Diagnosticul de nisip la rinichi, demontat de medicul urolog. Mihai Dobra: Nu l-am găsit în tratatele de urologie internaționale

Nisip la rinichi - Foto: Freepik @julos
EXCLUSIV
Adevărul despre diagnosticul de nisip la rinichi. De ce contestă medicul Mihai Dobra acest diagnostic.

Litiaza renală, cunoscută adesea sub numele de "nisip la rinichi" reprezintă acumularea de mici cristale la rinichi, care se formează atunci când substanțele din urină, cum ar fi calciul, oxalatul și acidul uric, devin concentrate și se cristalizează.

Vezi și: Cele 3 semne ale tumorii renale. Analiza simplă care detectează cancerul. Mihai Dobra: 15% din tumorile renale sunt simptomatice. Covârșitor, restul devin asimptomatice

Unele persoane pot să nu prezinte simptome, însă principalele simptome includ:

- durere în spate sau în zona abdominală

- durere la urinare

- urinare frecventă și urgentă

- sânge în urină

- vărsături

Medicul urolog Mihai Dobra contestă diagnosticul simplist de "nisip la rinichi", considerându-l o noțiune prea trivială și subiectivă. 

Potrivit medicului, acest diagnostic poate fi influențat de experiența slabă a ecografistului și poate duce la interpretări greșite.

"Am spus-o de multe ori. Nu-mi place diagnosticul de nisip, nu l-am găsit în tratatele de urologie internaționale, cred că este o noțiune mult prea trivială și de care noi ar trebui să ne îndepărtăm.

Este atât de subiectivă încât arată și experiența deficitară a ecografistului, pentru că poate fi interpretată în fel și chip.

- Domne, ai nisip la rinichi. Poți avea sau nu avea pietre. La următoarea evaluare imagistică se prea poate să nu ai. Și îi poți spune pacientului: ai eliminat nisipul!

Sau invers, la descoperirea ulterioară a unei tomografii care e mult mai specifică și sensibilă, descoperi că ai o litiază, la care medicul, ca să se absolve de vina unui rău diagnostic, spune: ți-am spus că aveai nisip, nisipul a crescut", a declarat medicul urolog Mihai Dobra, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Mai mult, medicul Mihai Dobra susține că înlocuirea acestui termen de nisip la rinichi cu o evaluare mai detaliată, care să includă localizarea, dimensiunea și impactul pietrei asupra sistemului pielocaliceal, ar fi utilă și precisă pentru pacienți.

Vezi și: Mesajul pe care trebuie să îl citești dacă ai cancer. Medicul Ioan Cordoș, semnul să nu cedezi: M-am întâlnit cu două situații. Asta e ceea ce putem face

Medicul Mihai Dobra a subliniat importanța unei evaluări ecografice complete, care să ofere informații clare, în loc să se limiteze doar la un diagnostic general de nisip.

"De asta, când pui un diagnostic imagistic ecografic trebuie să spui localizarea, dimensiunea pietrei și impactul pietrei asupra sistemului pielocaliceal. 

Adică dacă piatra respectivă determină dilatație, zona în care se află: calice, ureter, bazinet, impactul ei, analiza și evaluarea clară ecografică trebuie să presupună dimensiune, localizare, impact, nu doar nisip", a mai spus medicul Mihai Dobra.

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel