Obezitatea, factor major de risc pentru victimele noului coronavirus

Grăsimea abdominală
Epidemiologul-șef francez prof dr Jean-François Delfraissy spune că obezitatea este un factor major de risc pentru victimele noului coronavirus și că are mari temeri pentru țările cu populație obeză, în special America. Și în România e o mare problemă. 

Epidemiologul-șef al Franței, profesorul doctor Jean-François Delfraissy, spune că obezitatea este un factor de risc major pentru cei infectați cu coronavirus. Delfraissy a declarat că este preocupat în special de acest lucru în SUA, unde 42,4% din populație este obeză. Studiile au arătat că afecțiunile cronice de sănătate, cum ar fi obezitatea, diabetul și hipertensiunea arterială pot crește riscul de infecție și de deces. Persoanele obeze care se infectează cu gripă nu prezintă doar un risc mai mare de complicații severe, dar și rămân contagioase mai mult timp.

Profesorul Jean-François Delfraissy, care conduce Consiliul Științific care sfătuiește Guvernul Franței în privința epidemiei, a declarat că până la 25% dintre francezii au un risc serios de infecție cu noul coronavirus din cauza vârstei, a afecțiunilor preexistente sau a obezității.

El a adăugat că americanii sunt în special în pericol mai mare, din cauza creșterii nivelului de obezitate din SUA, în prezent 42,4% din populația adultă americană fiind supraponderală.

„Acest coronavirus este îngrozitor. Poate să lovească tinerii, în special tinerii obezi. Cei care sunt supraponderali trebuie să fie cu adevărat atenți ", a declarat Delfraissy la Radio Franceinfo.

„De aceea ne îngrijorează prietenii noștri din America, unde problema obezității este binecunoscută și unde probabil că acolo vor avea cele mai multe probleme din cauza obezității."

Obezitatea este cunoscută ca factor de risc pentru mai multe afecțiuni croniceâ, inclusiv diabet de tip 2, accidente vasculare cerebrale, atac de cord și chiar anumite tipuri de cancer.

Conform ultimelor date statistice furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), în timp ce 46,1% dintre cei cu vârsta de 18 ani sau peste, care trăiesc în Uniunea Europeană (UE) au avut o greutate normală în 2014, puțin mai mult de jumătate dintre adulți (51,6%) au fost considerați ca fiind cu supragreutate (35,7% pre-obezi și 15,9% obezi) și încă 2,3% ca fiind cu subgreutate.

În România, prevalența obezității în rândul adulților peste 18 ani a crecsut constant în ultimii ani. Conform aceluiași raport în anul 2016 prevalența era de 22,5%. În anul 2017, prevalența cea mai crescută din țara noastră s-a înregistrat în județele Mehedinți (6421,4/100.000 locuitori), Arad (3274,8) și Bihor (3244.4). Valorile cele mai mici ale prevalenței obezității s-au înregistrat în județele Harghita (57,7), Bistrița-Năsăud (339,3) și Satu-Mare (354,7) (tabel 1 și fig.8). Diferențele mari rezultă din faptul că nu toți medicii raportează obezitatea ca boală. În Europa, doar Portugalia recunoaște obezitatea drept boală cronică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel