Obezitate la copii: statul la televizor duce la obezitate

Nu lăsa copilul să stea cu orele nemișcat în fața televizorului
Simplul fapt că zac un anumit timp în fața televizorului crește riscul copiilor de a avea obezitate, arată un nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Australia de Sud. După cât timp e bine să ridici copilul din fața televizorului, ca să nu devină supraponderal sau obez: 

Studiul a investigat impactul diferitelor comportamente de stat – uitatul la televizor, jocurile video, jocul pe calculator, statul la masă sau călătoria cu mașina - și a constatat că uitatul la TV este mai puternic asociat cu obezitatea, atât la băieți cât și la fete, decât orice alt fel de stat.

În timp ce obezitatea din copilărie este o problemă globală, datele din Biroul Australian de Statistică 2017-2018 arată că în Australia aproape un sfert dintre copiii cu vârste cuprinse între 5-17 ani sunt considerați supraponderali sau obezi.

Dr. Margarita Tsiros, cercetător la Universitatea din Australia de Sud (UniSA), spune că studiul oferă informații noi despre impactul comportamentelor sedentare asupra copiilor.

Statul în fața televizorului, comportament inactiv periculos

„Nu este o surpriză faptul că, cu cât este mai inactiv un copil, cu atât mai mare este riscul lui de a fi supraponderal", spune dr. Tsiros, într-un material dat publicității de UniSA.

„Dar nu toate comportamentele sedentare sunt egale în ceea ce privește greutatea copiilor. Această cercetare sugerează că timpul petrecut de copii șezând poate fi mai puțin important ca ceea ce fac atunci când stau".

„De exemplu, unele tipuri de a sta sunt mai puternic asociate cu grăsimea corporală la copii, decât la alții, iar timpul petrecut uitându-se la televizior pare a fi cel mai mare vinovat".

Studiul a evaluat comportamentul sedentar al 234 de copii australieni, în vârstă de 10-13 ani, care aveau o greutate sănătoasă (74 de băieți, 56 de fete) sau erau clasificați ca obezi (56 băieți, 48 fete).

Stau cu orele cu ochii în televizor

Acesta a constatat că, excluzând somnul, copiii au petrecut mai mult de 50% din timpul lor stând așezați, televizorul dominând, cu 2,5-3 ore de vizionare în fiecare zi.

Dr. Tsiros spune că studiul a constatat, de asemenea, diferențe între comportamentele de stat jos ale băieților și fetelor.

„Băieții nu numai că s-au uitat pe mai mult la TV decât fetele - un plus de 37 de minute pe zi -, dar au petrecut mult mai mult timp jucând jocuri video", spune dr. Tsiros.

„Jocurile video și utilizarea calculatoarelor sunt, și ele, populare moduri de a ptrece timpul, dar datele noastre sugerează că aceste activități pot fi legate de grăsimi corporale mai mari la băieți".

„Băieții care stau mai mult de 30 de minute pot avea și grăsimea corporală mai mare, deci este important să le monitorizați timpul de joc și timpul de stat joș, și să vă asigurați că vor lua pauze regulate".

Dr. Tsiros spune că îndreptarea copiilor pe o cale spre o greutate sănătoasă este extrem de importantă pentru sănătatea lor acum, și în viitor.

Copil supraponderal, adult obez sau supraponderal

„Când ne uităm la obezitatea la adulți, aproape două treimi dintre australieni sunt supraponderali sau obezi, ceea ce provoacă multe probleme grave de sănătate", spune dr. Tsiros.

„Un copil supraponderal este mai probabil să ajungă un adult supraponderal, astfel că importanța combaterii comportamentelor nesănătoase în copilărie este critică"

„Copiii care suferă de obezitate au un risc crescut de a dezvolta tulburări grave de sănătate, incluzând diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială și colesterolul ridicat".

„De asemenea, aceștia pot ajunge să aibă o stare generală proastă, probleme sociale și de respect față de sine, alături de durere și dificultăți de mișcarea și în activitate".

„Prin înțelegerea comportamentelor sedentare ale copiilor - în special a celor care pun copiii în pericol - ne asigurăm că vor rămâne pe calea cea mai bună către o greutate mai sănătoasă".

Studiul poate fi găsit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel