Obiceiurile banale care te fac obosit permanent: trebuie să renunți la ele imediat

Obiseala, depresie. Foto: Pixabay
Unele obiceiuri de viață aparent inofensive pot fi, de fapt, adevărate motive de oboseală. Totul, însă, are legătură cu vârsta.

Adevărul este că, pe măsură ce înaintăm în vârstă, toți devenim mai obosiți. Face parte din procesul de îmbătrânire: pierdem mitocondriile (motoare producătoare de energie în celule) și producem mai puțin adenozin trifosfat (ATP) - molecula care furnizează energie celulelor din corpul nostru. Alte cauze ale oboselii, cum ar fi efectele secundare ale medicamentelor sau bolile cronice, depresia sau bolile de inimă, pot crește senzația de oboseală sau lentoarea.

Dar factorii legați de vârstă și boli nu sunt singurele elemente care ne drenează energia. Obiceiurile de viață pot fi de vină pentru o parte din oboseala zilnică. Următorii zapperi energetici sunt vinovați obișnuiți pe care îi puteți schimba.

Inactivitatea

În mod natural pierdem masa musculară pe măsură ce îmbătrânim. Dacă aveți o masă musculară mai mică, aveți mai puține mitocondrii și o producție mai mică de ATP. Fiind sedentar, problema apare prin slăbirea și micșorarea mușchilor și determinarea utilizării ineficiente a energiei.

Activitatea fizică întărește mușchii, îi ajută să devină mai eficienți și să conserve ATP și crește producția de substanțe chimice cerebrale producătoare de energie. Nu vă lăsați intimidat de recomandarea de 30 de minute pe zi, cel puțin cinci zile pe săptămână, de exerciții de intensitate moderată. Cele 30 de minute pot fi distribuite în mai multe perioade mai scurte. Și nu este nevoie să transpirați. Orice exercițiu pe care îl puteți face vă va ajuta. Poate fi simplu, cum ar fi urcarea scărilor sau mersul pe jos mai departe, într-o parcare.

Prea mult stres

Răspunsul acut la stres este esențial pentru supraviețuire atunci când trebuie să acționăm rapid pentru a evita pericolul sau pentru a lupta împotriva unei infecții. Dar stresul persistent poate duce la inflamații în tot corpul și crește nivelul de cortizol, un hormon produs de glandele suprarenale. Ambele condiții sunt dăunătoare, crescând riscul de boli cronice precum diabetul, bolile cardiovasculare și depresia. Cu toate acestea, tehnicile de reducere a stresului sunt asociate cu niveluri mai scăzute de inflamație și cortizol. Încercați yoga, meditația mindfulness, tai chi, exerciții de respirație sau imagini ghidate. Chiar și 10 minute pe zi vă pot ajuta.

O dietă slabă

Dacă nu vă hrăniți corpul, nu veți avea vitaminele și mineralele necesare pentru a produce suficient ATP și vă veți simți mai obosit. Consumul de prea multe alimente procesate poate crește inflamația, ceea ce afectează producția de ATP și energie. Sau, dacă sunteți mai în vârstă și pofta de mâncare nu este ceea ce a fost înainte, este posibil să nu dați corpului dvs. caloriile și combustibilul de care are nevoie pentru a funcționa. Pe de altă parte, dacă mâncați prea multă mâncare la un moment dat, acest lucru poate provoca creșteri ale zahărului din sânge și poate duce la oboseală.

Soluția: mâncați legume, fructe, cereale integrale și proteine ​​slabe precum pește, pui, nuci și semințe. Și încercați mese mai mici, cu gustări sănătoase între ele, după cum este necesar, pentru a oferi corpului un aport constant de nutrienți și mai puține creșteri ale glicemiei din sânge.

Prea puțin somn

Lipsa somnului crește cortizolul și favorizează, de asemenea, inflamația. Câteva schimbări simple vă pot îmbunătăți calitatea somnului: mergeți la culcare și treziți-vă la aceeași oră în fiecare zi și păstrați-vă camera răcoroasă, liniștită și lipsită de electronice, care stimulează creierul.

Discutați cu medicul despre problemele de bază care vă pot strica somnul, cum ar fi afecțiunile de sănătate (apneea în somn sau ieșiri frecvente la baie) sau efectele secundare ale medicamentelor.

Consumul băuturilor nepotrivite

Consumul de băuturi răcoritoare cu zahăr poate provoca creșteri ale zahărului din sânge urmate de o stare care provoacă oboseală. Deshidratarea vă poate face să vă simțiți obosit, la fel ca și consumul de alcool sau băuturi cu cofeină aproape de culcare (alcoolul întrerupe somnul în mijlocul nopții). Oamenii sănătoși au nevoie de șase până la opt căni de lichid pe zi și mai mult dacă fac exerciții fizice. Cel mai bine este să nu mai beți cofeină sau alcool cu șase până la opt ore înainte de culcare.

Izolare socială

A fi izolat - a nu-i vedea pe alții în mod regulat - este asociat cu depresia, iar depresia este legată de oboseală. Puterea de a interacționa cu alte ființe umane și de a vă conecta cu ceilalți poate aduce o perspectivă diferită și vă poate oferi mai multă energie. Probabil producem diferite tipuri de substanțe chimice pentru creier care ne fac mai fericiți și ne oferă mai multă energie atunci când ne conectăm la oameni. Încercați să vă întâlniți cu alții cel puțin o dată pe săptămână. Pot fi prieteni, familie, vecini sau chiar noi cunoscuți.

Când este o problemă energia scăzută

Dacă oboseala vă afectează ziua sau dacă este însoțită de orice alte simptome precum dureri de cap, dureri musculare sau articulare, febră sau probleme de stomac sau urinare, este timpul să vă consultați medicul.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel