Nodulii tiroidieni, afecțiune fără simptome evidente. Când devin cancerigeni și ce presupune tratamentul

nodulii tiroidieni - FOTO: Freepik@eddows-animator
Nodulii tiroidieni sunt nodulii solizi sau plini de lichid care se formează în interiorul tiroidei, o glandă mică situată la baza gâtului, chiar deasupra sternului. Sunt cazuri în care aceștia devin cancerigeni.

Nodulii tiroidieni nu provoacă simptome. Doar un procent mic de noduli tiroidieni sunt canceroși. Adesea nu veți ști că aveți un nodul tiroidian până când medicul dumneavoastră nu îl descoperă în timpul unui examen medical de rutină. Sau medicul dumneavoastră îl poate descoperi în timpul unei scanări care a fost făcută pentru un alt motiv de sănătate. Cu toate acestea, unii noduli tiroidieni pot deveni suficient de mari pentru a fi vizibili sau pentru a îngreuna înghițirea sau respirația.

Opțiunile de tratament depind de tipul de nodul tiroidian pe care îl aveți.

Nodulii tiroidieni, simptome

Majoritatea nodulilor tiroidieni nu provoacă semne sau simptome. Dar, ocazional, unii noduli devin atât de mari încât pot:

- Să fie simțiți

- Să fie văzuți, adesea ca o umflătură la baza gâtului dvs.

- Să vă apese pe trahee sau pe esofag, provocând dificultăți de respirație sau de înghițire, notează Mayo Clinic.

În unele cazuri, nodulii tiroidieni produc tiroxină suplimentară, un hormon secretat de glanda dvs. tiroidă. Tiroxina suplimentară poate provoca simptome ale unei supraproducții de hormoni tiroidieni (hipertiroidism), cum ar fi:

- Pierdere în greutate inexplicabilă.

- Transpirație crescută

- Tremor

- Nervozitate

- Bătăi rapide sau neregulate ale inimii

Doar un număr mic de noduli tiroidieni sunt canceroși. Dar determinarea nodulilor care sunt canceroși nu se poate face doar prin evaluarea simptomelor dumneavoastră. Majoritatea nodulilor tiroidieni canceroși cresc lent și pot fi mici atunci când medicul dumneavoastră îi descoperă. Cancerele tiroidiene agresive sunt rare, cu noduli care pot fi mari, fermi, fixi și cu creștere rapidă.

Vezi și: Depresia în doi, o luptă greu de dus. Psiholog Roxana Ghiorghiu: Poate să recidiveze. Fiecare vine cu bagajul lui emoțional

Nodulii tiroidieni, când trebuie să consultați un medic

Deși majoritatea nodulilor tiroidieni sunt necanceroși și nu cauzează probleme, cereți medicului dumneavoastră să evalueze orice umflătură neobișnuită în gât, mai ales dacă aveți probleme de respirație sau de înghițire. Este important să se evalueze posibilitatea unui cancer.

Solicitați asistență medicală dacă prezentați semne și simptome de hipertiroidism, cum ar fi:

- Pierdere bruscă în greutate, chiar dacă apetitul dumneavoastră este normal sau a crescut

- O bătaie puternică a inimii

- Dificultăți de somn

- Slăbiciune musculară

- Nervozitate sau iritabilitate

De asemenea, adresați-vă medicului dumneavoastră dacă aveți semne și simptome care pot însemna că glanda dvs. tiroidă nu produce suficient hormon tiroidian (hipotiroidism), care includ:

- Senzație de frig

- Senzația de oboseală

- Piele uscată

- Probleme de memorie

- Depresie

- Constipație

Nodulii tiroidieni, cauze

Mai multe afecțiuni pot provoca apariția nodulilor în glanda tiroidă, printre care:

- Creșterea excesivă a țesutului tiroidian normal. O creștere excesivă a țesutului tiroidian normal este denumită uneori adenom tiroidian. Nu este clar de ce apare acest lucru, dar nu este canceros și nu este considerat grav decât dacă provoacă simptome deranjante din cauza mărimii sale.

Unele adenoame tiroidiene duc la hipertiroidism.

- Chistul tiroidian. Cavitățile umplute cu lichid (chisturi) din tiroidă rezultă cel mai frecvent din adenoamele tiroidiene care degenerează. Adesea, componentele solide sunt amestecate cu lichid în chisturile tiroidiene. Chisturile sunt de obicei necanceroase, dar ocazional conțin componente solide canceroase.

- Inflamația cronică a tiroidei. Boala Hashimoto, o afecțiune tiroidiană, poate provoca inflamarea tiroidei și poate avea ca rezultat noduli măriți. Acest lucru este adesea asociat cu hipotiroidismul.

- Gușă multinodulară. Termenul de gușă este folosit pentru a descrie orice mărire a glandei tiroide, care poate fi cauzată de deficiența de iod sau de o afecțiune tiroidiană. Un gușă multinodular conține mai mulți noduli distincți în interiorul gușei, dar cauza sa este mai puțin clară.

- Cancerul tiroidian. Șansele ca un nodul să fie canceros sunt mici. Cu toate acestea, un nodul care este mare și dur sau care provoacă durere sau disconfort este mai îngrijorător. Probabil că veți dori să fie verificat de către medicul dumneavoastră.

Anumiți factori vă cresc riscul de cancer tiroidian, cum ar fi un istoric familial de cancer tiroidian sau alte tipuri de cancer endocrin și faptul de a avea un istoric de expunere la radiații în urma terapiei medicale sau a precipitațiilor nucleare.

- Deficiența de iod. Lipsa de iod din alimentația dumneavoastră poate face uneori ca glanda dvs. tiroidă să dezvolte noduli tiroidieni. 

Vezi și: Cel mai bun test care îți arată dacă ai cancer la sân. Diferența dintre mamografie și ecografie mamară: Dacă le-am spune pacientelor, lucrurile ar fi mult mai simple

Nodulii tiroidieni, complicații

Complicațiile asociate cu unii noduli tiroidieni includ:

Probleme de înghițire sau de respirație. Nodulii mari sau un gușă multinodular pot interfera cu înghițirea sau respirația.

Hipertiroidism. Problemele pot apărea atunci când un nodul sau gușa produce hormoni tiroidieni, ceea ce duce la o cantitate excesivă de hormon în organism. Hipertiroidismul poate duce la pierdere în greutate, slăbiciune musculară, intoleranță la căldură și anxietate sau iritabilitate.

Complicațiile potențiale ale hipertiroidismului includ bătăile neregulate ale inimii, slăbirea oaselor și criza tirotoxică, o intensificare rară, dar care poate pune în pericol viața, a semnelor și simptomelor care necesită îngrijire medicală imediată.

Probleme legate de intervenția chirurgicală asupra nodulului tiroidian. Dacă medicul dumneavoastră recomandă o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta un nodul, este posibil să trebuiască să luați terapie de substituție cu hormoni tiroidieni pentru tot restul vieții.

Nodulii tiroidieni, diagnostic

În evaluarea unui nodul sau a unui nodul din gât, unul dintre principalele obiective ale medicului dumneavoastră este de a exclude posibilitatea apariției unui cancer. Dar medicul dumneavoastră va dori, de asemenea, să știe dacă tiroida dumneavoastră funcționează corect. Testele includ:

Examenul fizic. Medicul dumneavoastră vă va cere probabil să înghițiți în timp ce vă examinează tiroida, deoarece un nodul din glanda tiroidă se va mișca de obicei în sus și în jos în timpul înghițiturii.

Medicul dumneavoastră va căuta, de asemenea, semne și simptome de hipertiroidism, cum ar fi tremor, reflexe prea active și bătăi rapide sau neregulate ale inimii. De asemenea, el va căuta semne și simptome de hipotiroidism, cum ar fi bătăile lente ale inimii, pielea uscată și umflarea feței.

Testele funcției tiroidiene. Testele care măsoară nivelul din sânge al hormonului de stimulare a tiroidei (TSH) și al hormonilor produși de glanda tiroidă pot indica dacă aveți hipertiroidism sau hipotiroidism.

Ecografie. Această tehnică de imagistică utilizează unde sonore de înaltă frecvență pentru a produce imagini ale glandei tale tiroide. O ecografie tiroidiană oferă cele mai bune informații despre forma și structura nodulilor. Medicii o pot folosi pentru a distinge chisturile de noduli solizi sau pentru a determina dacă sunt prezenți mai mulți noduli. De asemenea, medicii o pot folosi ca ghid în efectuarea unei biopsii prin aspirație cu ac fin.

Vezi și: 11 alimente inflamatoare care fac ravagii în corpul tău. Cu ce le puteți înlocui

Biopsia prin aspirație cu ac fin. Nodulii sunt adesea supuși unei biopsii pentru a se asigura că nu există cancer. În timpul procedurii, medicul dumneavoastră introduce un ac foarte subțire în nodul și îndepărtează o mostră de celule.

Procedura se face, de obicei, în cabinetul medicului dumneavoastră, durează aproximativ 20 de minute și prezintă puține riscuri. Adesea, medicul dumneavoastră va folosi ultrasunetele pentru a vă ajuta să ghidați plasarea acului. Medicul dumneavoastră trimite apoi probele la un laborator pentru a fi analizate la microscop.

Scanarea tiroidiană. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda o scanare a tiroidei pentru a ajuta la evaluarea nodulilor tiroidieni. În timpul acestui test, un izotop de iod radioactiv este injectat într-o venă din brațul dumneavoastră. Apoi vă întindeți pe o masă în timp ce o cameră specială produce o imagine a tiroidei pe un ecran de computer.

Nodulii care produc hormoni tiroidieni în exces - numiți noduli fierbinți - apar la scanare deoarece aceștia absorb mai mult izotop decât țesutul tiroidian normal. Nodulii fierbinți sunt aproape întotdeauna necanceroși.

În unele cazuri, nodulii care absorb mai puțin izotop - numiți noduli reci - sunt canceroși. Cu toate acestea, o scanare tiroidiană nu poate face distincția între noduli reci care sunt canceroși și cei care nu sunt canceroși.

Nodulii tiroidieni, tratament

Tratamentul depinde de tipul de nodul tiroidian pe care îl aveți.

Tratarea nodulilor benigni

Dacă un nodul tiroidian nu este canceros, opțiunile de tratament includ:

Dacă o biopsie arată că aveți un nodul tiroidian necanceros, medicul dumneavoastră vă poate sugera să vă supravegheați pur și simplu starea.

Acest lucru înseamnă, de obicei, efectuarea unui examen fizic și a unor teste ale funcției tiroidiene la intervale regulate. Aceasta poate include, de asemenea, o ecografie. De asemenea, este probabil să faceți o altă biopsie dacă nodulul se mărește. Dacă un nodul tiroidian benign rămâne neschimbat, este posibil să nu aveți niciodată nevoie de tratament.

- Terapia cu hormoni tiroidieni. Dacă testul funcției tiroidiene constată că glanda dvs. nu produce suficient hormon tiroidian, medicul dvs. vă poate recomanda terapia cu hormoni tiroidieni.

- Intervenție chirurgicală. Un nodul necanceroasă poate necesita uneori o intervenție chirurgicală dacă este atât de mare încât face dificilă respirația sau înghițirea. De asemenea, medicii pot lua în considerare intervenția chirurgicală pentru persoanele cu gușa multinodulară mare, în special atunci când gușa constrânge căile respiratorii, esofagul sau vasele de sânge. Nodulii diagnosticați ca fiind nedeterminate sau suspecte printr-o biopsie au nevoie, de asemenea, de îndepărtare chirurgicală, astfel încât să poată fi examinate pentru a detecta semne de cancer.

Vezi și: De ce să nu mai folosești scobitori niciodată. Remus Grecea: Duc la deces

Tratarea nodulilor care provoacă hipertiroidism

Dacă un nodul tiroidian produce hormoni tiroidieni, suprasolicitând nivelurile normale de producție de hormoni ale glandei tiroide, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să vă tratați pentru hipertiroidism. Acest lucru poate include:

- Iod radioactiv. Medicii folosesc iod radioactiv pentru a trata hipertiroidismul. Luat sub formă de capsulă sau sub formă lichidă, iodul radioactiv este absorbit de glanda ta tiroidă. Acest lucru face ca nodulii să se micșoreze, iar semnele și simptomele hipertiroidismului să dispară, de obicei în două-trei luni.

- Medicamente antitiroidiene. În unele cazuri, medicul dumneavoastră vă poate recomanda un medicament antitiroidian, pentru a reduce simptomele hipertiroidismului. Tratamentul este, în general, pe termen lung și poate avea efecte secundare grave asupra ficatului dumneavoastră, așa că este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre riscurile și beneficiile tratamentului.

- Intervenție chirurgicală. Dacă tratamentul cu iod radioactiv sau cu medicamente antitiroidiene nu este o opțiune, este posibil să fiți un candidat pentru o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta nodulul tiroidian hiperactiv. Veți discuta probabil cu medicul dumneavoastră despre riscurile intervenției chirurgicale.

Vezi și: Boala Parkinson, asociată cu o bacterie. Cercetător: Eliminată, ar putea ameliora și încetini simptomele pacienților cu Parkinson

Tratarea nodulilor canceroși

Tratamentul pentru un nodul care este canceros implică, de obicei, o intervenție chirurgicală.

- Observație. Cancerele foarte mici au un risc scăzut de a se dezvolta, așa că poate fi indicat ca medicul dumneavoastră să urmărească îndeaproape nodulii canceroși înainte de a-i trata. Această decizie este adesea luată cu ajutorul unui specialist în tiroidă. Observarea include monitorizarea cu ultrasunete și efectuarea de analize de sânge.

- Chirurgie. Un tratament obișnuit pentru nodulii canceroși este îndepărtarea chirurgicală. În trecut, era standard să se îndepărteze majoritatea țesutului tiroidian - o procedură numită tiroidectomie cvasi-totală. Cu toate acestea, în prezent, o intervenție chirurgicală mai limitată pentru a îndepărta doar jumătate din tiroidă poate fi adecvată pentru unii noduli canceroși. Tiroidectomia cvasi-totală poate fi utilizată în funcție de amploarea bolii.

Riscurile intervenției chirurgicale la nivelul tiroidei includ afectarea nervului care controlează corzile vocale și afectarea glandelor paratiroide - patru glande minuscule situate în spatele tiroidei care ajută la controlul nivelului de minerale din organism, cum ar fi calciul.

După o operație la tiroidă, veți avea nevoie de un tratament pe viață pentru a vă furniza organismului dumneavoastră hormoni tiroidieni. Specialistul dumneavoastră în tiroidă vă va ajuta să determinați cantitatea corectă pe care să o luați, deoarece este posibil să fie nevoie de mai mult decât de înlocuirea hormonului pentru a vă gestiona riscul de cancer.

Ablația cu alcool. O altă opțiune pentru gestionarea anumitor noduli canceroși mici este ablația cu alcool. Această tehnică presupune injectarea unei cantități mici de alcool în nodulul tiroidian canceros pentru a-l distruge. Adesea sunt necesare mai multe ședințe de tratament.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni
Băutura miraculoasă pe care o subestimăm zilnic. De ce este importantă pe măsură ce îmbătrânim

Crossuri externe

pixel