Numărul transplanturilor de cornee în scădere. Câte operații s-au făcut în 2018 la Spitalul Militar „Dr. Carol Davila”

Transplant de cornee la Spitalul Militar Carol Davila
Statistica anului 2018 privind programul naţional de transplant de cornee arată o scădere a numărului de intervenții comparativ cu anii trecuți. La nivelul Secției Clinice Oftalmologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC) s-au efectuat 30 de intervenţii chirurgicale de transplant de cornee, cu 15 mai puțin ca în 2017 și cu 50 de transplanturi mai puțin ca în 2015.

Materialul biologic a fost prelevat, în spitalele din Bucureşti şi din ţară, de la 17 donatori, aflaţi în moarte cerebrală. Grefele au fost prelevate de la spitale aflate în Programul Naţional de Transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană. Cei mai mulţi donatori provin de la spitalele din capitală (6) şi de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea (6), restul grefelor fiind furnizate de spitalele Judeţene de urgenţă din Baia Mare, Deva, Bihor şi Cluj.

Patologiile oculare, cele mai frecvente, pentru care s-au efectuat aceste intervenţii chirurgicale au fost: afecțiuni ale corneei de etiologie infecţioasă (8) şi în cazurile diagnosticate cu keratopatie edematoasă (6 cazuri). Alte afecţiuni tratate sunt: rejetul cornean, distrofiile corneene, leucoame corneene de diferite cauze şi keratoconusul.

,,Numărul scăzut al intervenţiilor chirurgicale efectuate în 2018, comparativ cu cele realizate în anii anteriori, se încadrează în contextul scăderii semnificative a numărului donatorilor din România. Din păcate, timpul de aşteptare în vederea realizării intervenţiei chirurgicale nu mai poate fi anticipat, dată fiind scăderea neaşteptată şi semnificativă a numărului de donatori, situaţie care nu pare a se ameliora în viitorul apropiat”, a declarat maior medic dr. Laura Macovei, medic primar oftalmolog, doctor în ştiinţe medicale, coordonatorul Programului Naţional de Transplant de cornee, derulat de către SUUMC.

În 2017 au fost efectuate 45 de transplanturi de cornee în cadrul aceleași secții, corneea necesară fiind prelevată de la 25 de donatori aflaţi în moarte cerebrală în spitalele din Bucureşti şi din ţară. În 2015 însă au fost făcute aproape 80 de transplanturi de cornee la Spitalul Militar Central.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel