Neurochirurgul Vlad Ciurea: Oboseala se acumulează și ajungem la epuizare. A lua medicamente pentru a suplini odihna este o greșeală

Poză cu caracter informativ. Medici din secțiile de terapie intensivă COVID - 19. Foto. Spitalul Militar Central / Daniel Iancu
Prof dr Alexandru Vlad Ciurea spune că mulți dintre medicii și astentele cu care a discutat și care de mai bine de un an luptă în prima linie cu COVID sunt la un pas de a claca. Iată ce le recomandă neurochirurgul: 

„Organismul nostru știe exact ce are nevoie. Iar atunci când ne „cere” o pauză, când simțim că suntem obosiți, trebuie să răspundem solicitării. Pentru că altfel oboseala se acumulează și ajungem la epuizare. 

Există semne clare de oboseală pe care corpul ni le transmite. Iar dacă nu ținem cont de ele, iată un efect: nonperformanța. 

A lua medicamente pentru a suplini odihna este o greșeală. Tratamentul este în noi și doar în noi. Trebuie să ne acordăm momente de odihnă. 

Sunt conștient că de un an de zile medicii și personalul medical sunt „pe front”. Stau în acele combinezoane, cu măști, viziere, mănuși... Este teribil! Am discutat cu mulți colegi și sunt la un pas de a ceda. Fizic și psihic. Toată suferința pe care au văzut-o i-a încărcat și mai mult. Sunt convins că nu vor uita niciodată acest an. Le-am recomandat tuturor celor cu care am vorbit să își acorde scurte momente de răgaz. Să încerce să se decupleze, din când în când. Nu este ușor! Dar este extrem de important, atât pentru ei, cât și pentru noi toți, să reușească. Pentru că dacă medicii și personalul sanitar nu sunt bine, nici noi nu vom fi! 

Recomand pacienților să aibă o atitudine respectuoasă față de cei din spitale. Să aibă în vedere faptul că de un an ne sunt la dispoziție, neglijându-și familiile și propria viață. Vă rog să vă gândiți: un an! Este enorm! De aceea, este nevoie să conștientizăm efortul lor și ... pur și simplu să fim mai buni unii cu alții!”, a scris Prof dr Alexandru Vlad Ciurea pe pagina sa de Facebook. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel