De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le...
Niacina, cunoscută și sub numele de vitamina B3, este o vitamină solubilă în apă esențială pentru sănătatea oamenilor.
Niacina joacă un rol crucial în numeroase procese fiziologice, inclusiv în metabolismul energetic, repararea ADN-unul și semnalizarea celulară.
Potrivit Harvard Health, niacina ajută organismul să transforme alimentele în energie. Niacina este denumirea generică pentru acidul nicotinic și nicotinamidă (numită și niacinamidă) și derivații înrudiți, cum ar fi nicotinamida ribozidică, produsul pe care îl luați.
Niacina este un precursor pentru două coenzime esențiale: nicotinamidă adenină dinucleotidă (NAD) și nicotinamidă adenină dinucleotidă fosfat (NADP).
Niacina apare în mod natural în multe alimente, inclusiv păsări de curte, nuci, fasole și cereale, potrivit Harvard. De asemenea, se găsește în suplimentele multivitaminice, suplimentele din complexul B și suplimentele care conțin numai niacină. Acidul nicotinic și nicotinamida sunt cele două forme principale găsite în suplimente. Acidul nicotinic în doze mari este, de asemenea, disponibil ca medicament prescris pentru îmbunătățirea nivelului lipidelor din sânge.
Niacina are multiple beneficii pentru sănătate:
- modificarea profilului lipidic
Niacina în doze mari este utilizată pentru tratarea dislipidemiei, reducând colesterolul LDL (colesterolul rău) și trigliceridele, în timp ce crește colesterolul HDL, colesterolul bun.
Totuși, studii recente au pus la îndoială eficacitatea sa în reducerea evenimentelor cardiovasculare atunci când este adăugată terapiei cu statine.
- tratamentul pelagrei
Niacina este tratamentul principal pentru pelagra, o afecțiune cauzată de deficiența de niacină, caracterizată prin dermatită, diaree și demență.
- sănătatea pielii
Nicotinamidă topică are proprietăți antiinflamatoare benefice în tratarea acneei și a altor afecțiuni inflamatorii ale pielii.
În plus, îmbunătățește funcția barierei pielii prin creșterea producției de ceramide.
- efecte neuroprotectoare potențiale
Studiile preclinice sugerează că niacina poate avea efete neuroprotectoare.
De exemplu, cercetările de la Indiana University School of Medicine au descoperit că niacina limitează progresia bolii Alzheimer în studiile de laborator
Deși niacina este esențială pentru sănătate, administrarea exesivă, mai ales în doze farmacologice, poate duce la efecte adverse:
- flush-ul de niacină
Un efect secundar comun caracterizat prin roșeață, senzație de căldură, mâncărime sau furnicături ale pielii, cauzate în principal de vasodilatație.
Aceste efect este, în general, inofensiv, dar poate fi inconfortabil.
- hepatotoxicitate
- intoleranță la glucoză, pentru că niacina poate afecta sensibilitate la insulină, ducând potențial la hiperglicemie. Pacienții cu diabet sau cu risc de a dezvolta diabet trebuie să fie atenți.
- probleme gastrointestinale precum greață, vărsături sau disconfort abdominal în urma administrării unei doze mari de niacină.
Un studiu din 2024 condus de Cleveland Clinic a descoperit o legătură între nivelurile ridicate de niacină și olile cardiovasculare.
Studiul a identificat un produs secundar al niacinei care alimentează inflamația și contribuie la bolile cardiovasculare printr-o cale nou descoperită.
Niacina și derivații săi sunt explorați pentru rolul lor potențial în promovarea longevității. Se consideră că susțin sănătatea celulară și reduc riscul bolilor cronice, deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste beneficii.
Harvard Health arată că niacina poate reduce trigliceridele și poate crește nivelurile de lipoproteine cu densitate mare, de obicei, fiind necesare doze de 1500 - 2000 mg pe zi pentru a obține aceste efecte.
Totuși, niacina pe bază de prescripție nu a demonstrat că reduce riscul de deces, infarct sau accident vascular cerebral.
Un studiu cu peste 25.000 de pacienți a arătat că nu există beneficii suplimentare semnificative atunci când niacina este combinată cu statinele față de utilizarea statinelor singure.
În plus, dozele mari de niacină au fost asociate cu efecte adverse grave, inclusiv un risc mai mare de diabet nou apărut, control mai slab al diabetului existent și simptome gastrointestinale severe care necesită spitalizare.
În urma acestora, în 2016, FDA a retras aprobarea niacinei pentru utilizarea combinată cu statine sau alte medicamente pentru scăderea lipidelor din sânge. De atunci, utilizarea niacinei la pacienții cu boli cardiovasculare a scăzut.
Este important de menționat că doza de niacină găsită în multivitamine nu este dăunătoare.
Potrivit Institutului Național pentru Sănătate, limita superioară zilnică de niacină provenită din suplimente este de 35 mg pentru adulți.
Nicotinamida are mai puține efecte secundare decât acidul nicotinic, dar la doze mari poate provoca diaree, vânătăi ușoare și poate crește sângerările rănilor.
Deci, specialiștii de la Harvard susțin că niacina nu pare să aducă beneficii semnificative oamenilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le...
Menajerele țin secret acest truc....
Această plantă este un simbol al prosperității, dar unele greșeli...
În lumea agitată în care trăim,...
10 greșeli uriașe pe care le faci cu...
De câte ori trebuie, de fapt, să...
Ce trebuie să știi despre biletele de...
Uleiul spectaculos care reduce...