Obiceiuri zilnice care protejează creierul de declinul cognitiv

Câteodată rotițele parcă nu funcționează
Tot mai multe studii arată că exercițiile fizice regulate și urmarea unei diete sănătoase protejează memoria de declinul cognitiv și Alzheimer, specific îmbătrânirii.

Obiceiurile zilnice care includ ce mâncați, ce beți, dacă faceți sau nu sport, cât de stresați sunteți vă afectează sănătatea mintală la fel de mult ca și cea fizică. Un număr tot mai mare de cercetări arată că exercițiile regulate și o dietă sănătoasă vă pot ajuta să vă protejați memoria de declinul legat de îmbătrânire, se precizează pe health.harvard.edu, Harvard Health Publising.

Potrivit sursei citate, persoanele care fac regulat mișcare tind să aibă o gândire ascuțită în anii '70, în anii '80 și mai târziu. Deși nu se cunoaște care ar fi „doza" exactă de exercițiu fizic, studiile avansează ideea că acesta ar fi bine să fie moderat până la viguros și regulat. Exemple de astfel de exerciții: mersul pe jos, ciclismul staționar, aerobicul de apă și tenisul de masă competitiv. Activitățile viguroase: jogging, dans aerobic cu impact sporit și tenis.

Câteva obiceiuri zilnice ce îmbunătățesc memoria:

• Mergeți pe jos în loc să conduceți, când este posibil.
• Faceți-vă timp zilnic pentru exerciții fizice. Ca să aveți o motivație în plus, puteți să vă rugați soțul/soția sau un amic să vi se alăture.
• Folosiți scările în locul ascensorului.
• Grădinăriți.
• Înscrieți-vă la un curs de exerciții sau alăturați-vă unui club de sănătate.
• Înotați în mod regulat, dacă aveți acces la o piscină sau o plajă.
• Învățați un sport care necesită exerciții fizice modeste, cum ar fi tenisul.

Dieta de tip mediteranean

Dietele de tip mediteranean pun accentul pe cerealele integrale, fructe și legume și grăsimi sănătoase din pește, nuci și uleiuri sănătoase. Acest stil de mâncare ajută la promovarea sănătății inimii și poate scădea riscul de declin cognitiv și probleme de gândire mai târziu în viață.

O cercetare care a monitorizat mai mult de 2.000 de persoane pe parcursul a patru ani care au urmat îndeaproape o dietă mediteraneană au avut un risc mai scăzut de a dezvolta boala Alzheimer. Un studiu ulterior susține că acest tip de dietă ar putea încetini conversia insuficienței cognitive ușoare în demență plină.

Sursa citată subliniază că tipurile de grăsimi care predomină în dietă par să afecteze memoria. Un studiu la care au participat timp de 3 ani 482 de femei cu vrsta de 60 de ani și peste – cărora le-au fost testate memoria și abilitățile de gândire la începutul studiului și la sfârșit – a demonstrat că femeile care mâncau mai multe grăsimi nesaturate (care sunt abundente în uleiurile vegetale și peștii grași) și mai puține grăsimi saturate (din carne roșie și lactate pline de grăsimi) au avut un declin mai mic al memoriei decât celelalte.

În plus, mâncarea mai multor porții de fructe si legume poate proteja memoria datorită vitaminelor, mineralelor și altor nutrienți pe care le conțin și care pot proteja împotriva deteriorării legate de îmbătrânire în organism.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel