Conform unui nou studiu, o moleculă...
Comutatorul molecular „made in Italy” este capabil să restabilească răspunsul la lumină al neuronilor retinieni afectați de retinită pigmentară și degenerescență maculară legată de vârstă, două boli care pot duce la orbire.
Comutatorul molecular se numește Ziapin2, iar rezultatul, obținut pe modele preclinice, ridică noi speranțe pentru recuperarea vederii în bolile degenerative ale retinei, conform studiului publicat în revista Nature Communications de Institutul Italian de Tehnologie și IRCCS Ospedale Policlinico San Martino din Genova, în colaborare cu Universitatea Politehnică din Milano și cu sprijinul Fundației Telethon, potrivit ANSA.
Retinita pigmentară este o boală genetică relativ rară care afectează una din 3 500 de persoane, în timp ce degenerescența maculară legată de vârstă afectează 7-8% din populație și incidența acesteia crește odată cu îmbătrânirea.
Până în prezent, nu există terapii eficiente pentru restabilirea vederii, iar strategii precum protezele retiniene au condus doar la rezultate parțiale.
O descoperire ar putea apărea acum datorită moleculei Ziapin2, sintetizată și testată pentru prima dată în 2020 de Chiara Bertarelli, Guglielmo Lanzani și Fabio Benfenati.
Rezultatul colaborării dintre IIT și Politecnico di Milano a fost descris într-un articol publicat în Nature Nanotechnology.
Molecula Ziapin2 este un fototransductor, adică absoarbe lumina și o transformă într-un semnal electric.
Introducându-se în membrana neuronilor, această moleculă modulează excitabilitatea acestora într-un mod dependent de lumină, fără a interfera cu canalele ionice sau cu receptorii neurotransmițătorilor.
Noul studiu arată că „Ziapin2 este o moleculă foarte promițătoare pentru restabilirea răspunsurilor vizuale în cazurile de degenerare a fotoreceptorilor”, a declarat Fabio Benfenati, coordonator al Centrului pentru neuroștiință și tehnologie sinaptică de la IIT și afiliat IRCCS Ospedale Policlinico San Martino.
„Am demonstrat că Ziapin2 este capabil să regenereze antagonismul fiziologic dintre neuronii retinieni „on”, care semnalează prezența luminii, și cei „off”, care semnalează absența luminii la nivelul celulelor bipolare retiniene.
„Restaurarea activității diferențiale stă la baza răspunsurilor complexe ale retinei la stimulii luminoși, din care derivă o viziune mai naturală”, a adăugat Benfenati. «În modele preclinice de retinită pigmentară, Ziapin2 a restabilit răspunsurile la lumină și contrast până la două săptămâni după o singură injecție intraoculară, fără efecte toxice sau inflamatorii», a adăugat Stefano Di Marco, cercetător afiliat IIT, în prezent profesor la Universitatea din Genova.
„Această abordare inovatoare ar putea reprezenta un punct de cotitură în recuperarea vizuală în bolile degenerative ale retinei”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Conform unui nou studiu, o moleculă...
De ce să pui puțină lămâie peste...
Mierea de Manuka, considerată un...
Țiuit în urechi, oboseală sau...
Sunteți femeie și utilizați produse...
Originea pandemiei de COVID-19 rămâne...