O nouă SPERANȚĂ pentru bolnavii de CANCER: Biopsia lichidă. Prof. dr. Adina Croitoru: Metodă modernă ce poate pune diagnosticul
03 mai 2021, 16:44

EXCLUSIV
Prof. dr. Adina Croitoru din Clinica de Gastroenterologie, compartimentul de oncologie al Institutului Clinic Fundeni, a vorbit, luni, 3 mai, la Academia de Sănătate, despre o nouă metodă modernă de diagnostic molecular: biopsia lichidă.

"Biopsia lichidă...în ultimul timp vorbim despre această metodă modernă de diagnostic molecular sau vorbim tot mai mult de diagnosticul molecular în cancer. Este o metodă care înlocuiește metoda clasică de biopsie. Poate că e impropriu folosit termenul de biopsie, pentru că această biopsie lichidă este un test sanguin prin care se face analiza care să determine celulele tumorale circulante sau să determine ADN-ul tumoral circulant, ADN desprins din celulele tumorale. ADN care poate, la rândul lui, să caracterizeze foarte bine tumora. 

Pentru ce este bună în momentul de față biopsia lichidă? Biopsia lichidă cred că își găsește loc în fiecare moment al diagnosticului, monitorizării și tratamentului cancerului. În screening-ul cancerului, biopsia lichidă își găsește locul la pacienții la care diagnosticul necesită o biopsie care nu poate fi obținută dintr-un țesut, dat fiind imposibilitatea efectuării procedurii respective, a unei laparoscopii, biopsia lichidă poate pune diagnosticul. 

De asemenea, la un pacient operat cu viză curativă, determinarea bolii minime-reziduale este un lucru care mi se pare foarte important în a decela cât mai curând acei pacienți care ar putea să recidiveze și ar avea nevoie de tratamente adjuvante, care să scadă riscul de metastazare sau de recidivă a tumorii operată cu viză curativă.", a declarat prof. dr. Adina Croitoru, la DC MEDICAL.

Citește și Biopsia lichidă, un aliat contra cancerului. Prof. dr. Vlad Herlea, anunțul momentului: Metoda funcționează, avem feedback pozitiv!

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?