OLANZAPINUM - prospect

Foto: Pixabay
OLANZAPINUM – prospect. Acțiune: Antipsihotic atipic, antimaniacal și stabilizator de dispoziție; antagonist al receptorilor serotoninergici 5-HT2, 5-HT3, 5-HT6, dopaminergici D1, D2, D3, D4, D5, precum și al receptorilor alfa-adrenergici, colinergici și histaminergici.

OLANZAPINUM – prospect:

Denumiri comerciale: BLOONIS, EGOLANZA, IRROPIA, LAPOZAN, OLANZAPINA ACTAVIS, OLANZAPINA AUROBINDO, OLANZAPINA DR. REDDY'S, OLANZAPINA TERAPIA, OLANZAPINA TORRENT, OLAZAX, OLAZAX DISPERZI, ZALASTA, ZYPADHERA, ZYPREXA 

Forma: Comprimate filmate, pulbere pentru soluție injectabilă, pulbere pentru soluție injectabilă cu eliberare prelungită, Comprimatele orodispersabile

Indicații: Oral: Schizofrenie - tratamentul de întreținere la pacienții care au răspuns la tratamentul inițial. Tratamentul episoadelor maniacale moderate - severe. Prevenirea recurențelor la pacienții cu tulburare bipolară. 

Injectabil: Zyprexa: Controlul rapid al agitației și tulburărilor de comportament la pacienți cu schizofrenie sau episod maniacal, atunci când terapia orală nu este adecvată. 

Zypadhera: tratament de întreținere la pacienți adulți cu schizofrenie care au fost stabilizați suficient în timpul tratamentului fazei acute cu olanzapină administrată oral.

Contraindicație: Hipersensibilitate la oricare din ingredientele produsului; glaucom cu unghi îngust. Alăptare. Șoferi și activități de precizie.

Atenție!: Hipertrofie de prostată sau ileus paralitic; ALT și/sau AST crescute, Insuficiență Hepatică, tratamentul asociat cu medicamente cu potențial de hepatotoxicitate; scăderi ale leucocitelor și/sau neutrofilelor, hipereozinofilie, depresia măduvei osoase cauzată de boli concomitente, radioterapie sau chimioterapie, afecțiuni mieloproliferative, istoric de convulsii. Se întrerupe în caz de sindrom neuroleptic malign. Dacă apar semne de diskinezie tardivă, trebuie redusă doza. Asociere cu prudență cu alte medicamente cu acțiune centrală, cu alcool, sau cu substanțe care măresc intervalul QT, în special la vârstnici. HTA (hipertensiune) posturală rară. Sarcină. Copii < 18 ani. 

Zypadhera: datorită riscului de sindrom post-injectare (manifestat prin sedare, delir, simptome extrapiramidale, dizartrie, ataxie, agresivitate, amețeli, slăbiciune, HTA, convulsii), pacienții trebuie informați cu privire la acest risc potențial și asupra necesității de a fi ținuți sub observație timp de 3 ore într-o unitate de asistența medicală la fiecare administrare.

Reacții Adverse: Foarte frecvente: somnolență, creștere în greutate. Frecvente: eozinofilie, creșteri ale colesterolemiei, glicemiei, trigliceridemiei, glucozurie, amețeli, acatizie, parkinsonism, diskinezie, constipație, uscăciunea gurii, edeme periferice, hTA (hipertensiune) ortostatică, creșteri asimptomatice ale transaminazelor hepatice, erupții cutanate. 

Rar: fotosensibilizare, ginecomastie, galactoree, mărirea sânilor; variații hematologice asimptomatice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel