Obezitatea, boală cronică în România. Până în 2030, aproape jumătate de milion de copii vor fi obezi

obezitatea boala cronica in romania. FOTO Pexels @ Andrees Ayrton
Cifre îngrijorătoare cu privire la obezitatea în rândul copiilor. 70% va fi scorul de risc până în 2030.

Obezitatea este responsabilă cu multe patologii cronice, mai mult, a devenit una dintre bolile ce au apărut în rândul copiilor încă de la vârste foarte fragede. 

De altfel, OMS a anunțat recent că ”epidemia” de obezitate este responsabilă cu decesul a peste 1,2 milioane de oameni, pe an, numai în Europa, regiune unde aproape 25% dintre adulți sunt obezi.

Mai mult, potrivit OMS, obezitatea ar putea depăși fumatul ca principal risc pentru cancerul care poate fi prevenit. Altfel, supraponderabilitatea și obezitatea ocupă locul patru ca factor de risc de deces, după hipertensiunea arterială, riscurile alimentare și tutun.

”Problema obezității ne îngrijorează foarte mult, iar aceste date, de fapt, nu sunt foarte noi. Tendința de creștere a cazurilor de persoane afectate de obezitate, atât la adulți, cât și la copii fusese remarcată pe plan internațional și național, dar epidemia de Covid ne-a adus noi argumente de a începe o luptă rapidă și intensă împotriva acestui flagel, care este responsabil de foarte multă patologie cronică.

Trăim în acest mediu obezogen, așa cum se întâmplă în toată Europa și în multe regiuni ale globului, dar asta nu înseamnă să rămânem spectatori la acest mediu obezogen, ci dimpotrivă să luăm toate măsurile posibile”, a explicat dr. Cornelia Bala, medic primar diabet și nutriție, la Digi 24.

4 motive pentru care românii NU merg la sală. România, cifre teribile despre obezitate: RUȘINEA, factor principal

Care sunt riscurile asociate cu obezitatea

Potrivit medicului specialist, obezitatea se află la baza a mai multor patologii. ”Practic este o boală cronică ce poate să afecteze absolut toate organele și sistemele. Dar în principal ne referim la diabetul zaharat tip 2, la bolile cardiovasculare și la un anumit număr de forme de cancer, iar aici aș menționa cancerul de sân, cancerul colorectal printre cele mai frecvente afectări.

Ori un copil care, deja de la vârstă fragedă, are obezitate va deveni un tânăr adult cu un foarte mare risc de a avea aceste patologii la vârstă foarte tânără.

Iar aceasta este marea îngrijorare. Vârsta precoce la care aceste complicații ale obezității este posibil să apară și, de fapt, avem semnale că acest lucru se și întâmplă”, a mai spus medicul.

Întrebat care sunt direcțiile pe care lumea medicală românească le are în acest sens, medicul a specificat faptul că se dorește un plan amplu de control și combatere a obezității. 

”Ceea ce ne dorim noi este un plan amplu de control și combatere a obezității care înseamnă mai multe aspecte. Aspectele preventive, în primul rând informarea și educarea populației. Aici vorbim despre resurse umane importante care ar trebuie mobilizate, dar suntem convinși că putem să găsim aceste modalități astfel încât să ajungem la grupele de risc: femeile gravide, care sunt o țintă pentru metodele preventive; copii și adolescenții; adulții.

Pe de altă parte, încercăm să creștem accesul atât al copiilor cât și al adulților care deja au obezitate, la metode de tratament eficiente, medicamente și în unele situații, chirurgie metabolică”, a mai spus medicul.

 4 milioane de adulți români suferă de obezitate. Cifre îngrijorătoare la copii

Potrivit Coaliției Naționale pentru Combaterea Obezității (CNCO), la nivelul României, 31,4% dintre adulți suferă de obezitate, adică peste 4 milioane de persoane.

Pentru finalul acestui deceniu, estimările CNCO sunt destul de sumbre, un număr de aproximativ 490.000 de copii vor fi obezi, dar și 70% va fi scorul de risc în ceea ce privește creșterea obezității la cei mici.

Sedentarismul, boala MORTALĂ a omului modern. Câte MINUTE de mișcare trebuie să faci pe săptămână

Sedentarismul este boala omului modern și aduce o mulțime de probleme pentru sănătate.

"Sedentarismul este o boală a omului modern și reprezintă faptul că avem tendința să ne deplasăm cu mijoace de transport în comun, a crescut incidența locurilor de muncă în care tot ce se întâmplă se întâmplă la birou și atunci când ne recreem, avem tendința să ne recreem tot în repaos.

Este o problemă seriosă pentru că reprezintă a patra cauză  de mortalitate globală și reprezintă faptul că desfășurăm o activitate fără să ne mișcăm. Viața noastră se desfășoară stând la birou sau acasă și deși facem anumite activități, consumul energetic e mult mai mic în această perioadă.

Astfel, chiar dacă șofăm, chiar dacă lucrăm la calculator, chiar dacă stăm în bancă la școală, consumul este mic și tot sedentarism se numește.

El afectează toate categoriile de vârstă, de la copii, până la adulți și la persoanele vârstnice și este nociv pentru stare de sănătate în general, nu numai pentru bolile cardiovasculare.

Începe cu afectarea sistemului osteoarticular, obezitate, pentru că atunci când stăm se dezvoltă și obiceiurile alimentare nu foarte sănătoase și favorizează apariția diabetului, hipertensiunii arteriale, boala cardiac ischemice și chiar AVC. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Mitul celor 10.000 de pași, greu de dărâmat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel