Nivelul ridicat de colesterol ajută cancerul să se răspândească în organism. STUDIU

Colesterolul
Un studiu realizat în laborator, în vase Petri și pe cobai, a analizat legătura dintre nivelul ridicat de colesterol și creștere și răspândirea cancerului. Analiza datelor obținute astfel sugerează că nivelurile ridicate de colesterol alimentează celulele canceroase prin creșterea rezistenței lor la o formă de moarte celulară. 

Colesterolul - care este o substanță ceroasă asemănătoare grăsimilor, produsă în ficat - ajută la producerea de hormoni și vitamine esențiale din organism. În cantități mari, însă, colesterolul se acumulează formând depozite cunoscute sub numele de plăci, care blochează vasele de sânge. Asta poate duce la ateroscleroză, atac de cord, accident vascular cerebral sau o altă problemă de sănătate asociată.

Acum, însă, cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universității Duke din Durham, au realizat un studiu, care a fost deja publicat în jurnalul Nature Communications (link direct studiu), care a analizat legătura dintre colesterol și anumite forme de cancer. Studiind reglarea colesterolului în celulele canceroase și la șoareci, aceștia spun că nivelurile ridicate de colesterol pot alimenta celulelor canceroase la moartea celulară normală, ceea ce poate agrava rezultatele bolii.

„Credem că acestea abordează întrebări mai vechi cu privire la impactul supranutriției, al obezității și al dislipidemiei / hipercolesterolemiei asupra patobiologiei cancerului”, a explicat cercetătorul științific principal Dr. Donald McDonnell, profesor de farmacologie și biologie a cancerului, pentru Medical News Today.

Dr. Lynne Elmore, dr. - director științific senior de biologie celulară și cercetare preclinică a cancerului la Societatea Americană a Cancerului - de asemenea, a împărtășit această concluzie.

Celulele canceroase nu mai mor, ci se răspândesc

„Datele publicate au demonstrat că de fapt colesterolul ridicat promovează creșterea cancerului de sân și a celui ginecologic pozitiv la estrogen datorită derivaților colesterolului care acționează ca estrogenul, alimentând creșterea cancerului”, a arătat Dr. Lynne Elmore, director științific la departamentul de biologie celulară și cercetare preclinică a cancerului la Societatea Americană a Cancerului.

„Dar în acest studiu”, a adăugat ea, „echipa de cercetare a observat că acele forme de cancer care nu se bazează pe estrogen pentru creștere (estrogen negativ) sunt încă asociate cu o boală mai gravă prin colesterol ridicat. Acest lucru arată că există cel puțin un alt mecanism de acțiune a cancerului pentru colesterolul ridicat, care a stat la baza acestui studiu cuprinzător”.

Rezultatele studiului arată că 27HC, care este un derivat al colesterolului obținut prin oxidare, este implicat direct în cancer. În modelele la animale, cercetătorii au constatat că expunerea cronică la 27HC a dus la creșterea tumorilor care erau extrem de metastatice - adică s-au răspândit din locul unde ele s-au format inițial către alte părți ale corpului.

De asemenea, extrem de interesant e și că oamenii de știință au descoperit că 27HC induce stresul metabolic în celulele canceroase, ceea ce le-a permis să scape pur și simplu de un proces natural de moarte a celulelor, numit feroptoză (un tip de moarte celulară programată dependentă de fier și caracterizată prin acumularea de peroxizi lipidici, diferită de apoptoză). Drept rezultat, crește capacitatea celulelor canceroase de formare dde tumori și capacitatea lor metastatică.

Aceste descoperiri sugerează o explicație pentru rolul colesterolului în rezistența celulelor canceroase la moartea celulelor, alimentând astfel creșterea și răspândirea cancerului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel