, PhD, investigator principal al studiilor BedMed, a subliniat că aceste rezultate, alături de cele din studiul TIME, rezolvă incertitudinile anterioare privind momentul optim pentru administrarea medicamentelor antihipertensive.

Acesta a recomandat ca pacienții să își ia medicamentele la un moment care se potrivește cel mai bine rutinei lor, pentru a minimiza riscul uitării dozelor.

Isla Mackenzie, MD, de la Universitatea din Dundee, a menționat că, deși studiile MAPEC și Hygia au arătat beneficii semnificative din administrarea nocturnă, aceste rezultate au fost contestate din cauza preocupărilor metodologice. Rezultatele studiilor BedMed și TIME susțin o abordare mai flexibilă, sugerând că momentul administrării medicamentelor poate fi ajustat în funcție de preferințele și nevoile individuale.

Concluzie

Cele mai recente cercetări confirmă că medicamentele antihipertensive pot fi administrate la orice moment al zilei fără a afecta eficacitatea sau siguranța acestora. Pacienții ar trebui să se concentreze pe administrarea medicamentelor în mod consecvent, la un moment care este cel mai convenabil pentru ei, ținând cont de efectele secundare legate de momentul administrării anumitor medicamente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel