O boală tăcută și devastatoare,...
Legăturile dintre obezitate și mortalitate au devenit din ce în ce mai evidente, încă de la începutul pandemiei COVID-19, determinând cercetătorii de la Universitatea Texas din San Antonio și de la Universitatea Wisconsin-Milwaukee să investigheze modul în care excesul de greutate corporală este asociat cu rate ridicate ale mortalității cauzate de COVID-19 pe tot globul.
Cercetătorul principal Hamid Beladi, UTSA’s Janey S. Briscoe Endowed Chair in Business, și colegii săi, au publicat recent noul studiu în Public Health in Practice (link direct studiu), care analizează asocieri plauzibile ale mortalității cauzate de COVID-19 și excesul de greutate la aproape 5,5 miliarde de adulți din 154 de țări din lume!
Pentru a identifica potențiale modele în date, cercetătorii au folosit tehnici de analiză statistică de ultimă oră.
„Principala constatare din analiză este o asociere pozitivă semnificativă statistic între mortalitatea cauzată de COVID-19 și proporția de supraponderali în populațiile adulte din 154 de țări”, a spus Beladi.
Cercetătorul a arătat că aseastă legătură este valabile în orice țară, indiferent de vârsta sau sexul persoanelor cu exces de greutate.
„Această asociație se remarcă în țări care aparțin diferitelor grupuri de venit și nu este sensibilă la vârsta medie a populației, proporția de vârstnici și/sau proporția de femei”, a spus el.
Beladi a adăugat că, pe baza acestui studiu, atunci când proporția persoanelor supraponderale din populația adultă a unei țări este cu un punct procentual mai mare decât proporția persoanelor supraponderale din populația adultă a unei a doua țări, este rezonabil să se prezică faptul că mortalitatea cauzată de COVID-19 ar fi cu 3,5 puncte procentuale mai mare în prima țară decât ar fi în a doua.
„Individul mediu este mai puțin probabil să moară din cauza COVID-19 într-o țară cu o proporție relativ scăzută a supraponderalității în populația adultă, toate celelalte lucruri fiind egale, decât ar fi într-o țară cu o proporție relativ mare cu excesul de greutate în populația adultă”, a spus Beladi.
Autorii studiului spun că, din punct de vedere clinic, excesul de greutate corporală este legat de mai multe comorbidități care pot duce la o evoluție din ce în ce mai severă și la decesul din cauza COVID-19. Tulburările metabolice, de exemplu, pot predispune indivizii la un rezultat mai slab la boala COVID-19. Deoarece excesul de greutate corporală poate duce la un volum mai mare și o durată mai lungă de contagiune, poate duce, de asemenea, la un nivel mai ridicat de expunere la COVID-19.
Cercetătorii au adăugat că, în medie, pandemia de COVID-19 a fost mai fatală pentru populațiile adulte care locuiesc în părți ale lumii caracterizate de exces de greutate corporală.
Cercetătorii cred că descoperirile lor pot fi folosite pentru a susține reglementările de politică publică privind industria alimentară, în măsura în care aceasta profită din vânzările de alimente procesate, alimente bogate în sare, zahăr și grăsimi saturate.
Având în vedere că numărul morților din pandemia actuală depășește deja 5 milioane de oameni, principalele constatări ale grupului impun reglementări imediate și eficiente, care sunt demult așteptate, a spus Beladi.
„Unele firme din industria alimentară și-au luat libertatea de a folosi pandemia ca platformă de marketing în moduri care sunt aproape favorabile pentru restrângerea greutății corporale”, a explicat el. „Asocierea noastră observată între mortalitatea cauzată de COVID-19 și ponderea supraponderală la aproape 5,5 miliarde de adulți care locuiesc în 154 de țări care găzduiesc aproape 7,5 miliarde de oameni de pe tot globul, servește ca un avertisment împotriva punerii în pericol a mai multor vieți.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
O boală tăcută și devastatoare,...
Gabriel Cotabiță a murit în urma unui...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Hidratarea este un obicei esențial...