Nouă semne de avertizare ale unui cancer greu de identificat. Diagnosticarea poate dura chiar și peste 4 ani. Imită afecțiuni mai puțin grave

cancerul tiroidian - FOTO: Freepik@hujur1100
Medicii avertizează asupra nouă semne de avertizare ale cancerului supranumit "ucigașul tăcut". În unele cazuri, diagnosticarea acestui tip de cancer poate dura și peste patru ani. 

În tăcerea aparentă a simptomelor, un pericol subtil se ascunde, răbdând ani întregi pentru a fi descoperit de medici. Aceste semne, vagi și deseori confundate cu alte afecțiuni minore, pot ascunde o amenințare serioasă pentru sănătate.

Diagnosticul său poate dura ani întregi, iar întârzierea poate avea consecințe grave. Este important să cunoaștem aceste semnale de avertizare, să fim conștienți de ele și să acționăm în consecință pentru a ne proteja sănătatea și bunăstarea.

Cancerul tiroidian, semne de avertizare

Simptomele cancerului tiroidian sunt vagi și pot imita alte afecțiuni mai puțin grave. Cancerul este diagnosticat în medie în patru ani și jumătate și poate dura chiar și mai mult pentru unele persoane. Cancerul tiroidian poate dura în medie patru ani și jumătate până să fie diagnosticat, deoarece este unul dintre cele mai rare tipuri de cancer, astfel încât oamenii sunt îndemnați să înțeleagă ce semne de avertizare ar trebui să fie atenți.

Vezi și: Planta care ajută la relaxarea creierului. Are efect antidepresiv și anticancerigen

Cancerul tiroidian, camuflat sub simptomele altor afecțiuni

Multe simptome ale cancerului tiroidian sunt vagi și pot imita alte afecțiuni mai puțin grave, este posibil să aveți cancer tiroidian timp de luni sau chiar ani fără să știți. Într-un studiu realizat de Universitatea Aberdeen, cercetătorii au descoperit că durează în medie 4,5 ani pentru ca o afecțiune tiroidiană să fie diagnosticată, cu un timp considerabil mai lung pentru pacienții cu hipotiroidism.

În majoritatea cazurilor (aproape două treimi dintre respondenți), a fost nevoie de mai multe consultații și o înrăutățire a gravității simptomelor înainte ca un diagnostic să fie stabilit, potrivit Mirror.

Cancer tiroidian - FOTO: Freepik

Cancerul tiroidian, ce este

Acest tip de cancer este găsit în glanda tiroidă, care se află în partea inferioară a gâtului - sub cutia toracică și deasupra traheei. Glanda tiroidă ajută organismul prin producerea și eliberarea de hormoni care pot ajuta la digestie, sănătatea inimii și a mușchilor.

Glanda tiroidă eliberează trei hormoni separați: triiodotironina - cunoscută sub numele de T3, tiroxina - cunoscută sub numele de T4 și calcitonina. De obicei, vi se fac mai multe teste pentru a verifica cancerul tiroidian. Dacă aveți cancer, aceste teste pot ajuta, de asemenea, medicul să decidă ce tratament aveți nevoie. Aceste teste includ:

- o ecografie pentru a crea o imagine a glandei tiroide

- un test pentru a examina o probă de celule de la tiroidă (biopsie)

- scanări pentru a afla dacă cancerul s-a răspândit (scanare CT sau scanare RMN)

Cancerul tiroidian, mai multe tipuri

Tipul de cancer tiroidian depinde de tipul de celule în care începe cancerul. Există diferite tipuri de cancer tiroidian, inclusiv:

- cancer tiroidian papilar

- cancer tiroidian folicular

- cancer tiroidian cu celule oncocitice (celule Hurthle)

- cancer tiroidian medular

- cancer tiroidian anaplazic.

Cancerul tiroidian, simptome

NHS spune că cancerul este destul de rar și afectează în mod tipic femeile mai mult decât bărbații. Femeile au de două până la trei ori mai multe șanse să dezvolte cancer tiroidian decât bărbații. Nu este clar de ce este acest lucru, dar ar putea fi rezultatul schimbărilor hormonale asociate cu sistemul reproductiv feminin.

Cele mai comune simptome includ:

- o umflătură în partea din față, partea inferioară a gâtului - umflătura de obicei se simte dură, crește încet și nu doare

- o voce răgușită

- durere în gât

- dificultăți la înghițire sau respirație

- durere în partea din față a gâtului sau senzația că ceva apasă pe gât

Alte simptome pot include:

- o față roșie (roșeață) - acest lucru poate fi mai greu de observat în cazul persoanelor cu pielea mai închisă la culoare

- fecale moi sau diaree

- pierdere în greutate

- tuse

Cancerul tiroidian, factori de risc

Oricine poate avea cancer tiroidian. Nu este întotdeauna clar ce-l cauzează. Ai putea fi mai predispus să-l dezvolți dacă:

- ești femeie și nu ai trecut prin menopauză

- ai un frate, soră, părinte sau copil care a avut cancer tiroidian

- ai fost expus la o cantitate mare de radiații sau ai primit tratament cu radioterapie în trecut

- ai avut anumite tipuri de cancer anterior, cum ar fi cancerul de sân, esofagian sau testicular sau limfom non-Hodgkin

- ai o afecțiune care afectează tiroida, cum ar fi o tiroidă umflată (gușă), boala Hashimoto sau noduli (umflături non-canceroase) în sau pe tiroidă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oua rosii Paste - Foto: Freepik @pvproductions
EXCLUSIV
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Nu vei mai face asta de acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel